News

Komentari 33

Čuvajte se vrana: Ako primjetite gnijezdo oko zgrade, Grad Zagreb će ga na zahtjev ukloniti

Čuvajte se vrana: Ako primjetite gnijezdo oko zgrade, Grad Zagreb će ga na zahtjev ukloniti

Vrane se naseljavaju i gnijezde u gradovima jer tamo imaju siguran i konstantan izvor hrane. Zahtjeve za uklanjanjem gnijezda građani mogu poslati na mail poljoprivreda@zagreb.hr do 21. veljače tekuće godine

Zbog mogućih napada vrana na građane, Grad Zagreb apelirao je da građani i predstavnici stanara na lokacijama gdje su vrane aktivne okoliš održavaju čistim i ne bacaju otpatke hrane nego ga odlažu na za to predviđena mjesta.

Vrane se naseljavaju i gnijezde u gradovima jer tamo imaju siguran i konstantan izvor hrane.

Uklanjanje gnijezda vrana

Zahtjeve za uklanjanjem gnijezda vrana u početku sezone gniježđenja razmatra, procjenjuje, utvrđuje i odobrava stručna osoba. Zahtjeve za uklanjanjem gnijezda građani mogu poslati na mail poljoprivreda@zagreb.hr do 21. veljače tekuće godine.

U periodu od 1. ožujka do 31. srpnja je strogo zabranjeno uznemiravati navedene vrste radi gniježđenja, polijeganja jaja i brige za mladunce i tada nije moguće intervenirati na navedenu vrstu divljači u pogledu postupanja prema istoj.

Iz Grada Zagreba poručuju da je poželjno uz zahtjev priložiti fotografiju lokacije gnijezda vrana s kratkim informacijama o najbližem kućnom broju, križanju ulica ili poznatom objektu, radi točnog lociranja gnijezda po zahtjevu.

U Zagrebu je prošlih godina zabilježeno više napada vrana na ljude, od kojih su neki završili na hitnom prijemu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Napad vrana u Zagrebu

Zašto vrane napadaju ljude?

Ptice se zalijeću u ljude i životinje isključivo u iznimnoj situaciji kao kad im je ugroženo mlado u gnijezdu ili je ispalo iz gnijezda, te ga tako štite. To je prirodno ponašanje životinja, a iz Grada Zagreba savjetuju građane da dan ili dva izbjegavaju lokaciju gdje se nalazi gnijezdo dok ptić ne odleti iz gnijezda.

U situaciji kada je pronađen ispali ptić nije se poželjno približavati lokaciji već istu prijaviti službi Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec na tel: 01/2008-354 ili na e-mail info@dumovec.hr i zastita.divljaci@zoo.hr.

Najčitaniji članci