Obavijesti

News

PIK hrenovke su ukusne i odličan izvor bjelančevina

PIK hrenovke su ukusne i odličan izvor bjelančevina
3

Bjelančevine ili proteini važni su za izgradnju naših stanica, za njihovo međusobno funkcioniranje, za razvijanje procesa pamćenja i razvoj našeg obrambenog sustava.

Proteini su dobili naziv od grčke riječi „proteo“ što znači prvi. Koliko je to važan sastojak hrane i općenito života na zemlji govori činjenica da su proteini ili bjelančevine sastavni dijelovi svake žive stanice. Budući da je naše tijelo podvrgnuto neprekidnoj borbi za život, potrebna nam je stalna opskrba organizma proteinima kako bismo u svakom trenutku mogli izgraditi nove i popraviti stare, oštećene strukture. Kada je rast i razvoj gotov, organizam treba svakodnevno onoliko proteina koliko ih i izgubi, prema tome ravnoteža mora biti zadovoljena. 

Dnevno je potrebno u organizam unijeti oko 0.8-1,0 g proteina po kg tjelesne mase. To ovisi o tome u kojem smo životnom razdoblju i koliko je obilna naša tjelesna i umna aktivnost. Osobe u intenzivnom rastu i razvoju trebaju nešto više od 1,0 g proteina/kg tjelesne mase, dok oni koji intenzivno žive, podvrgnuti tjelesnim i umnim naporima trebaju 1,2 g proteina/ kg tjelesne mase.

PIK hrenovke izvrstan su izvor proteina. Udio proteina u njihovoj ukupnoj energetskoj vrijednosti iznosi od 16 do 17%. Proteini sadržani u PIK hrenovkama potječu u potpunosti od kvalitetnog svinjskog i goveđeg mesa i predstavljaju kompletnu namirnicu u kojoj su sadržane sve esencijalne aminokiseline koje ne možemo stvoriti u našem organizmu već ih moramo unijeti hranom uglavnom životinjskog porijekla. Uz aminokiseline, u mesu od kojeg se PIK hrenovke pripremaju, nalazimo velike količine minerala željeza i cinka, neophodnih za stvaranje crvenih i bijelih krvnih zrnaca te vitamina B skupine koji su pravi „čuvari“ našeg tjelesnog i umnog zdravlja.
PIK hrenovke u prirodnom crijevu pogodne su za kratko prženje u plitkoj tavi uz dodatak maslinova ulja, lovora, papra u zrnu i bijelog vina. Tako pripremljene predstavljaju ukusan i fin obrok koji možete poslužiti uz kiseli kupus ili kiselu repu. Vrlo dobar i kvalitetan obrok predstavljaju PIK hrenovke u prirodnom crijevu kratko kuhane u kipućoj vodi uz grah salatu i naribani svježi kupus. Takav je obrok pogodan za prehranu dijabetičara jer pomaže u regulaciji lučenja inzulina i ne dovodi do naglih porasta glukoze u krvi.

Za one koji teže originalnosti u pripremi, dovoljno je da male, narezane komadiće PIK hrenovke u prirodnom crijevu stave na drveni štapić uz komadiće ananasa, kivija ili papaje. Takve ražnjiće dovoljno je termički obraditi 5 minuta sa svake strane na vrućoj grill tavi i ukusan obrok koji se obično servira uz zelenu salatu je spreman. Ova egzotična kombinacija pogodna je za proslavu pojedinih obljetnica i rođendana, ali i za svakodnevne ukusne obroke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

PIK hrenovke bez ovitka sadrže oko 11g proteina/100 g i oko 15% njihove energetske vrijednosti potječe iz proteinskih izvora. Iz tog razloga predstavljaju namirnicu s idealnim omjerom proteina. Ove ukusne, lagano začinjene hrenovke, mekane su, lako probavljive i pogodne za sve uzraste. Mogu se jednostavno prirediti kuhanjem do četiri minute u toploj vodi. Nadalje, želite li uveseliti svoje ukućane ili goste stavite ih u pecivo kao popularan hot-dog ili pak zamotajte u lisnato tijesto i ispecite u pećnici tijekom 15—20 minuta na 160°C. Uz to, ove PIK hrenovke  idealan su proteinski dodatak brojnim varivima. Razna variva i jušna jela, postaju kompletan obrok ako uz kuhano povrće sadrže i ovaj izvor bjelančevina - ukusne i nutritivno vrijedne PIK hrenovke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...