News

Komentari 5

Priveli vlasnika staračkog doma 'Keris'? Ilegalno poslovao i nakon afere. A gdje su štićenici?

Priveli vlasnika staračkog doma 'Keris'? Ilegalno poslovao i nakon afere. A gdje su štićenici?

U mjestu Legrad nedaleko Koprivnice starački dom "Keris" vlasnika Ladislava Sabe je navodno ilegalno poslovao. Provodi se kriminalističko istraživanje, međutim, policija zasada ne želi iznositi detalje

Koprivnički su policajci, navodno, u utorak ujutro pretražili prostorije doma za starije "Keris" u Legradu, nedaleko Koprivnice.

Starački dom Keris u Koprivničko-križevačkoj županiji otprije je poznat javnosti. Naime, u listopadu smo pisali o domu nakon što se među štićenicima i djelatnicima pojavio korona virus te su štićenici bili evakuirani. Uz to, ispostavilo se kako je još tada dom djelovao ilegalno jer je Sabinom trgovačkom društvu "Keris" zabranjeno bavljenje djelatnošću pružanja socijalne skrbi još 2013. godine.

Iz policijske uprave koprivničko-križevačke potvrdili su nam da se u Legradu provodi kriminalističko istraživanje te dodali kako u ovom trenutku ne mogu iznositi nikakve pojedinosti. Po završetku istraživanja o svemu će izvijestiti javnost.

Nazvali smo načelnika općine Legrad Ivana Sabolića i pitali zna li detalje o pretresu i navodnom uhićenju Sabe, a on nam je rekao: "Ne znam ništa o tome i sam sam saznao to iz medija."

Štićenici su trebali biti smješteni još u listopadu?

Podsjetimo, nakon izbijanja afere s ilegalnim domom i evakuacije štićenika pokušali smo doći do odgovora kamo će štićenici biti smješteni jer uilegalnom domu ne mogu boraviti.

Obzirom da su štićenici doma zapravo bili na ilegalnom smještaju, oni nisu bili u službenoj evidenciji Centra za socijalnu skrb, te se ne znaju njihovi osobni podaci, status obitelji niti ikakvi drugi detalji, što nam je u listopadu potvrdio i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnice Danijel Rušak.

- Posljednja inspekcija tamo je bila 2015. kada su ih zatvorili. Tada je naš centar sa svim korisnicima imao individualni razgovor, kao i s članovima obitelji, te smo sve zapisnike o tome faksirali u resorno ministarstvo, kao i podatke o tome što smo napravili. Nakon toga nikakve povratne informacije o tom domu nismo imali - rekao nam je ravnatelj u listopadu, ali i dodao kako Koprivnica nema niti jednu slobodnu smještajnu jedinicu niti imaju ijednu udomiteljsku obitelj koja bi mogla preuzeti štićenike ilegalnog doma. 

Rušak je tada rekao kako se slučaj Legrada dogodio kao posljedica konstantnog nedostatka dovoljno smještaja u domovima za starije. Očito se time otvara prostor za ovakve ilegalce. 

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u listopadu je reklo kako je viša inspektorica ministarstva, nakon što je od Stožera civilne zaštite zaprimila potpune adrese korisnika koji su boravili u objektu na adresi ilegalnog doma za starije u Legradu, obavijestila nadležne centre za socijalnu skrb prema prebivalištu korisnika da postupe sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.


- Naime, radi prevladavanja poteškoća koje će eventualno nastati u postupku prekida smještaja i pronalaženja drugog odgovarajućeg rješenja nadležni centri za socijalnu skrb će u suradnji s obiteljima korisnika i njima samima ponuditi pomoć u pronalasku drugog adekvatnog smještaja ili pružiti druge usluge u njihovom domu...Viša inspektorica donijela je rješenje u kojem se vlasniku doma naređuje prekid usluga dugotrajnog smještaja starijim i teško bolesnim odraslim osobama. Protiv vlasnika podnesen je optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Koprivnici, kao i Kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici - rekli su u listopadu. 
 

Najčitaniji članci