News

Komentari 8

Prorektor Lazibat: Sveučilište ne može i ne želi biti involvirano u izbore za Studentski zbor...

Prorektor Lazibat: Sveučilište ne može i ne želi biti involvirano u izbore za Studentski zbor...

Mioković je "spiskao" 700.000 kn na mobitele i laptope, kamere, individualni komunikacijski trening, uredsku opremu i promotivni materijal, dok je račune slao na potpis prorektoru za poslovanje Tonćiju Lazibatu

Sveučilište u Zagrebu ne može se i ne želi involvirati u izbore za Studentski zbor koji je odgovoran za namjensko trošenje novca u skladu s financijskim planom, ustvrdio je u četvrtak prorektor za poslovanje zagrebačkoga Sveučilišta prof. dr. sc. Tonći Lazibat.

Izbore za Studentski zbor potrebno je provesti po dosadašnjoj propisanoj proceduri, odgovorio je u četvrtak prorektor Lazibat na upit Hine zašto je Studentski zbor zagrebačkoga Sveučilišta zatražio opoziv predsjednika Mihovila Miokovića "zbog narušavanja ugleda Zbora i nesavjesnog upravljanja njegovim financijama", iako je Lazibat prethodno za HRT ocijenio da su "svi realizirani troškovi u skladu s financijskim planom Studentskoga zbora". 

Lazibat je podsjetio da financijski plan trošenja sredstava Studentskoga zbora donosi Skupština Studentskoga zbora, a potvrđuje sveučilišni Senat. Istaknuo je da su za odgovorno i namjensko trošenje sredstava u skladu s financijskim planom odgovorna tijela Studentskoga zbora, odnosno Skupština, predsjedništvo i predsjednik.

Stručne službe rektorata Sveučilišta u Zagrebu odgovorne su pak da se poslovni računovodstveni procesi odvijaju transparentno i u skladu s zakonskim propisima i aktima, ocijenio je Lazibat.

"Slučaj" Mioković

Pred Studentskim zborom zagrebačkoga Sveučilišta su izbori za novo studentsko vodstvo, a propitivanje medija kako se troši novac Studentskoga zbor pokrenuo je upravo Mioković kada je u ponedjeljak na svom Facebook profilu, u sklopu najave kandidature za reizbor za predsjednika Studentskoga zbora, objavio sve fakture koje je potpisao u svom mandatu, kako bi njegov rad bio transparentan.

Međutim, mediji su proučivši račune zaključili kako je 700 tisuća kuna Mioković "spiskao" na skupe mobitele i laptope, kamere, individualni komunikacijski trening, uredsku opremu i promotivni materijal, dok je račune slao na potpis prorektoru za poslovanje Sveučilišta Tonćiju Lazibatu. Mioković je pak, u razgovoru s medijima poručio da stoji iza svojih odluka.

Nakon toga je u srijedu zagrebački Studentski zbor na svom Facebook profilu objavio da Mioković treba odstupiti s mjesta predsjednika i povući kandidaturu za idući mandat, a Skupštini Studentskoga zbora uputili su prijedlog za njegovim opozivom zbog narušavanja ugleda Zbora i nesavjesnog upravljanja njegovim financijama.

Studentski zbor je ustvrdio kako je "Skupština odobrila jedino financiranje audio-vizualne opreme i nije potvrdila ni jednu drugu stavku, a sporne stavke također nisu bile uvrštene u financijski plan niti u prenamjenu proračuna izglasanu na sjednici Skupštine 14. travnja 2021. godine". 

"Ovim sramotnim poslovanjem i našom neupućenošću, ali ne zbog nezainteresiranosti već zbog predsjednikove oholosti da djeluje sam, neupitno je i potpuno opravdano narušen ugled studentskih predstavnika", poručili su iz Studentskoga zbora.

O Miokoviću, koji je član HDZ-a, oglasila se u srijedu i Mladež HDZ-a priopćenjem da "HDZ nema nikakvih veza s njegovim postupcima, odlukama ni financijskim poslovanjem Studentskoga zbora", te najavila pokretanje stegovnoga postupka protiv Miokovića.

Nedugo zatim Mioković je u srijedu podnio zahtjev za ispisom iz članstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) jer, kako je potvrdio Hini glasnogovornik HDZ-a, "ne želi biti dodatni teret stranci".

Najčitaniji članci