News

Komentari 10

SDP predlaže povećanje dječjeg doplatka od 100 do 150 kuna

SDP predlaže povećanje dječjeg doplatka od 100 do 150 kuna

Danas u Hrvatskoj oko 420 tisuća djece prima dječji doplatak iz proračuna u iznosu od 1,7 milijardi kuna, a naš prijedlog značio bi 860 milijuna kuna više za dječji doplatak iz proračuna, pojasnila je Posavec

Klub zastupnika SDP-a u ponedjeljak je izvijestio da su u saborsku proceduru poslali prijedlog izmjena Zakona o doplatku za djecu kojim bi se doplatak povećao od 100 do 150 kuna i time pomoglo suzbijanju siromaštva djece, s obzirom na stopu siromaštva djece od gotovo 20 posto.

- SDP predlaže povećanje proračunske osnovice po djetetu za 50 posto. To bi konkretno značilo uvećanje dječjeg doplatka od 100 do 150 kuna za najugroženije skupine. Danas u Hrvatskoj oko 420 tisuća djece prima dječji doplatak iz proračuna u iznosu od 1,7 milijardi kuna, a naš prijedlog značio bi 860 milijuna kuna više za dječji doplatak iz proračuna. Smatramo da je to minimum koji bi socijalna država trebala uputiti prema suzbijanju siromaštva djece - pojasnila je Ivana Posavec Krivec na konferenciji za novinare.

- Stopa relativnog siromaštva djece u Hrvatskoj iznosi 19,7 posto i za sedam posto je veća od prosjeka Europske unije, a u najvećem su riziku djeca koja žive u kućanstvima s više od dvoje djece i manjim brojem zaposlenih odraslih osoba. Prema podacima UNICEF-a, u Hrvatskoj stopa siromaštva djece do pet godina starosti iznosi čak 22 posto - kazala je potpredsjednika Kluba zastupnika Sabina Glasovac.

Podsjetila je da je Državna revizija u analizi Strategije Republike Hrvatske u borbi protiv siromaštva od 2014. do 2020. godine vrlo jasno utvrdila da se većina od deset mjera nije ispunila te da se odustalo od dvije mjere, i to baš od redefiniranja sustava socijalnih naknada, kao i plana korištenja državnih nekretnina za zbrinjavanje socijalno osjetljivih skupina.

Utvrđeno je i da Vlada od 2016. godine nije donijela ni dvogodišnje programe provedbe i da se zadaće i ciljevi iz Strategije ne ispunjavaju, rekla je Glasovac  te dodala da su u doba koronakrize, u proljeće, mala sredstva koja su bila predviđena za pojedine mjere Strategije preusmjeravana u druge svrhe.

Ove izmjene predlažemo baš sada zato što u uvjetima koronakrize, kada brojni roditelji ostaju bez zaposlenja i prihodi obitelji naglo padaju pa situacija može biti samo još gora, osim ako država nešto ne poduzme i ne preuzme svoj dio odgovornosti za suzbijanje prijetećeg povećanja stope dječjeg siromaštva, naglasila je Glasovac.

Apelirala je na Vladu da SDP-ov prijedlog pretoči u državni proračun o kojem će se u Saboru raspravljati u četvrtak i u tom slučaju bi ga povukli iz procedure.

Pojasnila je da bi se za povećanje dječjeg doplatka novac mogao uzeti sa stavki naoružanja ili pomoći drugim državama u kojima žive Hrvati, ali možda trebamo prije misliti na našu djece i umirovljenike koji žive ovdje i dijele sudbinu s nama, a drugima pomagati kada budu bolja vremena. Imamo brojne kategorije socijalno isključenih građana koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva poput djece, osoba s invaliditetom i starijih osoba koji su bili nepravedno zanemareni ovo proljeće i vrijeme je da se ta nepravda ispravi, poručila je Glasovac.

Smatra kako odluka da se ove godine ne odustaje od masovnog okupljanja u Vukovaru možda nije najpametnije rješenje u ovakvoj epidemiološkoj situaciji.

- Pijetet žrtvama Vukovara i Škabrnje tog dana kada se sjećamo tih teških dana hrvatske povijesti može se osigurati i u skladu s univerzalnim epidemiološkim uvjetima koji vrijede za sve druge. Nadam se da to neće biti potencijalna bomba nove zaraze - poručila je, dodavši da su organizatori valjda svjesni kakvu odgovornost preuzimaju na sebe.

Nije dobro da konstantno imamo dvostruka pravila jer to ruši vjerodostojnost ne samo Stožera i epidemiološke struke nego i Vladine motive čini upitnima, dodala je jer, smatra, pitanje je dana kada ćemo morati ići na pooštravanje mjera.

Odbacila je tumačenja da je prestao mir u SDP-u raspuštanjem triju zagrebačkih ogranaka, a hoće li kandidat za gradonačelnika Zagreba biti Gordan Maras, kazala je, o tome će odlučiti zagrebačka organizacija. U SDP-u ne vlada ni rat ni mir nego iznimno radna atmosfera i bavimo se problemima građana, zaključila je.

Najčitaniji članci