Obavijesti

News

Komentari 235

SDP je povećao prednost nad HDZ-om, Škorina stranka raste

SDP je povećao prednost nad  HDZ-om, Škorina stranka raste
1

SDP je i treći mjesec zaredom prvi izbor s 29,3 posto potpore. Kod SDP-a je u tom razdoblju vidljiv trend rasta dok HDZ, stranka u kojoj traje žestoka unutarstranačka kampanja, istodobno bilježi blagi pad

VIDEO

U ožujku, u odnosu na veljaču, ima promjena u rejtinzima, ali sam poredak na vrhu je - isti, donosi RTL i istraživanje CRO Demoskop. 

SDP je i treći mjesec zaredom prvi izbor s 29,3 posto potpore. Kod SDP-a je u tom razdoblju vidljiv trend rasta dok HDZ, stranka u kojoj traje žestoka unutarstranačka kampanja, istodobno bilježi blagi pad. Sada su na 26,7 posto. Treća snaga je prije dva tjedna predstavljeni Domovinski pokret Miroslava Škore. Tu opciju bira 11,5 posto ispitanika, 2 postotna boda više nego njegovu nezavisnu listu u veljači.

Plenković: Moramo biti oprezni i poduzimati sve nužne mjere
Plenković: Moramo biti oprezni i poduzimati sve nužne mjere

Most, s kojim bi se Škorina opcija mogla udružiti, ali zasad nije, od siječnja bilježi pad, sada su na 4,8 posto. HSS je na istome, 2,3 posto. Nezavisna lista europarlamentarca Mislava Kolakušića pada na 2 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića posljednja tri mjeseca je na istome - 1,4 posto. Na istome je, u istom razdoblju i IDS – 1,3 posto. Sličan je rejting i Živog zida (1,2 posto) koji blago raste, baš kao i stranka njihova bivšeg člana Ivana Pernara. HDZ-ov partner HNS (1,2 posto) nastavlja trend pada. HSU je na 1,1 posto.

Isti rejting ima i Pametno, a najveći međumjesečni pad bilježe Hrvatski suverenisti (0,9 posto), očito na račun rasta stranke Miroslava Škore. Isti rejting protekla tri mjeseca imaju Neovisni za Hrvatsku, a ista situacija je i sa START-om. Ispod jedan posto su i GLAS i HSLS sa 0,7 posto.

Bernardić: Isprike svima koje sam uvrijedio, HDZ me napada
Bernardić: Isprike svima koje sam uvrijedio, HDZ me napada

Ostalih je 1,2 posto, a neodlučnih nešto manje nego u veljači -  9,8 posto.

Milanović na vrhu ljestvice najpozitivnijih političara

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh je u ožujku zadržao predsjednik Republike Zoran Milanović. Da je on najpozitivniji političar smatra 19,4 posto ispitanika. Proteklih mjeseci kontinuirano bilježi rast pozitivnog doživljaja. Isto je vidljivo i u percepciji Andreja Plenkovića – pozitivnim ga smatra 16,9 posto ispitanika što je najbolji rezultat predsjednika Vlade u proteklih godinu dana. Baš kao i njegov pokret Miroslav Škoro je treći izbor, i on bilježi rast, ali nešto niži rejting od stranke – 7,3 posto.

Ostali su na tek 2 posto i niže. Europarlamentarac Mislav Kolakušić je na 2,1 posto, ministar zdravstva Vili Beroš, aktivan zbog koronavirusa, bilježi rast pozitivnog doživljaja (2 posto), a bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izašla je iz fokusa kod ispitanika i pada na tek 1,4 posto.

Kovač: Nema bolje preporuke za glasati od izjave Vrdoljaka
Kovač: Nema bolje preporuke za glasati od izjave Vrdoljaka

Isti rejting - 1,2 posto imaju: Ivan Pernar, Zdravko Marić, ali i unatoč vodstvu SDP-a, predsjednik te stranke Davor Bernardić.

Davor Ivo Stier, bivši Plenkovićev partner, sada u opciji koja ga želi rušiti je nešto iznad 1 posto, a da je najpozitivniji političar Nitko smatra 16,5 posto ispitanika. Ostalih je 4,8, ne zna 15,2.

Plenković i Bandić predvode ljestvicu najnegativnijih političara

Iako u protekla četiri mjeseca bilježi pad negativnog doživljaja i dalje je na vrhu ljestvice najnegativnijih političara Andrej Plenković kojeg tako vidi 19,7 posto ispitanika. Na drugom je mjestu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (11,5 posto) kod kojeg je vidljiv blagi rast negativnog doživljaja. Miro Kovač (6,1 posto), Plenkovićev izazivač na izborima u HDZ-u, skočio je na treće mjesto ove neprestižne ljestvice. Najnegativnijim ga smatra deset puta više ispitanika nego prošlog mjeseca.

Državni vrh čestitao Dan žena: 'One čine naše društvo boljim'
Državni vrh čestitao Dan žena: 'One čine naše društvo boljim'

Iako bilježi pad negativnog doživljaja predsjednik Republike Zoran Milanović je četvrti izbor: 5,6 posto ispitanika tako ga vidi. Milorad Pupovac (5,3 posto) je gotovo četiri puta češće negativno ocijenjen, a blagi rast negativnog doživljaja vidljiv je i kod Davora Bernardića (4,2 posto).

Dvostruko više ispitanika nego u veljači negativno ocjenjuje Milijana Brkića (3,7 posto), aktualnog Plenkovićevog zamjenika koji ga želi rušiti preko Opcije za promjene. Tri puta češće je negativno ocijenjen i SDP-ov Nenad Stazić (2,3 posto) kojeg su, kao dijete gej para, spalili na karnevalu u Imotskom. Među negativcima je još jedan SDP-ovac, Gordan Maras (1,6 posto).

'To što je Bernardić rekao ne bi rekao niti jedan član HDZ-a'
'To što je Bernardić rekao ne bi rekao niti jedan član HDZ-a'

Iz fokusa je potpuno ispao bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić (1,6 posto), a da su Svi političari negativni poručuje 7,3 posto ispitanika. Ne zna gotovo 14 posto.

Vladi i Saboru - dvojke

I za kraj – školske ocijene: Vlada blago pada, no i dalje čvrsta dvojka (2,20), dok je Sabor, u kojem su klupe i dalje uglavnom poluprazne na istom kao prošlog mjeseca – također dovoljan – dva (1,98). Idućeg mjeseca testirat ćemo i mišljenje ispitanika o radu Ureda novog predsjednika Republike.

'Alternativci u HDZ-u koriste retoriku onih koji ruše vladu'
'Alternativci u HDZ-u koriste retoriku onih koji ruše vladu'

Napomena

Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 3. do 6. ožujka 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 235
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.