News

Komentari 39

Suca su zvali 'šef' ili 'gazda': 'Malo ćemo viška uzeti, hiljadu eura, moj Miha će sve priznati'

Suca su zvali 'šef' ili 'gazda': 'Malo ćemo viška uzeti, hiljadu eura, moj Miha će sve priznati'

Istražitelji su od rujna prošle godine prisluškivali suca Kovačića i njegove suradnike. Razgovori otkrivaju da su suradnici suca zvali "gazda" i "šef" te da su dolazili na sve sastanke na koje bi ih pozvao

Suca Trgovačkog suda Mihaela Kovačića, njegovu suradnicu Aleksandru Mažić te dvoje stečajnih upravitelja Branka i Ivu Petanjek istražitelji su prisluškivali od rujna prošle godine, javlja Telegram

Nakon opsežne akcije, sudac je uhićen zajedno s još 12 osumnjičenih za izvlačenje više od 30 milijuna kuna iz stečajnih postupaka. 

Tajno snimljeni razgovori otkrivaju kako su stečajni upravitelji Kovačića zvali "gazda" i "šef". Istražitelji su snimili kontakte suca sa stečajnim upraviteljima i zabilježili kako su na svaki njegov zahtjev došli na sastanak. U nekoliko navrata s njima se sastala i Vlasta Jagarčec Vajda, za koju se sumnja da je vodila firme preko kojih se prao novac izvučen iz stečajeva. 

Iva Petanjek, stečajna upraviteljica, joj je poručila u jednom tajno snimljenom razgovoru da za nju ima "dar od Mihe" te joj prenijela molbu da ga "iz sigurnosnih razgovora ne zove". 

U danima nakon potresa snimljen je i razgovor između suca i njegove suradnice Aleksandre Mažić. Oboje žive u Sisku, a istražitelji su 8. siječnja zabilježili da je sudac poslao statičare u dom njezine majke Branke Rajković kako bi pregledali oštećenja. No, obzirom da su oni došli nenajavljeno, nazvala je suca i javila da je "netko tamo kod mame". On joj je objasnio o kome se radi, na što mu ona odgovara: 

- Nemoj me presijecati s tim stvarima. Mislila sam da su oni zločesti. 

Stečajnog upravitelja Petanjeka su na Staru godinu istražitelji snimili u razgovoru s pomoćnikom iz ureda. Pričali su o prodaji nekretnine jednog stečajnog dužnika na što Petanjek komentira: 

- Sad bumo valjda dobili neke novce tam na taj k.... 

- Al moramo najprije platiti režije koje opterećuju tu nekretninu - upozorio ga je suradnik. 

- Ma k... bumo platili... više ništ'! Nek ide u p... materinu. Nek sve zblokiraju. Mislim, spremit ćemo te novce na račune i nek’ se oni j… s tim. Kakve režije, čije režije?! - nastavlja Petanjek. 

Pomoćnik ga i dalje uvjerava da ipak moraju podmiriti režije, a stečajni upravitelj mu govori da taj novac "uzme iz viška". Nakon što pomoćnik konstatira da viškova nema, Petanjek kaže: 

- Malo ćemo viška uzeti p…. mu materina na ime toga. Uzet ćemo za najam nekakve garaže, ak’ ti treba. Sto eura ili hiljadu eura. 

Nastavio je planirati izmišljene troškove pa tako kaže da svaki put kad rade će uzeti "malo više, po hiljadu dvije eura više u diobu", a da će te troškove prikazati veće nego što imaju obveze. Dodaje kako će "njegov Miha" sve te troškove priznati. 

Najčitaniji članci