Sin ozlijeđenog radnika Čistoće: 'Čulo se kao bomba, bez ruke je preskočio ogradu i pobjegao...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 67

Sin ozlijeđenog radnika Čistoće: 'Čulo se kao bomba, bez ruke je preskočio ogradu i pobjegao...'

Sin ozlijeđenog radnika Čistoće: 'Čulo se kao bomba, bez ruke je preskočio ogradu i pobjegao...'
11

Radniku amputirali ruku, slomljena su mu i rebra, a još je dvoje ozlijeđenih

VIDEO

Nije prošlo ni mjesec dana od urušavanja otpada na zapadnoj strani zagrebačkog odlagališta Jakuševec, a opet je došlo jučer oko 6.40 sati do odrona. Ovaj put s mnogo ozbiljnijim posljedicama - teško je stradao 59-godišnji radnik Zagrebačkog holdinga, kojem su na Rebru morali amputirati lijevu ruku, slomljena su mu tri rebra, a ima i frakturu torakalnoga kralješka.

- To su teške ozljede - izjavio je prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević, predstojnik Klinike za anesteziologiju KBC-a Zagreb.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

video vijesti 4-12-2023 Odron otapada na Jakuševcu 01:50

Netom nakon što je izašao iz zagrebačkog KBC-a, sin ozlijeđenog radnika Čistoće dao je ekskluzivu izjavu za 24sata.

- Tata je u jako dobrom stanju. Psihički je dobro, i dobro je prihvatio što nema ruku, za sada je sve u redu, barem su tako doktori rekli. Rekao mi je da je čuo pucanj, kao bomba i onda je bio odron, nije stigao pobjeći, nešto mu je odsjeklo ruku, kaže da ne zna što je to bilo. Takav je, bez ruke, preskočio ogradu i izašao na cestu. Svjestan je svega što se dogodilo - ispričao je.

Zagreb: Mario Topolovec, sin radnika Čistoće koji je ostao bez ruke

- Tata radi oko 17 godina tamo, bio je nekad u opasnosti kada je neki lanac pukao na kamionu. Zvao me gradonačelnik i svi iz Grada i firme. Tomašević mi je rekao da sam procijenim može li doći kod tate i da ako može da pitam kada može doći, pa će doći u najbržem roku. Naravno, ide tužba, angažirat ćemo odvjetnika i ide tužba - otkrio je za 24sata.

Sin je pred nama pokušao kontaktirati zagrebačkog gradonačelnika koji mu se nije javljao na poziv.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagreb: Mario Topolovec, sin radnika Čistoće koji je ostao bez ruke 02:37

Lakše su ozlijeđena još dva radnika, također zbrinuta na Rebru. Policija i inspekcije na terenu ispituju zašto je do odrona došlo, neslužbene informacije kažu da je teško ozlijeđeni radnik bio u kamionu na koji se smeće sručilo ili pored vozila. U javnost je izašao nalaz Državnog inspektorata nakon odrona 11. studenog, u kojem stoji kako su na Jakuševcu pronašli biootpad pomiješan s otpadom s groblja.

Tomašević tvrdi da se biootpad ne zakapa na Jakuševcu, ali ove fotografije pokazuju drugačije!
Tomašević tvrdi da se biootpad ne zakapa na Jakuševcu, ali ove fotografije pokazuju drugačije!

Ivica Lovrić, bivši Bandićev suradnik, na presici je pustio snimku na kojoj radnik, navodno s mjesta odrona, govori: "Eksplodirao je Jakuševec, ja sam bio na kompostani u kontejneru. Kad je to počelo gorjeti, slavim drugi rođendan, stari. U zadnji čas sam izašao van. Čovjek je naš bez ruke ostao. Odnijelo ga je skroz do nasipa na glavnu cestu, užas".

Zagreb: Opet se odronilo smeće na Jakuševcu, dvije osobe ozlijeđene

- Nije bilo spasa i amputirana mu je lijeva ruka. Budan je, pri svijesti - dodao je dr. Mihaljević s Rebra.

Ukupni razmjeri nesreće tek se zbrajaju, gradonačelnik Tomislav Tomašević jučer popodne na konferenciji za novinare nije imao odgovor na pitanje zbog čega je do odrona smeća došlo.

- Teško ozlijeđeni radnik je stabilno, izvan životne opasnosti. Ponudio sam svu pomoć njemu i obitelji. Više je radnika koji su tražili pomoć, ali svi su oni lakše ozlijeđeni ili u stanju šoka te su pušteni na kućnu njegu - rekao je Tomašević popodne.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Odron smeća na Jakuševcu 00:40

Mjerna postaja kvalitete zraka na Jakuševcu pokazala je, dodao je, da su razine svih štetnih plinova ispod graničnih vrijednosti. Na stranici Ministarstva gospodarstva jučer je, međutim, kvaliteta zraka na četiri mjerne postaje u Zagrebu bila u crvenoj kategoriji "lošeg zraka".

