Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
229 komentara

Požar u katedrali Notre Dame: Senzori nisu ispravno radili?

Istražitelji se sada koncentriraju na dva potencijalna problema vezana uz izbijanje požara. Prvo, moguće je da je postojao problem sa senzorima za vatru, a drugi problem vodi prema dizalima za radnike na skeli...

Foto: Reuters/Screenshot
229 komentara

Francuski istražitelji smatraju kako je požar na katedrali Notre Dame počeo u središtu krova, otkrio je policijski izvor CNN-u. Ovo su otkrili nakon što su pregledali brojne amaterske videozapise i fotografije prolaznika koji su se zatekli na mjestu požara u ponedjeljak. 

ISTRAGA I DALJE TRAJE Kamera otkriva kako se zapalio Notre Dame? 'Tu je počeo dim'

Također, isti je izvor kazao da se istražitelji sada koncentriraju na dva potencijalna problema vezana uz izbijanje požara. Prvo, moguće je da je postojao problem sa senzorima za vatru, a drugi problem vodi prema dizalima za radnike na skeli. No, oko dizala nisu otkrili više detalja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Što se tiče problema senzora za dojavu požara, dva zaštitara u katedrali izjavila su policiji da su prvi put primijetili vatru kad je već sukljala tri metra u zrak oko 18.40 sati, što ukazuje na to da senzori možda nisu ispravno radili, rekao je policijski izvor CNN-u. 

Prvi alarm je zazvonio u 18.15 sati. Na sigurnosnim kontrolnim zaslonima u katedrali Notre Dame bljesnuo je signal koji pokazuje koji senzor šalje upozorenje. Prema policijskom izvoru, dvojica zaštitara otišla su provjeriti lokaciju, ali u to vrijeme nisu vidjeli ništa. Kada je drugi alarm zazvonio u 18.43 sati  zaštitari su otišli na vrh katedrale i tada su vidjeli plamen.

LAŽNE VIJESTI OKO POŽARA 'Detektivi' s društvenih mreža: 'Notre Dame su zapalili, evo ih'

Je li kratak spoj uzrok požara?

Uz to, pariški tužitelji istražuju je li kratki spoj u instalacijama izazvao požar koji je zahvatio katedralu. Sudski izvor izjavio je u četvrtak CNN-u da 'ne isključuju nikakvu hipotezu u ovoj fazi', rekavši da to nije njihov jedini smjer istrage. 

U vrijeme požara katedrala je bila u fazi obnove. Neki su bacili sumnju na tvrtke koje se bave radom na 150-godišnjem tornju, koji se u ponedjeljak srušio, dok su oko njega bujali plamenovi. Od četiri tvrtke koje su sklopile ugovore za obnovu u Notre Dameu, dvije tvrtke, tvrtka za skele 'Europe Echafaudage' i konzervatori umjetnosti 'Socra', imale su radove u tijeku u vrijeme požara. No, ni jedna od njih nije imala radnike u vrijeme izbijanja požara. 

Flames are seen as the interior continues to burn inside the Notre Dame Cathedral in Paris KLJUČAN ELEMENT VIŠE - NE POSTOJI Arhitekt šokirao: 'Notre Dame ne možemo potpuno obnoviti...'

Požar je devastirao velike dijelove 850 godina stare zgrade prije nego što su ga vatrogasci konačno uspjeli ugasiti nakon 9 sati borbe s vatrenom stihijom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Razornu vatru preživjele i pčele na krovu

Iz plamena su spašeni brojni neprocjenjivi predmeti, te su prebačeni u muzej Louvre na čuvanje. Zanimljivo, pčele koje žive na krovu Notre Dame također su preživjele razornu vatru, rekao je pčelar Nicolas Geant CNN-u. 

Vatrogasna služba u Parizu izjavila je da je operacija bila jedna od najsloženijih koju je ikada poduzela, te se u jednom trenutku strahovalo da bi cijela građevina mogla nestati u plamenu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message