News

Komentari 260

Provizija za reklamu: Ovako operira najveća promotorica opasnog MMS 'izbjeljivača'

Provizija za reklamu: Ovako operira najveća promotorica opasnog MMS 'izbjeljivača'

Helena Beginišić je najveća zagovarateljica opasne otopine MMS, koja se po zatvorenim grupama promovira kao tretman protiv niza bolesti

Otkrivamo operativni model Helene Beginišić, promotorice CD protokola u Hrvatskoj, odnosno terapije MMS-om, opasnom otopinom koja je sastavom slična izbjeljivaču. 

Već smo u više navrata pisali o njoj. Primjerice, u prošlom članku smo detaljno analizirali kako je sa suradnicom prijetila ovrhom aktivistu koji im nije htio platiti navodni "dobrovoljni prilog" nakon što su mu poslale specijalizirani protokol za dijete s posebnim potrebama. Taj protokol, između ostalog, sadrži upute za uzimanje selena, klistiranje djeteta te konzumaciju klor dioksida, koji se, kako je navedeno, može primijeniti inhalacijom, kupkom ili klistiranjem. 

Na klor dioksid, odnosno na MMS, ponavljamo, upozoravaju brojni domaći i svjetski stručnjaci, naglašavajući da se radi o vrlo opasnom sredstvu čija navodna terapeutska svojstva nemaju znanstveno uporište, ali koji može dovesti do teških i po život opasnih posljedica.

Svejedno, gospođa Begenišić ga uporno promovira po zatvorenim Facebook grupama. Sad otkrivamo poslovnu pozadinu priče. 

U korespondenciji i protokolu namijenog djetetu s posebnim potrebama, a kojeg nam je ustupio aktivist Toni Bedalov, među uputama su navedene tvrtke i nabavljači raznih suplemenata koji su surađivali ili surađuju s Begenišić koja stoji iza takozvane Detox grupe.

Primjerice, u jednoj od fazi programa preporučuje se tzv. metal detox, pomoću "tekućeg zeolita u nano česticama". Preporučuju nabavljača "TTZ detox teških metala - TE DEUM (HR)", a u protokolu je naveden i mail za narudžbu navedenog dobavljača, uz opasku da kupnja uz vaučer za korisnike Detox grupe nosi veliki popust. 

Begenišić je u jednoj od objava u Facebook grupi naglasila da je tvrtka Te Deum iz Zagreba odobrila popust za članove Detox grupe i navela upute kako da dođu do popusta. Potrebno je poslati mail na adresu hb.protokol@gmail.com, a Detox zajednica će vam poslati info, bon i upute za korištenje. 

Navedeni mail je istovjetan adresi s koje je komunicirala Helena Begenišić u razgovoru s Bedalovim. Jedina zagrebačka tvrtka po imenu Te Deum, prema servisu Poslovna Hrvatska, bavi se građevinarskim radovima. Vlasnik tvrtke nam u telefonskom razgovoru kaže da nema pojma o Detox grupi. Poslali smo upit na mail koji je naveden kao kontakt u protokolu i zatražili detalje suradnje s Detox grupom. 

Naknadno nam je stigao odgovor u kojem kažu sljedeće: 

- Nisu nas ništa tražili niti smo mi išta nudili. Surađujemo i sa drugim grupama i nigdje nas ne traže da platimo. Naš proizvod je reklama sam za sebe, što ste vjerojatno i vidjeli na našoj stranici. 

Vaučer s potpisima

Također, u korespondenciji s Bedalovim, s iste adrese protokola, ponuđen mu je i vaučer s kojim se ostvaruju popusti na razne proizvode iz asortimana tvrtke Ver Vita. 

"Dovoljno je reći da ste članovi Detox grupe i proslijedite vaučer te dogovorite kupovinu ili sada ili nekad u budućnosti", navodi se u mailu potpisanom kao Detox tim. 

19 tisuća kuna provizije za reklamu

Na vaučeru su navedeni popusti na razne sokovnike i blendere, a istaknut je i službeni mail Detox grupe, kao i ime Helena.

Helena Begenišić svojevremeno je, u jednoj od zatvorenih grupa, jasno napisala da je dobila 19 tisuća kuna provizije od Ver Vite "radi reklame koju je poklonila grupi". Štoviše, fotografiju ovog vaučera koristila je i kao sliku profila na Facebooku.

"Hvala H"

Također, njena suradnica, Barbara Brezac Benigar, o kojoj smo već pisali, objavila je 15. svibnja u drugoj, posljednoj po redu, zatvorenoj grupi na Facebooku fotografiju istovjetnog vaučera. 

"Mene je ovo natjeralo da napokon odemo po sokovnik i još je bio na akciji. Ja sam oduševljena okusima sokova. Trbuh mi se ispuhao i idem svaki dan na wc. Osjećaj je odličan. Hvala H", napisala je uz objavu. 

"O tome se ne priča"

Javili smo se Ver Viti i upitali ih jesu li u partnerskom odnosu s Helenom Begenišić ili ikim iz Detox grupe.

- Zašto me to pitate? O partnerima je poslovna tajna, o tome se ne priča. Ne mogu potvrditi ni da jesu ni da nisu. Neću odgovarati - rekla nam je osoba koja nam nije htjela otkriti svoje puno ime.

Ovo nisu jedini proizvodi koji se reklamiraju u protokolu ili korespondenciji na mailu i zatvorenim grupama. Recimo, tu je i tvrtka Omega lan, preko koje se, prema protokolu, može nabaviti klor dioksid. Ipak, njen vlasnik nam negira financijsku povezanost s Detox grupom. 

Očito je da je, u bar jednom slučaju, Helena Begenišić dobila proviziju od tvrtki i nabavljača koje reklamira u korespondenciji ili protokolu. Iz toga proizlazi opravdana sumnja da, osim "dobrovoljnih priloga" problematiziranih u ranijem tekstu, prima novac i od drugih nabavljača dok promovira iznimno opasnu praksu. 

Pokušali smo doći do Begenišić, ali nije nam odgovorila na pozive.

Što kažu nadležni?

U međuvremenu obratili smo se Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Proslijedili smo im protokol namijenjen djetetu s posebnim potrebama, a koji sadrži upute za, između ostalog, klistiranje klor dioksidom. 

Utvrđivanje štetnosti postupaka namijenjenih liječenju djece nije u nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, no ističemo kako osuđujemo svako postupanje na štetu djeteta.

U navedenim slučajevima jedino liječnici mogu utvrđivati ugroženost zdravstvenog stanja i dobrobiti djeteta liječenjem i roditeljskim postupcima.

Ukoliko je stručno mišljenje liječnika da roditelji svojim ponašanjem ugrožavaju zdravlje djeteta, nadležni centar za socijalnu skrb dužan je postupati u skladu s Obiteljskim zakonom te roditeljima izricati mjere za zaštitu osobnih prava i dobrobiti djeteta u nadležnosti centra za socijalnu skrb ili predlagati sudu donošenje mjera za zaštitu osobnih prava i dobrobiti djeteta u nadležnosti suda, kažu nam iz Aladrovićevog ministarstva. 

Prijava DORH-u

Do zaključenja ovog članka nije stigao odgovor iz Ministarstva zdravstva. 

Usput, aktivist Toni Bedalov je prijavio DORH-u Helenu Begenišić i Barbaru Brezac Benigar zbog nadriliječništva, prijetnje i ucjene. Javili smo se i Državnom odvjetništvu i zatražili izjavu, a njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Najčitaniji članci