VIDEO 'Teško ozlijeđeni radnik je stabilno. Neugodan miris ne bi trebao biti opasan za ljude'
VIDEO 'Teško ozlijeđeni radnik je stabilno. Neugodan miris ne bi trebao biti opasan za ljude'

Jakuševec je jučer bio zatvoren za odlaganje otpada, no već bi danas na njemu opet trebao završavati zagrebački otpad, osim u promjeru 300 metara od klizišta. Na opasku radnika kako neće odvoziti otpad bez jamstva sigurnosti Tomašević je odgovorio kako to prepušta Zagrebačkom holdingu nakon što stignu inspekcijski nalazi. Razgovarao je s premijerom Andrejem Plenkovićem o financiranju 300 milijuna eura vrijednog alternativnog centra za gospodarenje otpadom u Resniku, kako bi Jakuševec trajno zatvorili.

storyeditor/2023-12-04/PXL_041223_107005603.jpg

Voditelj Čistoće Davor Vić, otkrio je Tomašević, ponudio je ostavku.

- Pričekat ćemo sve nalaze da se utvrdi tko je odgovoran, a onda će, bez obzira na to tko je odgovoran, gradska ili privatne tvrtke, nadzor, projektanti, tko god, biti sankcija. S tvrtkama smo danas imali sastanak, i sa starim i sa sadašnjim nadzorom, s izvođačima. Tvrde da ne vide i ne znaju što je uzrok odrona. Prema njihovim informacijama, sve je po pravilima - rekao je gradonačelnik.

FOTO Bijesni građani okružili su Tomaševića i vikali: 'Ne možeš voditi kućni savjet, a ne Grad...'
FOTO Bijesni građani okružili su Tomaševića i vikali: 'Ne možeš voditi kućni savjet, a ne Grad...'

Vić je izrazio žaljenje svim ozlijeđenim radnicima i dodao kako će sigurnost rada biti na prvome mjestu. Do daljnjega, međutim, Jakuševec nema alternative, kazao je.

Nakon prošlog odrona, 11. studenog, Davor Vić podsjetio je kako se "slično dogodilo 2002., kad je situacija bila gora". "Odron je nastao s južne strane", rekao je tad, "što je bliže kućama". I sad je bio na južnoj strani.

Zagreb: Policijski očevid na odlagalištu smeća Jakuševac

U priopćenju Grada Zagreba stoji kako "istražuju odgovornost svih uključenih - Čistoće i privatnih tvrtki koje upravljaju gradilištem Jakuševec: projektanta, nadzora i izvođača". Grad je dodatno angažirao sudskog vještaka da provede neovisnu istragu.

Iako je uvriježeno mišljenje da zagrebačkim odlagalištem otpada Jakuševec upravlja Grad Zagreb ili njegove tvrtke, to nije točno. Gradska Čistoća dovozi otpad na Jakuševec, ali ne upravlja odlagalištem. Od 2018., kroz dva natječaja, odlagalištem otpada upravljaju četiri privatne tvrtke, a nakon prvog odrona na deponiju niti iz jedne se nisu oglasili. One nastupaju kao konzorcij, tj. zajednički su dobile taj posao od Grada na javnom natječaju.

Jedna od firmi koje upravljaju Jakuševcem: 'Ograđujemo se'
Jedna od firmi koje upravljaju Jakuševcem: 'Ograđujemo se'

Riječ je o tvrtkama HIS, u vlasništvu Slavka Hrženjaka, Tigri, u vlasništvu Milana Penave, kuma pokojnoga gradonačelnika Milana Bandića, Eko-Flora, u sastavu C.I.O.S. grupe Petra Pripuza, te C.I.A.K.-u, kojem je najveći pojedinačni suvlasnik Ivan Leko, a njihovo poslovanje povezuje se s C.I.O.S.-om. Još su 2018. oni dobili prvi ugovor, vrijedan, bez PDV-a, gotovo 196 milijuna kuna za četiri godine građenja i upravljanja cjelokupnim odlagalištem. Kad je taj ugovor istekao, 2022. su se te četiri tvrtke jedine javile na natječaj i dobile posao vrijedan 177 milijuna kuna, odnosno 23,5 milijuna eura bez PDV-a. Taj iznos okvirnog sporazuma odnosi se na četverogodišnje razdoblje.

Zagreb: Policija ogradila područje oko Jakuševca

Iz Eko-Flora, u sastavu C.I.O.S. grupe, jučer su izrazili žaljenje zbog stradavanja radnika Zagrebačkog holdinga te dodali kako "odbacuju paušalnu odgovornost koja im se insinuira kroz pojedine izjave". Pridržavaju se, kao i ostali članovi konzorcija koji upravlja Jakuševcem, ugovora i uputa, ali i podržavaju nastojanja da se utvrde razlozi odrona, zaključili su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 67

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.