Obavijesti

News

Komentari 192

Prije će Dinamo osvojiti Ligu prvaka, nego vi dobiti koronu!

Prije će Dinamo osvojiti Ligu prvaka, nego vi dobiti koronu!
2

Ne treba strahovati od virusa. On ne bi trebao biti opasniji od gripe ili cestovnih prometnih nesreća. Zdrav oprez je preporučljiv, ali treba biti i razuman, napisao je hrvatski znanstvenik Igor Rudan

VIDEO

Velika panika podignula se u Hrvatskoj nakon pojave tri slučaja korona virusa. Jučer poslijepodne, nakon dva slučaja u Zagrebu, jedan zaraženi detektiran je i u Rijeci.

Iako iz kriznog stožera kažu kako se treba čuvati i održavati higijenu, isto tako i pozivaju građane da ne paničare, ne pretvaraju svoje domove u mini karantene gomilajući zalihe brašna, ulja, vode, maramica i dezinfekcijskih sredstava.

Isto pozivaju i brojni epidemiolozi, imunolozi, liječnici, medicinske sestre... Njima su se u pozivu da se ne širi panika pridružili i svjetski i hrvatski znanstvenici.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:24

Da mjesta za paniku nema pokazuju podaci o oboljelima od korona virusa koje je nedavno objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). U njima se navodi broj oboljelih, broj preminulih, ali i broj oporavljenih od korona virusa. Tako su nedavno počeli i kružiti podaci o stopi smrtnosti po dobnim skupinama. Stručnjaci su naveli kako kod onih najmlađih, do devete godine, nije zabilježen slučaj smrti. Sva oboljela djeca, u toj dobnoj skupini, a bilo ih je oko stotinjak, uspješno su se oporavila.

Smrtnost je kod njih nula posto. Nešto veća smrtnost (0,2 posto) kod djece je od 10 do 15 godina i mladih (16-39 godina). To znači kako će od 500 oboljelih od korona virusa samo jedan umrijeti, a ostalih 499 će ozdraviti.

Kod onih u zrelim godinama je 0,4 posto, a kod starijih 1,3 posto.

Postotak smrtnosti raste tek kod dobnih skupina iznad 60 godina, a najveći je kod onih starijih od 80 godina, oko 14,8 posto. Međutim, i kod tog postotka znači da će njih 85 posto ipak preboljeti ovu bolest.

Vjerojatnost da ćete se zaraziti je jako mala

Na svijetu je 7,5 milijardi ljudi, a ukupno je oboljelo nešto više od 81.000 ljudi. Umrlih je puno manje. Točnije, njih nešto više od 2700. Vjerojatnost da ćete se zaraziti ovim opakim virusom je mala.

U omjeru stanovnika i oboljelih od korona virusa, vjerojatnost da ćete naletjeti na nekog zaraženog je 0,7 posto. Međutim, treba istaknuti kako se ta vjerojatnost povećava ako se netko nalazi u žarištu korona virusa.

Ispovijest braće iz karantene za Jutarnji: Osjećamo se dobro
Ispovijest braće iz karantene za Jutarnji: Osjećamo se dobro

Međutim, vjerojatnost da će se netko zaraziti s korona virusom je puno manji od toga. Omjer vjerojatnosti da će se netko zaraziti ovim opakim virusom je 1 naspram 714, a to je vjerojatnost od 0,14 posto.

Time rečeno, veća je vjerojatnost da će se netko roditi s prstom viška na ruci ili nozi, a za to je vjerojatnost 0,2 posto. Ista je vjerojatnost bila i da će Dinamo osvojiti Ligu prvaka.

Ako se netko i zarazi, prosječna vjerojatnost da će umrijeti od virusa je 3,6 posto, a to znači kako ipak ima 96,4 posto šanse da će ozdraviti.

Stopa smrtnosti raste s godinama

Inače, vjerojatnost da će netko umrijeti i stopa smrtnosti od korona virusa raste s godinama. Prosječni 35-godišnjak ima šanse da će od korona virusa umrijeti samo 0,4 posto.

To znači da će od 250 oboljelih, samo jedan umrijeti od zaraze. Ostali, ako se zaraze, ozdravit će. Kako bi se ta vjerojatnost smanjila, važno je čuvati se, imati zdrave navike, brinuti se o sebi i svojem tijelu.

Oni koji puše, piju, imaju srčanih i dišnih problema te problema s težinom rizičnija su skupina, pa i kod njih raste vjerojatnost da će oboljeti i umrijeti od virusa.

Đikić: Nemojte paničariti nego perite ruke i ne dirajte si lice
Đikić: Nemojte paničariti nego perite ruke i ne dirajte si lice

Stoga se treba paziti, ali ponajviše i jer je puno veća 
vjerojatnost da će netko umrijeti od srčanih bolesti, tumora ili moždanog udara. Vjerojatnost za umiranje od srčanih bolesti je 20 posto. To znači kako će od petero oboljelih umrijeti jedan.

- Ne treba strahovati od virusa. On ne bi trebao biti opasniji od gripe ili cestovnih prometnih nesreća. Zdrav oprez je preporučljiv, ali treba biti i razuman - napisao je hrvatski znanstvenik Igor Rudan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina