Obavijesti

News

Komentari 191

Plenki im digao frku: Petorka koja se ne slaže sa stavovima Radmana, Lauca i Primorca

Plenki im digao frku: Petorka koja se ne slaže sa stavovima Radmana, Lauca i Primorca

Da stvar s apelom bude politički teža, od 26 potpisnika tog teksta čak njih petero članovi su Vladina znanstvenog savjeta za suzbijanje korone

VIDEO

Dvadeset i šest uglednih znanstvenika i doktora potpisalo je u nedjelju apel koji je Premijera, Vladu i Zvonimira Frku Petešića izbacio iz takta. U tekstu apela piše, sažeto rečeno, kako se u Hrvatskoj temeljem netočnih podataka širi neutemeljeni optimizam na osnovu kojeg se onda donose pogrešne mjere. A pogreške se potom plaćaju životima.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI

Pokretanje videa...

video vijesti 8-12 01:15

Potpisnici apela zaključili su da je Vladina protuepidemijska politika kriva na svim razinama, uključujući i komunikacijsku. Oni zapravo, na malo suptilniji način, kažu kako Vlada laže, ne govori i ni ubuduće ne želi govoriti istinu. Zbog toga je pandemija izmakla kontroli više nego što je bilo nužno, pa smo s vrha Europe pali na dno. Situacija se ne poboljšava nego pogoršava, a zatvaranje očiju pred tom činjenicom neće nam pomoći. 

Suradnja nema smisla

Još manje će pomoći tvrdnje kako nam ide sve bolje kako je virus sve slabiji, a u perspektivi će izumrijeti. Kad bi i bilo tako, prije konačnog odlaska, virus će ubiti tisuće ljudi, a izjave prožete neutemeljenim optimizmom jako smanjuju oprez kod ljudi, ionako zahvaćenih brojnim teorijama urote. 

U vojsci vlada pravilo: “Što više znoja na poligonu, to manje krvi na ratištu”. Slično je i ovdje, što više opreza u društvu, to manje ljudi na posebnoj skrbi. Da stvar s apelom bude politički teža, od 26 potpisnika tog teksta čak njih petero - Nenad Ban, Andreja Ambriović Ristov, Petra Klepac, Igor Rudan i Branko Kolarić - članovi su Vladina znanstvenog savjeta za suzbijanje korone.

Štoviše, oni čine polovicu Vladina Savjeta. Ili su činili. U ponedjeljak navečer neke od njih nazvao je Plenkovićev šef kabineta Zvonimir Frka Petešić. Neke je probao dobiti, a s nekima je razgovarao.

- Jučer me nazvao gospodin Frka Petešić i rekao da premijer zahvaljuje na suradnji koja više nema smisla zbog apela koji sam potpisala - rekla je Ambriović Ristov za N1. 

'Prvo su nas izbacili, a kad su vidjeli reakcije demantirali sve', Ban: 'Ja više nisam u Savjetu'
'Prvo su nas izbacili, a kad su vidjeli reakcije demantirali sve', Ban: 'Ja više nisam u Savjetu'

Upravo je Zvonimir Frka Petešić predložio osnivanje Savjeta, kao neobvezujućeg, znanstvenog i stručnog konzultativnog tijela, u kojemu vladaju sloboda mišljenja i iskazivanja stavova. Ta mišljenja Vlada - samim tim što su različita, a Savjet nema predsjednika niti dogovara zajednički stav - nema obvezu prihvatiti. Vrlo brzo nakon objave Frkina razgovora s disidentima iz Savjeta, Hrvatskom se razlio val ogorčenja zbog “noge” dane stručnjacima. 

Savjet je, kako je napisao Tomislav Klauški, tim postupkom pretvoren u “Sovjet”, nedemokratsko tijelo koje čita želje vođe. No vidjevši javni odjek, ipak nisu izbačeni, nego je objašnjenje bilo da je premijer preko šefa kabineta iskazao razočaranje zbog narušenog povjerenja, a glasnogovornik Marko Milić novinarima je više puta naveo kako to ne znači da su i izbačeni iz Savjeta.

Andrej Plenković u Splitu se sastao s lokalnim čelnicima

Što to na kraju znači, morat će objasniti sam premijer. 

- Vidjela sam demantije nakon toga, ali nisam razumjela što su time htjeli reći - priznala je Ambriović Ristov.

U utorak poslije podne Frka Petešić morao je dodatno pojašnjavati smisao svojeg razgovora s potpisnicima apela. “Rekao sam i premijeru da se osjećam izigrano i da po meni ovakva suradnja više nema smisla, ako nema međusobnog povjerenja. Ja sam njih nazvao, jučer predvečer, doduše, nisam se uspio čuti s trojicom, koji se nisu povratno javili... Žao mi je zbog ovoga, možda ja nisam bio jasan u svom nastupu, možda sam im dao naslutiti da ih je premijer razriješio, samo sam rekao da ne mislim da se ovakva suradnja može nastaviti, ako nema međusobnog povjerenja - rekao je Frka Petešić.

Tko su znanstvenici koji su Plenkiju i Stožeru stali na žulj?
Tko su znanstvenici koji su Plenkiju i Stožeru stali na žulj?

Koje tvrdnje potpisnika apela smetaju Plenkoviću ili Frki Petešiću? Sve koje nisu optimistične, dakle, koje štete Vladi i vode prema zaključku da je izgubila kontrolu nad procesom.

Znanstvenici koji stoje iza “apela 26” ne slažu se s izjavama i stavovima kolega Gordana Lauca, Dragana Primorca i Miroslava Radmana. Danas je to i pismom premijeru dao do znanja naš ugledni znanstvenik Ivan Đikić.

- Posve je evidentno da su pojedini članovi Znanstvenog savjeta Vlade RH u klasičnom sukobu interesa, s obzirom na to da imaju svoje privatne firme (Gordan Lauc), privatni institut (Miroslav Radman) i privatnu bolnicu (Dragan Primorac), koje nisu javno deklarirali od početka rada ZS-a Vlade RH. Gospodin Frka Petešić i ministar Vili Beroš su tek nedavno izjavili da namjeravaju napisati kodeks ponašanja svih članova. Zašto to čine tek sad? Zašto nitko u Vladi RH, u ovih 8-9 mjeseci rada Znanstvenog savjeta, nije smatrao potrebnim definirati, tj. precizno odrediti elemente sukoba interesa te u skladu s njima utvrditi tko je u sukobu interesa od članova Znanstvenog savjeta? - navodi, između ostaloga, u pismu. 

'Ovo je veliko poniženje za njih petero. Prvo su im dali otkaz, a onda to negiraju pred javnosti'
'Ovo je veliko poniženje za njih petero. Prvo su im dali otkaz, a onda to negiraju pred javnosti'

Na dan potpisivanja apela, znanstvenik Lauc je primio i nagradu Zlatna kuna za tvrtku Genus, koju spominje Đikić. Prozvani Dragan Primorac jedini je odgovorio na fakte iz pisma opovrgavajući sve redom. Istaknuo je kako niti on niti njegovi djelatnici ne posluju s državom te da nikad nije rekao da je virus oslabio, nego da se promijenila klinička slika oboljelih. Na kraju je zaključio:

“Osobno, sve Đikiću opraštam, a i dalje ću učiniti sve da hrvatska znanstvena zajednica nadvlada postojeće stanje i nakon svega izađe još jača”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 191
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...