Obavijesti

News

Komentari 22

Plenković: 'Nema isprike ni ostavke, nema prijevremenih izbora zbog Fimi Medije!'

Plenković: 'Nema isprike ni ostavke, nema prijevremenih izbora zbog Fimi Medije!'

Moj protukandidat nije izbačen iz stranke, kao što je Grbin izbacio Bernardića jer valjda imaju razlike u mišljenjima. Kovač, Stier, Karamarko, Tolušić... Svi su oni i dalje članovi HDZ-a - rekao je Plenković

VIDEO

Premijer Andrej Plenković kaže kako se Vlada zadnjih nekoliko tjedana bavi temom energenata, a objasnio je zašto su posegnuli za Uredbom od 30 dana, ako je zakonski maksimalno dozvoljeno 90 dana.

- Svi moji međunarodni kontakti od početka rujna završavaju na temi a što vi činite u vezi cijena struje, plina, nafte. To je tema o kojoj stalno razgovaramo unutar Hrvatske, ali i na međunarodnoj razini. U konačnici jučer je Europska komisija izašla s jednim dokumentom koji se mahom odnosi na srednjoročne mjere za plin i za struju kako da se ublaže negativni efekti na građane, na gospodarstvo - rekao je Plenković u intervjuu za HRT.

- Mi smo što se toga tiče, to je već više puta komunicirao ministar Ćorić, relativno mirni kad je riječ o cijenama i plina i struje za kućanstva, nešto je kod gospodarstvenika malo kompleksnije jer dio njih nije imao takve ugovore koji bi im osigurali kontinuitet ranije cijene plina i to će se rješavati - dodao je.

Plenković: Ograničit ćemo cijene benzina na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna u sljedećih 30 dana
Plenković: Ograničit ćemo cijene benzina na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna u sljedećih 30 dana

- Što se tiče cijena nafte, globalno gledajući imamo veliku potražnju. Ekonomski oporavak koji je sada u cijelom svijetu, kako idemo kraju Covid krize, snažan, a istodobno proizvodnja nafte u zemljama koje su najveći proizvođači ne prati taj rast potražnje nego ima naznaka da će i pasti. Ako imate veći rast potražnje a manju ponudu logično je da cijena ide gore. Mi smo nakon niza dana kada smo analizirali što da činimo imali naznake da bi već idućeg utorka moglo poskupjeti gorivo odlučili prevenirati daljnji udar na standard naših građana - rekao je Plenković.

Ako cijene nafte nastave i dalje divljati Plenković kaže kako će tada vidjeti što se još može učiniti.

- Država ima određene alate, ima rezerve, ima partnere u onima koji su proizvođači i distributeri nafte. Možemo o tome tražiti zajednički rješenje i intervenirati kapo što smo intervenirali u svim krizama - rekao je Plenković.

- Što je cijena manja, prihod državi od PDV-a je manji. Jedan dio će u ovoj fazi proizvođači i distributeri u okviru svoje marže. U odnosu na cijene koje su sada 11,30 kuna, 11,40 kuna nisu to cijene koje se u tako kratkom roku ne bi mogle iznijeti na leđima onih koji imaju sasvim pristojne prihode u trgovini naftom - dodao je.

Plenković kaže kako će na ovaj način i naftni biznis smanjiti marže koje idu i preko dvije kune.

- U njihovu maržu idu i neki njihovi troškovi, nije to samo profit. Mislim da je ovo umjereno, u okvirima, da svi skupa možemo nositi i Vlada koja je intervenirala i oni koji stavljaju gorivo na tržište, a u konačnici i oni koji su i najbitniji gospodarstvenici i građani - rekao je Plenković.

Plenković se naljutio na pitanja o isprici zbog presude HDZ-u: 'Možemo sije mržnju protiv nas'
Plenković se naljutio na pitanja o isprici zbog presude HDZ-u: 'Možemo sije mržnju protiv nas'

Komentirao je i presudu za Fimi Mediju.

- Ostavke nema, prijevremenih izbora nema, isprike nema, a sad ću vam argumentirati zašto. HDZ je u ovoj priči kao pravna osoba, našla se odgovornom po presudi, zbog zlouporabe položaja pojedinca, Sanadera... Današnji HDZ, koji ja vodim je dva puta pobijedio na izborima, ja sam dva puta izabran na unutarstranačkim izborima. Moj protukandidat nije izbačen iz stranke, kao što je Grbin izbacio Bernardića jer valjda imaju razlike u mišljenjima. Kovač, Stier, Karamarko, Tolušić... Svi su oni i dalje članovi HDZ-a. Dociraju nam oni koji imaju totalitarne manire, kao SDP - rekao je Plenković.

Reakcija DP-a na Plenkovićeve izjave

Donedavni glavni tajnik DP-a Darijo Žepina reagirao je na Plenkovićeve današnje izjave u kojima je opleo po oporbenim strankama.

- Gospodin Plenković je jako nervozan što smo danas mogli vidjeti na njegovoj press konferenciji. Dao si je za pravo da proziva i docira novinarima, ali i oporbi pa je među ostalim rekao da je DP lokalna liga, a oni iliti ga HDZ - NBA. Podsjetio bih ga da je on taj koji je na čelu zločinačke organizacije koja je upravo osuđena.

Plenković: 'Vi ste iz 24sata? Vi ste najangažiraniji u hajci! Nemojte misliti da se to ne čita'
Plenković: 'Vi ste iz 24sata? Vi ste najangažiraniji u hajci! Nemojte misliti da se to ne čita'

Ovakvo faraonsko ponašanje premijera smo imali prilike vidjeti i ranije i rekao bih da ono postaje pravilo, a ne iznimka. Zanimljivo je kako je odluka za kontrolu naftnih derivata donesena baš danas i to dan nakon presude za Fimi Mediju. Modus operandi već viđen i nikako novi. Odgovorna Vlada bi da je imalo odgovorna i da brine za svoje građane već odavno posegnula u cijeli niz mjera koje su im na raspolaganju za kontrolu rasta cijena energenata.

DP kao stranka se konsolidirao i vrlo brzo će Plenković i kriminalna organizacija HDZ uvidjeti pravu snagu DP-a i to već na sljedećim parlamentarnim izborima - poručio je Žepina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"