Obavijesti

News

'Djevojčicu nisu trebali vratiti u biološku obitelj, s udomiteljima je stvorila jednu emotivnu vezu'

'Djevojčicu nisu trebali vratiti u biološku obitelj, s udomiteljima je stvorila jednu emotivnu vezu'
1

Izvanredna inspekcija ministarstva u Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška utvrdila je da je bilo propusta u radu socijalnih radnika u slučaju pretučene djevojčice (2) koja se i dalje bori za život u bolnici u Klaićevoj.

VIDEO

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Branko Medunić i službeno je smijenjen na sjednici održanoj jutros. Podsjetimo, ravnatelja su smijenili zbog slučaja pretučene djevojčice.Izvanredna inspekcija ministarstva utvrdila je da je bilo propusta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nova v.d. ravnateljica je Marija Jugović, dosadašnja pravnica u Centru za socijalnu skrb Slavonski Brod. Izabrana je jednoglasno na online sjednici. Oko čitavog slučaja osvrnuo se i ministar rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- Povodom ovog nemilog i tragičnog događaja koji se dogodio proteklih dana, još jednom želim izraziti sa svoje osobne razine, razine kao oca, i razine ministra žaljenje zbog ovog događaja. Želim i još jednom izraziti svoja očekivanja o brzom oporavku djevojčice koju je zadesila ova tragedija - rekao je ministar te istaknuo kako su odmah reagirali izdvajanjem ostale djece iz obitelj te su pokrenuli postupak upravnog nadzora prema Centru za socijalnu skrb kao i postupak stručnog nadzora socijalnih radnika i psihologa.

Otac i majka pretučene curice djelomično priznali krivnju, idu u istražni zatvor na 30 dana
Otac i majka pretučene curice djelomično priznali krivnju,  idu u istražni zatvor na 30 dana

- Jučer je proveden upravni nadzor, rezultati upravnog nadzora su bili takvi da se može odrediti odgovornost. Sam upravni nadzor smo proslijedili Upravnom vijeću. Oni su donijeli odluku o razrješenju ravnatelja što smo mi potvrdili. Ravnatelj je jutros na još jednoj sjednici Upravnog vijeća i službeno razriješen. Imenovana je vršiteljica dužnosti koja će upravljati Centrom u sljedećem periodu - dodao je ministar i nastavio.

- Očekujem da ćemo u prvom radnom danu nakon uskršnjih blagdana dobiti rezultate stručnog nadzora, i za socijalne radnike, i za psihologe. Nakon toga ćemo moći progovarati o eventualnim odgovornostima.

Detalje upravnog nadzora i što je njime inspekcija utvrdila objasnila je ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić.

- Upravni nadzor je utvrdio da je obitelj nekoliko godina bila u tretmanu Centra za socijalnu skrb. Činjenica jest da je djevojčica u ranoj dobi bila izdvojena iz obitelji zbog rizika na strani roditelja. Prilikom procjene povratka djeteta u obitelji utvrđeno je da postoje propusti na strani te procjene sigurnosti povratka djeteta u obitelj. Utvrđeno je da dijete nije trebalo biti vraćeno iz udomiteljske obitelji biološkim roditeljima. Naime, dijete je bilo oko dvije godine u toj udomiteljskoj obitelj i stvorilo je jednu emotivnu vezu s tom obitelji. Temeljem toga je zatraženo preispitivanje i utvrđivanje odgovornosti radnika Centra kao i ravnatelja Centra Nova Gradiška - rekla je Barilić i nastavila.

Udomitelj ozlijeđene curice (2): 'Doveli su je s jednom pelenom, dali smo joj ljubav. Shrvan sam'
Udomitelj ozlijeđene curice (2): 'Doveli su je s jednom pelenom, dali smo joj ljubav. Shrvan sam'

- Greška je bila u procjeni rizika. Znači kada imate rizičnu obitelj od prije, ako postoji bilo kakva prijava nasilja ili činjenica evidentiranog nasilja ili bilo kakve ovisnosti, jako dobro morate procjenjivati rizike na strani djeteta i njegovog povratka u obitelj. Što to za njega znači? Mjere koje se provode od strane Centra, u takvim situacijama možda i nisu dovoljne da bi se dijete vratilo. Socijalni radnik i psiholog moraju kvalitetno odraditi procjenu rizika, ne samo onaj dio što je uređeno prema programu - dodala je.

Na pitanje kako je jedno dijete izdvojeno iz obitelji, a ostala su ostala, Barilić kaže da je to sve na procjeni socijalnog radnika.

- Praksa je različita. Opet se vraćamo na onaj dio procjene rizika kada već izdvajate jedno dijete iz obitelji. Morate jako dobro paziti zašto ostavlajte drugo dijete. Tu zaista je procjena rizika je ključna u postupanju. Ovisi o individualnom slučaju i stručnosti u postupanju. Postoje instrumenti za procjenu rizika. Procjenjuj se rizici na strani djeteta, na strani roditelja, njegova psihofizička ugroženost i ugroženost boravka s roditeljima. Upravni nadzor je utvrdio je bilo propusta u procjeni rizika. Dijete nije trebalo biti vraćeno biološkoj obitelji - rekla je ravnateljica Uprave.

Policija o pretučenoj djevojčici s ozljedama glave: 'Roditelji su je zlostavljali i tjelesno kažnjavali'
Policija o pretučenoj djevojčici s ozljedama glave: 'Roditelji su je zlostavljali i tjelesno kažnjavali'

Na pitanje novinara o sada već bivšem ravnatelju Centra u Novoj Gradiškoj koji je navodno već jednom u mandatu vlade Jadranke Kosor bio smijenjen zbog nepravilnosti, ministar Aladrović kaže da ne zna detalje toga slučaja. 

- Moram priznati da ne znam detalje slučaja i o čemu se radilo u povijesti. Moram jasno istaknuti našu poziciju. Upravni nadzor je proveden u svega nekoliko sati. Dobili smo izrazito brzo nalaz koji je pokazao nepravilnosti. Jedino logično je bilo utvrditi odgovornost. Ona je na ravnatelju i gospodinu Meduniću smo se zahvalili na suradnji - rekao je ministar.

'Nasilje se ne smije ignorirati, jer se ignorira patnja djeteta'
'Nasilje se ne smije ignorirati, jer se ignorira patnja djeteta'

Tijekom konferencije za medije osvrnuo se i na izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojim žele poboljšati kvalitetu socijalnog rada.

- Ono što želim povodom ovog slučaja naglasiti jest to što, nažalost, ovom tragedijom dobivamo medijsku vidljivost, mi smo u izmjene Zakona o socijalnoj skrbi krenuli već ranije. Duboko sam uvjeren i mogu priznati da imamo strukturne probleme u domeni socijalne skrbi, ali se mogu isto tako obvezati da ćemo te probleme ukloniti. Zakonske izmjene idu prema tome da osnažujemo sustav, da osnažujemo naše radnike u Centrima za socijalnu skrb kako bi njihov fokus rada bio na bitne stvari iz domene socijalnog rada. Moram napomenuti da jedan vrlo disperzirani sustav centara je također jedan od problema čitavog sustava pa želimo centralizirati poslovanje Centara kako bismo dobili bolji, kvalitetniji rad i veću standardizaciju poslova. I kako bi ovakve slučajeve izbjegli - objasnio je ministar i dodao.

- Želimo poticati obitelj, to je naša svjetonazorska pozicija, ali isto tako i naša društvena odgovornost. Stoga ćemo obiteljske centre zakonski odvojiti od Centara za socijalnu skrb. Sve to bi trebalo poboljšati usluge za naše korisnike. Svjesni smo svih izazova u socijalnom radu, ali želim poslati jednu važnu poruku da ćemo se s tim izazovima nositi kvalitetno i da ćemo ih prevladati. Ovaj slučaj nas je samo potaknuo da te probleme riješimo što prije. Rezultati ovih izmjena će se u budućnosti vidjeti kroz pozitivne pomake u socijalnoj skrbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa