Obavijesti

News

Komentari 117

'Krivac za ekološku kalvariju u Brodu će kazneno odgovarati'

'Krivac za ekološku kalvariju u Brodu će kazneno odgovarati'
5

Na sjednici Stožera civilne zaštite u Sl. Brodu u subotu je bio i premijer s trojicom ministara. Voda do daljnjeg nije za piće, a zaključeno je da će se u najkraćem roku krenuti sa spajanjem na vodocrpilište u Sikirevcima

VIDEO

Na sjednici je zaključeno, na temelju stručnih analiza, da se građanima ne preporučuje konzumacija vode niti za piće niti za kuhanje. Analize vode će se nastaviti i u Osijeku i u Zagrebu u Zavodu za javno zdravstvo. Voda iz slavina može se koristiti za osobnu higijenu dok traje ova situacija. Vojska će dostaviti još šest ili sedam cisterni, robne zalihe su naručile vodu u bocama i sustavno ih dostavljati građanima dokle god bude potrebno,  rekao je u subotu nakon sjednice Stožera civilne zaštite Grada Slavonskog Broda premijer Andrej Plenković. 

'Premijeru, pije li vaše dijete flaširanu vodu? Učinite nešto!'
'Premijeru, pije li vaše dijete flaširanu vodu? Učinite nešto!'

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:00

- Mi ćemo s naše strane učiniti sve da se realizira spajanje Slavonskog Broda na sustav u Sikirevcima. Ministarstvo enegetike i zaštite okoliša dat će potrebne dozvole. Koliko znam, riječ je o 150 metara za spajanje i time bi se trebalo osigurati trajno alternativno rješenje vodoopskrbe - kazao je premijer naglašavajući kako će se radovima žurno pristupiti. Na pitanje novinara o kojem je roku riječ, kazao je kako bi sve trebalo biti gotovo u roku 10 do 15 dana

'Zataškava se eko incident. I nakon tri dana osjeti se smrad'
'Zataškava se eko incident. I nakon tri dana osjeti se smrad'

POGLEDAJTE VIDEO

Slavonski Brod bez pitke vode: Redovi ispred dućana i cisterni
Slavonski Brod bez pitke vode: Redovi ispred dućana i cisterni

Plenković je kazao kako se produktovod mora dovesti u funkciju i pročistiti te da tek treba utvrditi je li njegovo puknuće izvor onečišćenja vode. 

- Temeljni ciljevi sada su da se riješi situacija sa zagađenom vodom, ali i zagađenje zraka u Slavonskom Brodu. Molim građane za strpljenje. Žao nam je da se ovo dogodilo baš pred Uskrs, nadamo se da će se uspjeti sa strpljenjem iznjedriti ova situacija - rekao je premijer i dodao kako sve treba temeljitov istražiti kako bi se točno utvrdio uzrok zagađenja. 

Bernardić u Sl. Brodu: HDZ-ovi ministri se ovdje poslikaju i odu
Bernardić u Sl. Brodu: HDZ-ovi ministri se ovdje poslikaju i odu

'Smanjit ćemo naknadu za korištenje vode stanovnicima ovog područja'

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je kako će Hrvatske vode od utorka krenuti u spajanje vodovoda Slavonskog Broda s vodocrpilištem u Sikirevcima te je najavio umanjenje naknade za korištenje vode stanovnicima na ovome području. 

'Krivac za kalvariju će kazneno odgovarati'

Krivac za ekološku kalvariju u Slavonskom Brodu će kazneno odgovarati, a građani Slavonskog Broda i okolice moraju znati da će im biti osiguran stalni izvor pitke vode, zaključak je to održane sjednice Stožera civilne zaštite Grada Slavonskog Broda na kojoj su sudjelovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva Tomislav Tolušić te ministar zdravstva Milan Kujundžić, priopćili su iz gradske uprave Slavonskog Broda.

- Nastavno na raniji prijedlog gradonačelnika Mirka Duspare, na održanoj sjednici je potvrđeno kako će Slavonski Brod i okolica dobivati vodu iz vodocrpilišta u Sikirevcima. Radovi na potrebnom prespajanju započet će u najkraćem mogućeg roku, a do tada će građanima Slavonskog Broda i okolice biti osigurana pitka voda iz državnih robnih zaliha. Naime, danas do kraja dana u Slavonski Brod dolazi dodatnih 200.000 litara pitke vode, a Ministarstvo gospodarstva obavijestilo je i proizvođače vode u Hrvatskoj o povećanim potrebama koje će biti upućene u Slavonski Brod. Sve do dovršetka potrebnih radova na prespajanju vodoopskrbnog sustava u Slavonskom Brodu na Sikirevce građanima će pitka voda biti osigurana na ovakav način, a distribuirat će se uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Grada Slavonskog Broda i mjesnih odbora - istaknuto je. 

Voda ni nakon prokuhavanja nije za piće!

Gradonačelnik Mirko Duspara je na održanoj sjednici ukazao na potrebu da se građane informira o učincima koje je konzumacija zagađene vode u protekla dva dana imala na njihovo zdravlje. Prema informacijama nadležnog ministra, teško je za očekivati da konzumacija vode u kojoj su zabilježene ovakve koncentracije ugljikovodika može utjecati na zdravlje u ovako kratkom vremenu izloženosti. No, zbog rizika od pojave štetnih učinaka poput mučnina i probavnih problema građane je nužno informirati da ona nije za piće, čak niti nakon prokuhavanja.

Ipak, mogu je koristiti za osobnu higijenu, a ovim putem moramo naglasiti kako, unatoč dezinformacijama koje su se pojavile, voda koju građani još uvijek dobivaju kroz vodoopskrbni sustav neće biti ukinuta.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...