Obavijesti

News

Komentari 4

Snježni kaos u Španjolskoj: Kamioni s hranom uspjeli su se probiti do zaleđenoga grada

Snježni kaos u Španjolskoj: Kamioni s hranom uspjeli su se probiti do zaleđenoga grada
19

U utorak su se prvi kamioni sa svježim namirnicama probili u zaleđeni Madrid nakon što tri dana dana zbog snježne oluje nisu mogli dovoziti hranu

VIDEO

Na put je krenulo 1.089 kamiona iz južne pokrajine Andaluzije prevozeći maslinovo ulje, ribu, povrće i voće.

- Kamioni nažalost nisu mogli doći zbog snijega pa smo ostali bez brojnih namirnica - rekao nam je prodavač u trgovini Lidl u ponedjeljak navečer. Police su bile poluprazne. Nedostajalo je voće, povrće, jaja...

- Ispričavamo se. Sutra bi smo trebali dobiti sve namirnice - dodao je.

Pogledajte video: Oluja zaledila Madrid

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Madrid2 00:26

Slična je situacija i u ostalim trgovinama Madrida i okolice gdje je 6,6 milijuna stanovnika doživjelo snježnu mećavu kakve se ne sjećaju niti najstariji među njima.

Snijeg je padao 30 sati bez prestanka

- Krećem upravo prema Madridu, vidjet ćemo što će biti na putu - rekao je u utorak ujutro jedan vozač kamiona na javnoj televiziji TVE. On je krenuo iz grada Jaéna, udaljenog 330 kilometara od Madrida. Vozači su na tamošnjem parkiralištu proveli noć čekajući da im jave je li autocesta na ulazu u glavni grad očišćena.

Heavy snowfall in Madrid

- Kamioni bez problema ulaze u grad, stiglo ih je 1.000 iz ranih dijelova zemlje. Neće nedostajati proizvoda - priopćila je logistička kompanija Mercamadrid. Neki građani su u subotu tijekom mećave čekali ispred trgovina u redovima strahujući od nestanka hrane i toaletnog papira. No isti dan navečer snijeg je prestao padati a trgovine su izvlačile na police robu iz skladišta. 

Vojska i ralice nastavljaju čistiti prilaze Madridu te ulice u njemu. Snijeg je u petak i subotu padao 30 sati bez prestanka zaustavivši kompletan promet. Premda su glavne prometnice raskrčene u mnogim dijelovima grada stanovnici gaze kroz snijeg i bljuzgu. Sunce pak pretvara snijeg u skliski led što otežava kretanje.

U Madridu je - ledeno doba...
U Madridu je - ledeno doba...

Bijeli kombi s pršutom sporo se kreće skliskom ulicom Cartagena u širem centru, nastojeći dostaviti tu popularnu namirnicu u nekoliko lokalnih trgovina.

Heavy snowfall in Madrid

- Ranije je bilo nemoguće proći ovuda - govori vozač. Na tamošnjoj tržnici Guindalera kažu kako im je stigla riba te da nema potrebe za paničnom kupnjom jer ima dovoljno hrane. - Naši kupci su susjedi koje poznajemo čitav život. Starijim osobama odnosimo hranu na vrata kako ne bi morali izlaziti na led. Svi dobivaju dovoljno namirnica - napominje direktor tržnice ispred koje je očišćen samo prilaz za dostavljače i kupce.

'Puno ljudi s lomovima, ne izlazite ako baš ne morate'

U sporednim manjim ulicama parkirani automobili još uvijek su ukopani u snijegu. Polomljeno drveće i granje nalaze se na tlu. Pola metra napadalog snijega bio je pretežak teret.

Susjedi se boje leda pa pomno paze gdje ugaziti dok polako promiču ulicama. U obližnjoj bolnici "Gregorio Marañon" u prvoj je smjeni na odjel hitne pomoći bilo zaprimljeno 130 osoba u ponedjeljak. 

