Obavijesti

News

Komentari 207

Nije uspio opoziv premijera: 56 oporbenih glasalo 'za' dok je Milan Vrkljan bio suzdržan

Nije uspio opoziv premijera: 56 oporbenih glasalo 'za'  dok je Milan Vrkljan bio suzdržan

Sabor je glasao o prijedlogu 33 oporbenih zastupnika da se opozove premijera Andreja Plenkovića. Nisu skupili dovoljno ruku, no toga su bili i svjesni prilikom pokretanja inicijative

VIDEO

Opoziv premijera Andreja Plenkovića inicirao je Domovinski pokret na čelu s Ivanom Penavom, a podržalo ga 33 zastupnika oporbe. Da premijer mora otići smatraju iz niza razloga, od brojnih afera, kao što su Janaf, INA, 'sms' do urušavanja zdravstvenog sustava, zatvaranja sisačke Rafinerije, spore obnove...

PRATITE UŽIVO:

Vlada je odbila sve navode kao neutemeljene istaknuvši kako osnove za izglasavanje nepovjerenja nema. Prošlog tjedna su zastupnici od 15 sati do dva ujutro raspravljali o ovom prijedlogu,a premijer se sjajno zabavljao. Njemu je sve to bilo smiješno pa je "bacao" fore sa svojom ekipom iz HDZ-a, a cijela rasprava na kraju se svela na prepucavanje s Penavom, bivšim HDZ-ovcem. Ono što je posebno razljutilo oporbu je odlazak Plenkovića nakon replika, oko 22 sata. Njemu se to sve nije dalo slušati do kraja pa je ostavio u sabornici svoje članove iz Vlade.

'Svi oni koji danas ne budu glasali za opoziv premijera, ne mogu se zvati opozicijom'
'Svi oni koji danas ne budu glasali za opoziv premijera, ne mogu se zvati opozicijom'

Oporba još jednom naglasila zašto Plenković mora otići

Prije samog glasanja brojni su zastupnici zatražili stanku kako bi još jednom naglasili sve krimene koje Plenkoviću stavljaju na teret.

- Plenković je kao predsjednik Vlade ustvari na čelu jednog sustava koji ne funkcionira, vidimo kako izgleda obnova, borba protiv inflacije, korištenje EU sredstava zato što se famozni AP mora baviti stvarima kao što su, recimo, trupci, tko će dobiti mjesto pripravnika lovstva... Hrvatska je okovana zbog AP-a korupcijom i brojnim aferama i zbog toga se ne stignemo baviti ozbiljnim problemima - poručio je šef SDP-a Peđa Grbin, a Hrvoje Zekanović ga opet, kao i svakog dana, podsjetio kako je primao naknadu za odvojeni život iako na to nije imao pravo jer je živio s obitelji.

Mostov Nino Raspudić istaknuo je kako je i jutros nepravomoćno osuđen HDZ-ovac i to otac ministra EU fondova Šime Erlića

- Razmislite još jednom, imena će vam ostati zabilježena kako ste glasali danas - kazao je.

Predsjednica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić nabrojala je što sve Plenković nije učinio. 

- On je europejac, koji je godinama podržavao Orbana, europejac koji određuje novinarima što jesu, a što nisu teme - istaknula je.

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović kritizirala ga je i zbog zakona o radu te stranim radnicima, a predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš naglasila i kako nema reformi.

Oporba traži opoziv Plenkovića: 'Hrvatska je talac jednog lopova, a to ste, premijeru, vi'
Oporba traži opoziv Plenkovića: 'Hrvatska je talac jednog lopova, a to ste, premijeru, vi'

-  Korupcija, 22 ministra smijenjena, gašenje sisačke rafinerije, obnova na Banovini koja nije krenula, krivi pristup u borbi protiv Covid pandemije, ulazak u eurozonu u doba najveće inflacije, demografski slom, izostanak svih reformi, prvenstveno u zdravstvenom sustavu i pravosuđu - nabrojao je sedam smrtnih političkih Plenkovićevih grijeha predsjednik Suverenista Marijan Pavliček.

Socijaldemokrat Davorko Vidović iskritizirao je premijera i zbog ponašanja tijekom prošlotjedne rasprave, njegove vrckavosti i ponižavanja Sabora.

- Na čelu države imamo krivog čovjeka. Nikada u povijesti nije bila ovolika razina korupcije koju imamo danas, nikad nismo imali ovako sporu i tromu obnovu i nikada nije bilo raseljeno ovoliko ljudi koliko je posljednjih godina - poručio je Ivan Penava naglasivši kako je direktno Plenković odgovoran za gašenje sisačke rafinerije i davanje nafte Mađarima.

- Oporba je svjesna da će i 23. puta izgubiti na temelju jadne prezentacije, građani su vidjeli kako su se osramotili tražeći opoziv bez ikakvog argumenta. Pitanje je hoće li oni snositi ikakvu odgovornost, hoće li Penava, kojeg je HDZ stvorio iz ničega, dati ostavku nakon ovog neuspjeha - kazao je HDZ-ov Željko Reiner.

Grbin izludio Jandrokovića s "AP", a premijeru je sjajno: 'Malo zabave za publiku...'
Grbin izludio Jandrokovića s "AP", a premijeru je sjajno: 'Malo zabave za publiku...'

Plenković dobio podršku svojih 77 zastupnika, Vrkljan iz oporbe bio suzdržan

Mostov Miro Bulj mu je odgovorio kako nije sramota što oporba neće uspjeti smijeniti premijera nego, primjerice, opljačkana INA.

- HDZ-ovče Reiner, ne mogu vas nazvati kolegom, ako je RF neokomunistička stranka onda je HDZ neofašistička. Drugi put se malo bolje spremite, RF nije potpisala ovaj prijedlog jer se ne vidi u suradnji s Penavom - uzvratila je Peović Reineru koji je Radničku frontu nazvao neokomunističkom u naglašavanju s kim to Domovinski pokret surađuje.

Zastupnica Centra Dalija Orešković upitala ga je, obzirom da je rekao kako je HDZ Penavu stvorio iz ničega, iz čega su to stvoreni svi ovdje prisutni HDZ-ovci, kao i Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

- Mene ne čudi što su silno neosuđivani DP i silno neosuđivana RF surađivali protiv silno osuđivanog HDZ-a - uzvratio je i SDP-ov Arsen Bauk, a predsjednik Sabora udijelio je Orešković i Zekanoviću tri opomene, koje znače gubljenje prava na daljnju raspravu.

Naposljetku je Plenković dobio podršku 77 zastupnika, svojih iz redova vladajuće većine. 56 iz oporbe podržalo je njegovu smjeu, dok je Milan Vrkljan iz Kluba za pravednu Hrvatsku, kako je i najavio, bio suzdržan.

Iako je ispalo kako se Mostov Bulj nije uključio u glasanje, objasnio nam je što se dogodilo. 

- Sjeo sam na mjesto Ante Kujundžića, koji nije mogao doći iz privatnih razloga, zbog operacije djeteta - kazao nam je.

a na glasanju nije bilo zastupnice Reformista Natalije Martinčević, IDS-ovih Emila Dausa i Marina Lerotića, zastupnika Kluba za pravednu Hrvatsku Miroslava Škore, Suverenista Željka Sačića, nezavisnog Vinka Grgića, HSS-ovog Željka Lenarta, zastupnice Centra Marijane Puljak, predsjednika Fokusa Daria Zurovca, nezavisnog Stjepana Kovača, Socijaldemokrata Katice Glamuzine, Matka Kuzmanića, Erika Fabijanića, Davora Bernardića, Rajka Ostojića te SDP-ovog Siniše Hajdaša Dončića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 207
VIDEO

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm
GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm

Žuti alarm označava potencijalno opasno vrijeme, a Državni hidrometeorološki zavod upalio ga je za nekoliko hrvatskih regija. Na stranici rain alarm vidi se kako oluja stiže sa zapada

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Hitna, koja je na mjesto događaja stigla nešto iza 6:30, dvojac je prevezla u bolnicu, ali nažalost, unatoč naporima liječnika, nije im bilo spasa
Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera
NA SMRT JE IZBO UBOJICU

Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera

Bio je sav krvav, krv je s njega kapala po podu. Rekao mi je: 'Vidi što mi je uradio, izbo me na spavanju, idi, pomozi mu'. Onda sam se nagnula prema vratima i vidjela Anđelka, također, oblivenog krvlju, govore susjedi