Obavijesti

News

Komentari 468

'Naše je pravo imenovati nove pročelnike. Preustrojit ćemo Gradsku upravu, bit će reda'

'Naše je pravo imenovati nove pročelnike. Preustrojit ćemo Gradsku upravu, bit će reda'
6

Ionako idemo u preustroj Gradske uprave, neće biti 27 gradskih ministarstava, to nema ni jedan grad. Pa cijela država ima manje ministarstava, poručio je Tomašević na konferenciji za medije

VIDEO

Osvojivši čak 45,45 posto glasova Zagrepčana, Tomislav Tomašević iz platforme MOŽEMO! nadmoćno je pobijedio sve svoje suparnike u prvom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Zagreba. Sam je osvojio gotovo koliko svi ostali zajedno. U borbi za preuzimanje glavnog grada rival će mu 30. svibnja biti predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.

Dva dana od ovih povijesnih izbora, prvi put u 20 godina bez Milana Bandića, kad su se dojmovi malo slegnuli održao je presicu za novinare ispred Gradske uprave, u kojoj još uvijek sjedi vršiteljica dužnosti gradonačelnice, Jelena Pavičić Vukičević, a kojoj je ulazak u drugi krug izmakao za dlaku. Tomašević je na presicu stigao biciklom. 

POGLEDAJTE VIDEO: Presica Tomislava Tomaševića 

- Još jednom zahvaljujem svih Zagrepčanima i Zagrepčankama koji su nam dali glas, gotovo 150.000 - poručio je Tomašević istaknuvši kako će u novoj rundi predizborne kampanje dati sve od sebe bez obzira, kaže, što ova prednost izgleda doista ogromno u odnosu na protukandidata.

- Fokusirat ćemo se na različite teme u našem programu, ići i dalje po kvartovima. U popodnevnim terminima će novoizabrani vijećnici razgovarati s građanima o njihovim problemima i načinu kako ih možemo riješiti u što kraćem roku - poručio je.

'Našim volonterima su izlizane biciklističke gume, cipele od obilaska grada. I ja sam propješačio 18000 kilometara, napravio više od dva milijuna koraka'

Još jednom je zahvalio i svim volonterima, stotinama njih, koji su skupljali potpise na štandovima.

- Skupili smo preko 20.000 potpisa, daleko više od svih drugih kandidata. Naši volonteri su obišli cijeli grad, izlizane su biciklističke gume, cipele i tenisice. I ja sam osobno u ovih šest mjeseci propješačio 1800 kilometara po gradu, napravio više od dva milijuna koraka, ali puno je ljudi to napravilo kako bi došli do svakog birača i biračice u ovom gradu, prezentirali naš program i kako bi se konačno dogodila promjena - rekao je. 

Zagreb: Tomislav Tomašević komentirao izborne rezultate i najavio kampanju za drugi krug

Osim što je on sam kao kandidat za gradonačelnika osvojio ogroman broj glasova građana, i njegova lista za Gradsku skupštinu također je "razvalila" sve ostale. Osvojili su 23 od 47 mandata. Krajem rujna ili početkom listopada, najavio je jučer predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa, održat će se dopunski izbori za općinska vijeća i skupštine za predstavnike nacionalnih manjina obzirom na zakonske izmjene. Tada će u Gradsku skupštinu ući još jedan zastupnik, predstavnik srpske nacionalne manjine, pa će ih ukupno biti 48. Za većinu u Skupštini možemovcima trenutno fali samo jedna ruka. Kad se izabere još jedan zastupnik, onda dvije. HDZ je, podsjetimo, osvojio šest mandata, Domovinski pokret, Stranka rada i solidarnosti pokojnog Milana Bandića i SDP po pet te Most tri mandata. Tomašević im je svima čestitao na ulasku u Skupštinu.

'Spremni smo slagati većinu sa strankama od centra prema lijevo, koji su bili oporba Bandiću i HDZ-u. To je sad SDP'

- Mi očekujemo da ćemo imati stabilnu većinu. I prije izbora smo transparentno govorili da smo spremni slagati većinu sa strankama koje su od centra prema lijevo, koji su u zadnjem mandatu bili oporba Milanu Bandiću i HDZ-u. A to je od stranaka, jedini koji su prešli prag, SDP, tako da ćemo nakon što prođe drugi krug razgovarati s njima i ne vidim da će tu biti ikakvih problema jer mislim da su nam programi dosta kompatibilni - istaknuo je naglasivši kako se bez MOŽEMO! u Skupštini neće moći donijeti nijedna odluka, ali da će svejedno za dugoročne projekte tražiti konsenzus sa svim političkim opcijama.

- Bit ćemo otvoreni za dijalog oko projekata, posebice dugoročnih, kako bi oni išli dalje ako mi i ne budemo bili na vlasti za četiri godine. To nam je bitno - dodao je mogući novi gradonačelnik metropole.

Kandidatu iz Karlovca stiglo je pismo sa čahurom u kojem stoji: 'Pravi metak dolazi kroz cijev'
Kandidatu iz Karlovca stiglo je pismo sa čahurom u kojem stoji: 'Pravi metak dolazi kroz cijev'

Zahvalio se i Jošku Klisoviću (SDP), koji je nakon svog poraza pozvao svoje birače da glasaju za Tomaševića. 

- Mi pozivamo i sve druge birače da nam se pridruže, da izađu na izbore 30. svibnja. Bez obzira na ovu veliku prednost nama je svaki glas ključan jer nam je potreban velik legitimitet za promjene koje ćemo trebati raditi nakon izbora - poručio je.

Dodao je kako se čuo s Klisovićem i danas i u izbornoj noći, ali ponovio kako će razgovore o suradnji početi tek nakon drugog kruga izbora. Novinare je zanimalo tko će biti predsjednik Skupštine, hoće biti netko s liste MOŽEMO! ili iz SDP-a kako bi ih i podržali, ali Tomašević je i to pustio za vrijeme nakon drugog kruga. 

- Nismo još o tome razgovarali, ali vjerujem da će doći do dobrog dogovora i da će Skupština dobro funkcionirati. Ali ne želim ništa prejudicirati, to je nekakva praksa da predsjednik bude manjinski partner, ali s druge strane isto tako imamo i veliku većinu. No, siguran sam da će doći do dogovora i sigurno to neće biti jedna od prepreka da dođemo do stabilne većine, koja je zaista potrebna Zagrebu - rekao je. 

Biračima je dosta: Ovo su šerifi kojima su presudile hrpe afera
Biračima je dosta: Ovo su šerifi kojima su presudile hrpe afera

'U 16 od 17 gradskih četvrti smo najjača lista'

Kandidatkinja za njegovu zamjenicu, Danijela Dolenec, također je zahvalila građanima koji su glasali za MOŽEMO! 

- Već smo komentirali, ovo su sjajni rezultati, obvezujući. Tomašević ima premoćno vodstvo, naša lista ima 23 mandata u Skupštini. Za mjesnu samoupravu su jednako sjajni rezultati, u 16 od 17 gradskih četvrti smo najjača lista, u 12 možemo samostalno tvoriti većinu, a u 46 posto mjesnih odbora možemo samostalno tvoriti većinu - poručila je. 

Podsjetimo, lista platforme MOŽEMO! nije osvojila jedino Brezovicu.

Naglasila je kako ovi rezultati nisu iznenađujući nego su posljedica vrijednog rada vijećnika i kvartovskih aktivista protekle četiri godine i kampanje koju su započeli još prošle godine.

Luka Korlaet, drugi kandidat za zamjenika, rekao je kako je platforma napravila dva programa za Zagreb. 

- Jedan je "odozgo", koji su sastavili naši stručnjaci, a u kojem su navedeni problemi i rješenja cijelog grada, i "odozdo" koje su sastavile naše kvartovske grupe. Kroz jednu veliku anketu pobrojani su svi specifični problemi za pojedinu gradsku četvrt i kako ih se može riješiti. Mislim da su građani prepoznali vrijednost participativnosti i mislimo to promovirati i dalje i kroz sljedećih dva tjedna pokazati način kako ćemo to čini, kroz kvartovske šetnje. Osim angažmana ćemo imati i neposrednu komunikaciju - objasnio je. 

Zagreb: Tomislav Tomašević komentirao izborne rezultate i najavio kampanju za drugi krug

'Naše je pravo imenovati nove pročelnike' 

Tomašević je istaknuo kako još nisu razgovarali hoće li njegova platforma imati svog kandidata iz reda srpske nacionalne manjine na dopunskim izborima na jesen, ali da vjerojatno hoće.

