Obavijesti

News

Komentari 13

Prva žrtva u Pekingu, podigli razinu prijetnje koronavirusa

Prva žrtva u Pekingu, podigli razinu prijetnje koronavirusa
4

Kineske vlasti službeno su potvrdile 2744 slučaja oboljelih od koronavirusa koji je dosad odnio 81 ljudski život, a u ponedjeljak su objavili i da su zabilježili prvu žrtvu u Pekingu

VIDEO

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ispravila je u ponedjeljak procjenu prijetnje koronavirusa iz Kine s "umjerene" na "povišenu" na međunarodnoj razini, uz objašnjenje da je došlo do pogreške u formulaciji, a prvu žrtvu epidemije objavio je i Peking, prenose agencije.

Ranije je WHO objavio da je opasnost od širenja virusa "vrlo visoka u Kini, visoka na regionalnoj razini i umjerena na međunarodnoj". 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

- Riječ je o pogrešci u formulaciji i mi smo je sada ispravili - kazala je glasnogovornica organizacije sa sjedištem u Ženevi.

WHO je objavio šest izvješća o stanju širenja bolesti otkako je izbila kriza.

Bez obzira na ispravak WHO i dalje smatra da epidemija nije "prijetnja javnom zdravlju na međunarodnoj razini".

Kina: Strah od koronavirusa, otkazana i biciklistička utrka
Kina: Strah od koronavirusa, otkazana i biciklistička utrka

Takvu je formulaciju WHO koristio u rijetkim slučajevima epidemija kada je zahtijevao snažnu globalnu reakciju kao u slučaju svinjske gripe H1N1 2009., virusa zike 2016., te groznice ebole koja je poharala dio Zapadne Afrike od 2014 do 2016. odnosno Demokratsku Republiku Kongo 2018. 

WHO je u slučaju epidemije SARS-a 2002.-2003. oštro kritizirao Peking da je kasnio s upozorenjem i da je pokušao skriti domet epidemije.

S druge strane WHO je sam bio oštro kritiziran zadnjih godina da je podignuo preveliku uzbunu na virus H1N1 2009., a u slučaju ebole u Africi 2014., naprotiv, bio je optuživan da nije sagledao obim krize prije nego što se proširila. 

U Pekingu prva žrtva

A Transmission Electron Microscopy image of the first isolated case of the coronavirus

Kineske vlasti službeno su potvrdile 2744 slučaja oboljelih od koronavirusa koji je dosad odnio 81 ljudski život. 

U ponedjeljak su vlasti objavile da je prva osoba od te bolesti umrla i u Pekingu, glavnome gradu Kine koji ima 20 milijuna stanovnika.

Riječ je o 50-godišnjem muškarcu koji je 8. siječnja putovao u grad Wuhan, izvorište epidemije, a sedam dana nakon povratka razbolio se, dobio groznicu i umro od zatajenja dišnog sustava.

Zemlje su spremne za vraćanje svojih državljana iz Wuhana...
Zemlje su spremne za vraćanje svojih državljana  iz Wuhana...

Kineske vlasti objavile su niz ograničenja za putovanja u Wuhan. Gotovo cijela pokrajina Hubei u kojoj se nalazi taj grad, postala je golema karantena.

Dvadeset i četiri nova smrtna slučaja registrirana su u provinciji Hubei, epicentru zaraze, ali nijedan novi nije zabilježen izvan te regije, pojasnila je kineska vlada.

Dvadeset i devet slučajeva zaraze izvan Kine raspoređeno je u desetak zemalja. Među ostalima, u SAD-u ih je pet, Australiji, Singapuru i Maleziji po četiri, a Francuska, Japan i Južna Koreji bilježe ih po tri. 

Chinese Premier Li Keqiang wearing a mask and protective suit speaks to medical workers as he visits the Jinyintan hospital where the patients of the new coronavirus are being treated following the outbreak, in Wuhan

Stranci u Wuhanu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je u subotu da u Wuhanu borave četiri državljanina Hrvatske.

Vlade Španjolske i Portugala objavile su u ponedjeljak da zajedno s Kinom i Europskom unijom rade na tome da u domovine vrate svoje građane iz Wuhana.

Britansko ministarstvo (Foreign Office) u ponedjeljak je reklo da je svojim građanima u pokrajini Hubei ponudio izbor da sami odluče žele li ostati ili se vratiti.

Krizni stožer predstavio mjere opreza: 'Nema mjesta panici'
Krizni stožer predstavio mjere opreza: 'Nema mjesta panici'

Francuska je u nedjelju objavila da očekuje evakuaciju stotina od svojih 800 građana iz te regije negdje sredinom tjedna. Povratnici će morati u domovini 14 dana biti u karanteni.

Američki State Department je u nedjelju objavio da će evakuirati svoje osoblje iz konzulata u Wuhanu, a ponudit će i ograničen broj mjesta u  zrakoplovu privatnim američkim građanima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.