Obavijesti

News

Komentari 105

Malenica: Hrvati su se trebali vratiti, ne znamo zašto su ih opet priveli. To je čudan slučaj

Malenica: Hrvati su se trebali vratiti, ne znamo zašto su ih opet priveli. To je čudan slučaj

Nakon što su ih pustili iz zatvora u Ndoli, osmerio Hrvata ponovno je uhićeno i vraćeno u isti zatvor. Također, Ustavni sud danas je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama

VIDEO

Osmero Hrvata u Zambiji su, kako neslužbeno doznajemo, opet prepratili u zatvor nakon što su im oduzeli putovnice i mobitele, iako su se uskoro trebali ukrcati na avion prema Hrvatskoj. Kako doznajemo od obitelji uhićenih Hrvata opet su ih prebacili u onaj isti zatvor u Ndoli u kojemu su ranije proveli 48 dana, te su ih razdvojili. 

Zambijska novinarka: Sudac je naglasio da puštanje Hrvata ne znači i oslobađajuću presudu
Zambijska novinarka: Sudac je naglasio da puštanje Hrvata ne znači i oslobađajuću presudu

Kako neslužbeno doznajemo, oni su preplašeni, i boje se za svoj život, a doznaje se da su ih uhitili za isto djelo te da su, neposredno prije završetka komunikacije, javili da autobus dolazi po njih.

Novosti iz Zambije, kao i situaciju oko promjena s izbornim jedinicama komentira ministar uprave Ivan Malenica:

POGLEDAJTE VIDEO:

- Hrvatski državljani prešli su graničnu kontrolu i tamo su u imigracijsom uredu zaustavljeni i saznali smo da su privedeni zbog iste optužbe što je jedna jako čudna situacija. Hrvatski državljani imaju važeće dokumente i ministar pravosuđa Zambije mi je jutros poslao poruku da idu prema zračnoj luci i da moraju napustiti Zambiju. Što se u međuvremenu dogodilo. Veleposlanik Cicvarić je na putu prema Zambiji gdje bi trebali saznati više informacija. Mi ćemo nastaviti štiti naše državljane, ne samo odrasle već i djecu koja su u Zambiji - rekao je na početku ministar Ivan Malenica.

- Pretpostavljam da će u narednim danima biti ročište na kojem ćemo saznati više detalja. Mi ćemo nastaviti našu borbu i pomoć našim državljanima - dodao je Malenica.

- Moram istaknuti da smo u HDZ-u promišljali o modelima izbornih jedinica tako da ćemo u narednom razdoblju intenzivirati razgovore o modelima izbornih jedinica. Učinit ćemo sve da naredni izbori budu u skladu s Ustavom - rekao je Malenica o odluci Ustavnog suda.

- Razgovarali smo o raznim modelima, vjerojatno će neki od tih modela o kojima se pričalo u javnosti biti u razgovorima - dodao je Malenica.

- Do 1. listopada Zakon bi trebao biti izglasan u Saboru - rekao je Malenica.

- Nije se razgovaralo o povećanju izbornog praga niti o zabrani predizbornih koalicija - rekao je Malenica.

Komenitrao je i afere s SMS-ovima.

- To je sad već desetak dana s tim informacijama, tu je državno odvjetništvo to koje treba utvrditi počinjenje kaznenog djela - rekao je kratko Malenica.

- U narednom razdoblju ćemo sjesti s MUP-om da se pozabavimo s popisom birača - rekao je Malenica.

- Nemamo informaciju da su Hrvate ponovno uhitili zbog anonimne dojave iz Hrvatske i moramo sačekati ročište da saznamo detalje. Pokušavamo saznati što se dogodilo u međuvremenu i zašto su opet privedeni - rekao je Malenica.

- Vraćene su im jučer putne isprave i svi smo pretpostavili da je to to. Nastojim saznati sve informacije i pružiti im pomoć - dodao je Malenica.

- U ovom trenutku nemamo informacije gdje su djeca, znamo da su u sirotištu u Zambiji i u narednom periodu ćemo učinit sve i za dobrobit djece. Naši državljani vraćaju se u isti pritvor u kojem su bili. Djeca su hrvatski državljani i u tom smislu ćemo učiniti sve da ih izvučemo iz Zambije. Još ne znamo hoće li ih vratiti u Kongo ili će ona ostati u Zambiji - rekao je Malenica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...