News

Komentari 4

'Pavić je dobro rekao da Covid potvrdama treniraju ljude, kao da su životinje. Dosta je toga'

'Pavić je dobro rekao da Covid potvrdama treniraju ljude, kao da su životinje. Dosta je toga'

Mostov zastupnik i u utorak je sa saborske govornice pozvao sve građane da potpišu inicijativu za referendum naglasivši kako HDZ ne mari za prava građana. Urša Raukar Gamulin se osvrnula na ubojstvo obitelji Zec

Hrvatska je bez slobode besmislena i nemoguća, citirao je Vladu Gotovca za saborskom govornicom Mostov Nikola Grmoja. 

HDZ tu slobodu, dodao je, ne shvaća. 

- Imamo bivšeg ministra Marka Pavića koji je izjavio da su Covid potvrde uvedene kako bi se treniralo ljude, kao da su životinje. Sasvim je jasno da one nisu nikakva epidemiološka mjera jer i cijepljeni mogu širiti virus i najvjerojatnije ovaj proboj u bolnice imamo radi toga - rekao je Grmoja koji vidi odgovornost Vlade Stožera za ovako velik broj smrtnih slučajeva, a koji je povezan s ne tako dobrim zdravstvenim sustavom. 

- Ako pogledate broj procijepljenih u Slovačkoj, koji je gotovo jednak kao i kod nas, i usporedite broj smrtnih slučajeva, vidjet ćete da mi imamo drugi sistemski problem, a to je pitanje kvalitete našeg zdravstvenog sustava i što se događa s našim ljudima koji završe u bolnicama, što sve tamo pokupe i na koji način nastradaju - rekao je. 

'Covid potvrde ne samo da su neustavne nego su i skandalozne'

Ususret raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojim Vlada uvodi kazne za lokalne čelnike koji ne poštuju provedbu odluke o obveznim Covid potvrdama u državnim i javnim službama, a koja je na dnevnom redu Sabora u četvrtak, Grmoja je naglasio kako Vlada time želi podmetnuti i širu uporabu potvrda - u kafiće, restorane, teretane... Stoga je još jednom pozvao sve građane da potpišu Mostovu inicijativu za referendumom o ukidanju Covid potvrda, ali i kojim bi se omogućilo da ključne odluke donosi Sabor, a ne Stožer.

- Potpišite za ovaj referendum, to je posljednja crta obrane da zaustavimo ove sulude mjere koje nemaju nikakvog smisla i da zaustavimo najave obaveznog cijepljenja, što je direktan udar na ljudske slobode i prava. Izvrgnuti smo mnogim opstrukcijama, vidimo na što su sve spremni, samo kako bi se zaustavilo ovaj referendum - poručio je. 

Ukazao je i na slovenski Ustavni su, koji je ocijenio neustavnim uvjetovati dolazak na posao s Covid potvrdom.

- Ne da je neustavno nego je i skandalozno.  Čudi me da lijeva oporba o tome šuti. Skandalozno je da se naše građane dijeli, da u knjižnice ne možete bez testa, a možete u kafiće, kockarnice, tramvaje koji su puni... I vi ćete meni pričati o epidemiološkim mjerama. Pavić je dobro rekao, treniraju građane, a mi ćemo tome reći dosta - rekao je. 

'Obitelj Zec ubijena je samo zato jer su bili Srbi'

Urša Raukar Gamulin, zastupnica Zeleno-lijevog bloka, osvrnula se na 30. godišnjicu od ubojstva obitelji Zec. 

- Ubijeni su samo zato jer su bili drugačiji, jer su bili Srbi, jer nisu bili naši. U Domovinskom ratu stradalo je 402 djece i njihove smrti nenadoknadiv su i strašan gubitak. Jeziva je to brojka nevinih, nemoćnih žrtava. Zajednica ne smije zaboraviti civilne žrtve rata - rekla je. 

Svi smo suglasni u osudi zločina nad civilima hrvatske nacionalnosti, istaknula je upitavši jesmo li spremni osuditi i one učinjene nad drugima, koji nisu naši. 

- Djevojčica Aleksandra ih je, po priznanju samih ubojica, molila da joj ne ubiju majku, kad su joj već ubili oca, nije sanjala da će ubiti i nju. Jer zašto i bi, što je skrivila jedna 12-godišnja djevojčica? Ubojice, pripadnici zloglasnog Tomislava Merčepa, priznali su ubojstvo, no zbog proceduralne, pravosudne greške nitko nije direktno odgovarao. Dapače, jedan od njih je odlikovan za hrabrost u ratu i bio tjelohranitelj ministra Gojka Šuška - istaknula je. 

Na komemoracije, naglasila je, u ovih 30 godina nikada nije došao niti jedan predstavnik ni Grada Zagreba ni Vlade. 

- Danas će doći gradonačelnik Tomislav Tomašević i želimo vjerovati da je to početak jednog novog vremena u kojem ćemo komemorirati sve nevine civilne žrtve, u kojem ćemo se boriti da niti jedno dijete, niti jedna nedužna osoba ne bude ubijena niti obilježena samo zato jer je drugačija, jer nije naša - poručila je. 

Iz Vlade su najavili kako će večeras u 18 sati na komemoraciju na Sljeme iz Vlade ići potpredsjednik Boris Milošević. 
 

Najčitaniji članci