Komentirao je i izjavu Urše Raukar da će od svih pročelnika i direktora Holdinga tražiti da stave svoje mandate na raspolaganje i naglasio je kako je to demokratska praksa u svim gradovima, ali u državi. Podsjetio je kako je i premijer Andrej Plenković nakon izbora zatražio od direktora javnih poduzeća da stave mandat na raspolaganje.

- Mi hoćemo promjene i naše je pravo da od pročelnika, dakle gradskih ministara, njih 27, i od direktora gradskih poduzeća, tražimo da daju mandate na raspolaganje. Naše je pravo da ocjenjujemo njihov rad, tražit ćemo izvješća o dosadašnjim projektima koji su u tijeku i isto je tako naše pravo da imenujemo nove pročelnike, koje po zakonu moramo imenovati nakon javnog natječaja, kojih ćemo se držati, ali i direktore javnih poduzeća, koje ne moramo imenovati na temelju javnog natječaja, ali hoćemo - rekao je Tomašević.

'Idemo u preustroj Gradske uprave. Svi oni koji su zaposleni zakonito i koji će raditi svoj posao nemaju se čega bojati, ali nećemo dozvoliti da netko ne dolazi na posao. Bit će reda'

Na pitanje zna li da ne smije smjenjivati ljude koji su na funkciju došli putem javnog natječaja, Tomašević je rekao da, kako su ranije najavljivali, ionako idu u preustroj Gradske uprave.

- 27 gradskih pročelnika ne može ostati na svojim pozicijama jer neće ostati 27 gradskih ureda. To nema nijedan grad u svijetu koji ima 27 gradskih ministarstava. Pa cijela država ima manje ministarstava - 16. Ionako ih neće biti 27, spajat ćemo ih i mijenjati, vjerujemo da će to proći kroz Gradsku skupštinu, pa tako i tako postoji rješenje za to - poručio je. 

Naglasio je kako neće raditi ništa što je financijski neodgovorno prema Gradu Zagrebu, nikakve nepromišljene poteze već će s pravnom službom vidjeti što je moguće, a što ne.

- Više puta smo najavili da svi oni koji su zakonito zaposleni i koji će raditi svoj posao nemaju se što bojati. Ali nećemo dozvoliti da netko ne dolazi na posao i da za to nema posljedica. Bit će reda - poručio je. 

Na pitanje koje će gradske urede spajati, Tomašević je istaknuo da to još trebaju dogovoriti na razini Gradske skupštine.

- U zadnjem mandatu Skupštine su izglasana četiri nova ureda i tako smo došli do brojke od 27. Mi imamo neke projekcije, u svakom slučaju će to biti kompatibilni sadržajno uredi, koji su sada odvojeni, a da to nema nikakvog smisla. Neki od njih imaju i previše zaposlenih za poslove koji su zapravo nepotrebni i te ljude ćemo prebaciti u druge urede, u kojima su potrebni - poručio je dodavši kako će ipak osnovati jedan novi ured - onaj za obnovu nakon potresa, a u koji će staviti pravnike i administrativce kako bi konačno ubrzali popunjavanje zahtjeva za obnovu. 

- Jer četiri petine nije čak ni predano, a kamoli riješeno - istaknuo je. 

Javni natječaji su za pročelnike po zakonu, naglašava Tomašević, nužni. Iako je on stava da bi sami gradonačelnici trebali moći birati pročelnike, Zakon je, ističe, jasan i on će se toga držati.

- Mi ne želimo 'fejkati' javne natječaje. Nema ni jedne osobe kojoj smo obećali da će biti pročelnik. Pozivam sve građane i građanke da se na te natječaje jave, da vode određena poduzeća. To mogu biti ljudi koji nikad nisu radili u Gradskoj upravi, a mogu biti i ljudi iz Gradske uprave ako imaju kvalifikacije - objasnio je Tomašević i poručio kako od građana koji se jave na natječaje očekuju da provode političke ciljeve koji se temelje na programu platforme MOŽEMO! na kojem su i dobili izbore.

- Njega ćemo pretvoriti u gradske strategije za svaki resor, uključivat ćemo i druge građane u to - rekao je Tomašević. 

Naglasio je kako kao gradski zastupnik itekako dobro zna kako je koji dosadašnji pročelnik radio svoj posao. 

Što se tiče ušteda u gradskom proračunu i javnih nabavi, naglasio je kako više neće biti preplaćivanja po nekoliko puta svega što Grad naruči.

- Koristit ćemo maksimalno EU fondove, staviti gradsku imovinu u funkciju, sada samo tri posto prihoda dolazi od korištenja gradske imovine - istaknuo je. 

'Škoro vodi kampanju temeljenu na strahu. Apsolutno mi je svejedno tko je sa mnom u drugom krugu' 

Na pitanje kakvu će kampanju voditi iduća dva tjedna i očekuje li niske udarce od suparnika, Tomašević je rekao kako su oni i dosadašnju kampanju vodili kao pozitivnu, u kojoj se nisu bavili drugim kandidatima nego gradskim problemima.

- Pogledajte naše društvene mreže i objave, a pogledajte naših protukandidata, gdje gotovo svaki dan nešto objavljuju ad hominem o nama. Mi ćemo i dalje voditi pozitivnu kampanju, koja se temelji na nadi, a naš će protukandidat očito i dalje temeljiti svoju kampanju na strahu - rekao je. 

Što se tiče Škorinih izjava da je MOŽEMO! ekstremna ljevica i da će učiniti sve da ne dođe na vlast, Tomašević je rekao da demoniziranje političkih suparnika ne prolazi u Zagrebu i da su mu "te izjave smiješne."

- A što uopće očekivati od Miroslava Škore? Podsjetit ću da je HAKOM utvrdio da je telefonski broj koji je koristila agencija za blaćenje svih kandidata na ovim izborima unajmio upravo Škoro. To je stvarno nešto čemu ne bi trebalo biti mjesta u demokratskoj praksi - poručio je istaknuvši kako se Domovinski pokret bavi prljavim trikovima, ali da im to neće proći. 

- Mi ćemo pobijediti za dva tjedna uzdignute glave i svakom od protukandidata ćemo moći pogledati u oči - poručio je naglasivši kako je velik broj građana Zagreba povjerovao kako su promjene moguće.

Za ulazak u drugi se vodila mrtva trka između Škore i Pavičić Vukićević, na kraju mu je rival Škoro, ali Tomašević poručuje kako mu je apsolutno svejedno tko je s druge strane.

- Malo je falilo da smo pobijedili i u prvom krugu, imamo već sada jako velik legitimitet i ja vjerujem da će se on samo povećati u drugom krugu. Zato nam je apsolutno svejedno - naglasio je. 

Župan Anušić o ironiji sudbine sa Škorom: 'Da ja živim u Zagrebu, glasao bih za njega'
Župan Anušić o ironiji sudbine sa Škorom: 'Da ja živim u Zagrebu, glasao bih za njega'

'Nema nedodirljivih, pravila moraju vrijediti za sve. Komunalni redari, primjerice, moraju kažnjavati sve za komunalne prekršaje bez obzira o kome se radi. Ako se radi i o nama, očekujem da nas kazne'

- Mogu obećati da ćemo mi voditi ovaj grad na način da pokazujemo primjerom kako se svi trebaju ponašati u Gradskoj upravi poduzećima. Mi ćemo poštovati pravila i onda očekujemo od svih da pravila poštuju. Očekujemo, primjerice, da komunalni redari kažnjavaju sve koji rade komunalne prekršaje bez obzira o kome se radi. Ako se radi i o nama, očekujem da nas kazne. Mene, obitelj, nema nedodirljivih, pravila moraju vrijediti za sve - poručio je građanki na pitanje.

Upitan zna li jesu li već iz Gradske uprave počeli iznositi dokumente, Tomašević je istaknuo kako ne želi ulaziti u te spekulacije, ali da su do njega došle svakakve informacije, koje ne želi iznositi u javnost bez ikakvih dokaza.

- Ne želim se baviti time. Mi ćemo u svakom slučaju, tek kad uđemo u Gradsku upravu, moći vidjeti stvarno stanje i već smo najavili da će jedan od prvih koraka biti i financijska revizija da vidimo stvarno stanje duga i skrivena dugovanja kad se zapravo sve te knjige na neki način preokrenu - rekao je. 

Na pitanje što očekuje od HDZ-a, Tomašević je rekao da ne očekuje ništa.

- Mi smo u Saboru žestoka oporba i to ćemo i dalje biti. S njima nećemo ići u formiranje većine, ali ću ponoviti da smo spremni za dijalog sa svim političkim opcijama oko nekih dugoročnih najbitnijih projekata. Tražit ćemo konsenzus. A od  Vlade očekujem konstruktivan dijalog nakon izbora kad dođe do promjene vlasti jer je nužno da Zagreb i Vlada surađuju na bitnim projektima kao što je obnova Zagreba - poručio je dodavši kako vjeruje da neće biti podmetanja klipova.

Peternel oštro o Možemo!: Vi želite podvaliti 'rodno ispravne sefamore', strana ste franšiza!
Peternel oštro o Možemo!: Vi želite podvaliti 'rodno ispravne sefamore', strana ste franšiza!

'Očekujem da Zagreb ostane siguran grad. Ali i da se raščiste slučajevi poput paleži automobila žene koja je kritizirala žičaru'

Na pitanje hoće li i dalje ići na posao biciklom, Tomašević je rekao kako će maksimalno skresati službene automobile i da će ga koristiti samo kad će to zahtijevati protokol, a da će na posao i dalje dolaziti javnim prijevozom, biciklom ili pješice.

- Želimo da što više naši zaposlenici koriste javni prijevoz, bicikl, pješače, a što manje koriste automobile kako bi došli na posao i time želimo pokazati primjer građanima - rekao je. 

Upitan kako će onda funkcionirati osiguranje ako se neće koristiti službenim autom, Tomašević pita kakvo osiguranje.

- Zašto bih ja morao imati tjelohranitelja? Imat ćemo osiguranje onoliko koliko će državne institucije koje se bave našom sigurnosti procijeniti da je to potrebno - rekao je. 

Na opasku novinara kako je Zagreb postao siguran tek kad je vlast počela surađivati s nekim poduzetnicima i na pitanje hoće li Zagreb ostati siguran grad, Tomašević poručuje da hoće.

- Grad Zagreb je jedan od najsigurnijih gradova u Europi pa čak i u svijetu. I očekujem da ostane siguran - rekao je, ali naglasio kako je isto tako bitno da se raščiste slučajevi poput paljenja automobila gospođe koja je javno kritizirala žičari.

- Kontekst u kojem je taj palež nastao je zabrinjavajući i ja očekujem od svih institucija da to istraže. A mi ćemo tražiti da se raščisti cijela priča oko žičare i gdje je taj novac na kraju završio - poručio je. 

Nitko ih ne može skinuti s vlasti već 28 godina: 'Nakon ovog se mandata više neću kandidirati'
Nitko ih ne može skinuti s vlasti već 28 godina: 'Nakon ovog se mandata više neću kandidirati'

'Dizalice se moraju vidjeti po gradu u idućih godinu dana'

Građaninu ogorčenom jer obnova nakon potresa još nije počela obećao je kako će novoosnovani ured za obnovu doista pomagati građanima, da će naći novac u proračunu i svaku javnu zgradu obnoviti.

- Nećemo dozvoliti da novac iz Fonda propadne jer on ima rok trajanja, kad preuzmemo vlast imamo samo godinu dana vremena da provedemo javne radove i ugovorimo ih. To će nam biti jedan od ključnih prioriteta odmah nakon izbora. Bitno je da se vide dizalice po gradu i one se moraju vidjeti u idućih godinu dana. Gledamo prve projekte, koliko koštaju i pokušavamo na primjerima naučiti kako unaprijediti cijeli sustav - rekao je. 

Na pitanje je li Igor Peternel iz Domovinskog pokreta davao Tomaševiću potporu 2010. tijekom prosvjeda u Varšavskoj, Tomašević kaže da ne zna i da se to mora pitati Peternela. 

- On je isto radio u udrugama civilnih društva kao i ja i zapravo je dosta toga što dolazi od druge strane projiciranje na nas. Nešto što su oni radili projiciraju da smo radili mi. Ne vidim da se Škoro ikad bavio gradskim temama i problemima, ušao je među zadnjima u ovu utrku nakon što je Bandić umro. Mi ćemo se i dalje baviti problemima, ljudima je dosta prepucavanja, imamo planinu problema koje treba početi rješavati - zaključio je.

- To je projiciranje. Ja ne vidim da se ikad Miroslav Škoro bavio gradskih problemima i temama, zadnji je ušao u utrku nakon što je Bandić umro. Imamo planinu problema. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 468
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)