Heavy snowfall in Madrid

- Oko 40 posto su slučajevi lomova ili napuknuća ruku i nogu - kaže šef odjela Juan Andueza. Do utorka popodne bilo je više od 1.200 pacijenata s lomovima u čitavom Madridu. Andueza poziva građane da ne izlaze na ulicu ako baš ne moraju.

Opasni uvjeti u Madridu: Oluja poharala grad, žena nije stigla do bolnice pa rađala u autu
Opasni uvjeti u Madridu: Oluja poharala grad, žena nije stigla do bolnice pa rađala u autu

Kako bi stigli na radna mjesta neki se oslanjaju na štapove ili kišobrane. Još uvijek se mogu vidjeti prolaznici na skijama premda je u gradu sve više ralica i pripadnika gradske čistoće s lopatama. Neki su ispred ulaza čistili snijeg metlama, plastičnim lopaticama za skupljanje prašine dok su veće gromade snijega uklanjali golim rukama. U spremištima zgrada nema lopata jer su zime u Madridu suhe i sunčane.

Heavy snowfall in Madrid

U utorak se temperatura počela spuštati. Trenutno iznosi -3 Celzijeva stupnja a navečer bi mogla pasti na -8. U srednjovjekovnom gradiću Toledo, udaljenom 45 minuta autobusom, temperatura je pala na -12,7 stupnjeva. Rekord je bio -9,6 stupnjeva izmjerenih 1982. godine.

- Već smo prodali 5.000 tona soli, najviše Madridu i okolici - izvijestili su iz solane u primorskom gradiću Torrevieja pored grada Alicantea. Kamioni s mora od ponedjeljka dovoze sol koja se dijeli građanima kako bi otopili snijeg ispred zgrada.

People walk in the snow outside La Almudena Cathedral in Madrid

Većina gradskih autobusa još uvijek ne vozi

Snježna oluja "Filomena" prohujala je središnjom Španjolskom pa udarila na sjeveroistok prekrivši snijegom pokrajinu Aragón i dio Katalonije. U Aragónu su stotine kamiona bile ostale u snijegu a i ondje temperatura pada na rekordne razine. U gradiću Terruelu se spustila na -20,8 Celzijevih stupnjeva dok je rekord bio -19 zabilježen 1986. godine.

Heavy snowfall in Madrid

Te godine se u Zaragozi rodila María.

- Ovo su nezapamćeni vremenski uvjeti - kaže u Madridu.

Škole u Madridu trebale su nanovo otvoriti vrata u srijedu no ostat će zatvorene sve do ponedjeljka. Zatvoreni su muzeji i kazališta. Većina gradskih autobusa još uvijek ne vozi premda su u utorak otvorene neke linije. Počeli su voziti i taksiji u očišćenim dijelovima grada. Podzemna željeznica, koja je jedina bila otvorena čitavo vrijeme, i dalje je najpouzdaniju način prijevoza.

Heavy snowfall in Madrid

Španjolska aviokompanija Iberia priopćila je kako leti 50 posto njenih zrakoplova iz Madrida jer se snijeg i led nalaze na pistama. Aerodrom je bio zatvoren preko vikenda. Glavni madridski trg Puerta del Sol i dalje se nalazi pod bijelim pokrivačem. Očišćena je samo cesta koja prolazi njime.

- Molimo građane za strpljenje i odgovorno ponašanje - kaže Carlos Novillo, direktor službe za hitnu pomoć i intervencije.

U autima čekali 15 sati da netko dođe po njih: 'Jako je hladno, nismo ovo mogli ni zamisliti!'
U autima čekali 15 sati da netko dođe po njih: 'Jako je hladno, nismo ovo mogli ni zamisliti!'

- Snijeg se pretvorio u led pa izbjegavajte vožnju automobilom, ali i kako bi ste omogućili nesmetani prolaz kolima hitne pomoći. Također budite oprezni prilikom pješačenja - poručio je putem javne televizije TVE.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a