Obavijesti

News

Komentari 2

Timmermans: Nije uloga Komisije riješiti arbitražni spor

Timmermans: Nije uloga Komisije riješiti arbitražni spor
1

Radi se u osnovi o bilateralnom pitanju, no mi smo jasno rekli da arbitražnu presudu treba provesti, rekao je Frans Timmermans potpredsjednik Europske komisije

VIDEO

Potpredsjednik Europske komisije i "spitzenkandidat" europskih socijalista (PES) na svibanjskim izborima Frans Timmermans potvrdio je u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA od utorka da je prvenstveno zainteresiran za mjesto predsjednika buduće Komisije, a osvrnuo se i na arbitražni spor Slovenije s Hrvatskom, zbog čega se Slovenija lani odlučila tužiti Hrvatsku sudu EU-a, te osudio izjavu Antonija Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji".

Borut Pahor predložio Tajaniju zajednički udžbenik iz povijesti
Borut Pahor predložio Tajaniju zajednički udžbenik iz povijesti

"Radi se u osnovi o bilateralnom pitanju, no mi smo jasno rekli da arbitražnu presudu treba provesti. Komisija je bila kristalno jasna  glede toga i ne razumijem zašto se to ne želi shvatiti", kazao je Timmermans o arbitražnom sporu, u razgovoru za STA pred svoj posjet Ljubljani u četvrtak, u vezi s čestim kritikama na račun Komisije koje su se iznosile u Sloveniji.
Otkako se je Komisija lani odbila pridružiti slovenskoj tužbi prema kojoj Hrvatska nepristajanjem na arbitražnu presudu "krši europsko pravo", u Sloveniji je sadašnja Komisija pod vatrom kritika da se praktično i politički postavila na hrvatsku stranu i zanemarila vladavinu prava, "resor" za koji u sadašnjoj Komisiji skrbi Timmermans, jer Juncker kao i glavna stranka u hrvatskoj vladi pripada grupaciji europskih "pučana" (EPP).

"Mi smo jasno rekli da arbitražnu presudu treba provesti, ali se članice u sporu ne mogu osloboditi te odgovornosti i reći - neka to riješi Komisija", kazao je Timmermans za STA, ali je potvrdio tezu Slovenije da pitanje granice jest povezano s europskom pravnom stečevinom i provođenjem europskih politika na područjima kao što je ribarstvo.
Timmermans je u vezi svibanjskih europskih izbora ocijenio da postoji mogućnost da PES u novom sastavu Europskog parlamenta dobije toliko broj mjesta koji bi mu osigurao mjesto predsjednika buduće Komisije, te zanijekao da je osobno zainteresiran za neko drugo mjesto, predsjednika parlamenta ili mjesto visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.
"Predsjednik Komisije bit će onaj koji okupi većinu u Europskom parlamentu, a ne onaj koji vodi najveću parlamentarnu skupinu. Vidjet ćemo tko će to biti i koja će skupina u Europskom parlamentu biti najjača, to možemo biti i mi", kazao je Timmermans za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Maras Tajaniju: 'Tajani, leave! Dalmatia + Istria are Croatia'
Maras Tajaniju: 'Tajani, leave! Dalmatia + Istria are Croatia'

Prema Timmermansovim riječima, prednost je socijaldemokratskih stranaka u Europi da su vjernije svojim načelima i idealima od stranaka desnog centra, koje u nekim zemljama skreću prema ekstremnoj desnici, odnosno s njom koketiraju.
"Lijevi centar vjerniji je svojim načelima od desne sredine koja se posvuda udvara krajnjoj desnici - u Austriji, Italiji i Španjolskoj. Manfredu Weberu i EPP-u uvijek kažem da budu oprezni s kim ulaze u koalicije, jer takve kombinacije mogu promijeniti tvoju dušu", rekao je Timmermans te ocijenio da se ljevica lakše distancira od aberacija prema ekstremu u svojim redovima nego europska desnica, koja mađarskom premijeru Viktoru Orbvanu i njegovoj stranci Fidesz i dalje dopušta ono što ne bi smjela.
Na pitanje treba li sadašnji predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani dati ostavku nakon svojih izjava o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", kako to zahtijevaju slovenski socijaldemokrati (SD), Timmermans je rekao da ne poziva na Tajanijevu ostavku, no da je Tajani svojim riječima "instrumentalizirao povijest", što treba osuditi.

Europarlamentarac Picula misli da Tajani treba odstupiti
Europarlamentarac Picula misli da Tajani treba odstupiti

"Želim jasno reći da Tajanijev istup osuđujem. Churchill je rekao da su europsku povijest napisale rijeke krvi. Tu smo krv nakon II. svjetskog rata ostavili iza sebe. Zato, molim - prepustite povijest povjesničarima", kazao je Timmermans u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić