News

Komentari 316

Tužni praznici za male trojčeke iz Čučerja: 'Da nam je barem jelka za naš Božić u kontejneru'

Tužni praznici za male trojčeke iz Čučerja: 'Da nam je barem jelka za naš Božić u kontejneru'

Dvoipolgodišnje trojke iz Čučerja vesela su djeca željna igre no stres nakon potresa na njih je ostavio posljedice pa su dobili herpes. Za Božić vjerojatno neće imati jelku, a božićno će jutro dočekati u kontejneru

Roberto, Alexandra i Rossana imena su dvoipolgodišnje djece, malenih trojčeka iz Čučerja koji će ovaj Božić dočekati u kontejneru jer se njihova nekadašnja sobica svakog trena može urušiti. Doslovno. Kao kula od karata.

A to vrijedi i za ostatak kuće koju djeca dijele s tatom, mamom i bakom.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI

- Kuća je bila stara i kad smo je kupili. Godinama smo je htjeli renovirati i kad smo se napokon odlučili na to, suprug je stradao u prometnoj nesreći. Silno sam se nadala da će preživjeti i nakon sedam mjeseci boravka u bolnici, ali je, nažalost, preminuo - priča baka Krunoslava Zgombić, sposobna i radišna žena, koja unatoč svemu ne gubi nadu da će izgraditi novi dom. Ipak, svjesna je da je s trenutačnim primanjima to nemoguće. Ona zbog korone ne radi. Kći na porodiljnom dobiva 2300 kuna naknade. Samo struja prošli mjesec stajala ih je gotovo 3000 kuna.Zgombići svaki dan gledaju kako im se nekadašnji dom urušava, a po stolu se, i nakon što očiste šutu, ona kroz nekoliko dana opet pojavi, pa naočigled primjećuju kako zidovi “popuštaju”.

- Kuća je neuporabljiva, ali neću se žaliti. Ipak nam je puno lakše otkako imamo kontejnere. Možemo skuhati i oprati, klima radi i djeca su na toplom. Jedino se osjećamo kao da smo u kavezu, ali nismo mi jedini. I Medvedski breg je isto jako stradao i mnogi drugi u okolici - skromna je Krunoslava. Stalno zahvaljuje ljudima koji su im pomogli, iako, kaže, uopće nisu tražili pomoć, a dobili su je.

Ipak, boji se zime koja u Čučerju, među bregovima i nadomak šume, zna biti izuzetno oštra, a ne bi bilo prvi put da im ralica zatrpa dvorište snijegom pa ne mogu izaći. Muči je i plaćanje režija jer sad sve rade na struju, a račun za protekli mjesec iznosio je gotovo 3000 kuna. Uz sve to, klima na koju se griju ne radi na temperaturama ispod nule pa im je načelnica nabavila strujne grijalice. Boji se i za zdravlje djece.- Djeca su od stresa dobila herpes po tijelu, a konstantno čistimo i peremo im robicu. Razgovarali smo s doktoricom koja nam je rekla kako to stanje nije čudno s obzirom na stresne uvjete života, a sve se to odražava na djecu koja, bez obzira na godine, osjete što se događa oko njih - priča.

Dodaje i kako svako malo osjete podrhtavanja, iako ne toliko učestalo kao nekad, ali dovoljno da osjete nemir. Život se i njoj i obitelji kompletno promijenio. U cijeloj situaciji pronalazi mjesta za šalu pa kaže kako je sretna što joj se nakon preboljene korone još nije vratio okus jer manje jede. Inače radi u Studentskom centru kao “teta iz Slaste” i nada se brzom povratku u neku od studentskih slastičarnica.

Prije nekoliko tjedana Grad Zagreb im je dodijelio još dva kontejnera pa sad ukupno imaju četiri. Jedan novi služi kao dnevni boravak i kuhinja, a drugi je manji, toi-toi, s tušem i WC-om te pločom za grijanje na struju.

- Zahvalni smo, no nadali smo se stanu na privremeno korištenje. Navodno ne ispunjavamo uvjete. Ja i sad moram izaći na hladnoću kako bih okupala djecu i onda ih vratiti - objašnjava i dodaje: “Ali nije nama najteže, ipak je sad kupaonica bliže nego što bi bila da se moramo vraćati u ruševnu kuću”.- Nećemo kukati ako nitko drugi ne kuka - poručuje. Pitali smo kako će izgledati njihov Božić, ali Krunoslava opet gleda stvar s vedrije strane.

- Izgledat će tužno, ali skupa smo, zdravi smo i mnogim drugim ljudima je teže - kaže. Još ne znaju hoće li imati bor. Traže ormarić na koji bi ga postavili da ga djeca ne mogu dohvatiti.

- Tražimo preko oglasnika povoljniji ormarić. Ako ga uspijemo naći, imat ćemo i bor - kaže baka. Oni, zaigrani, izletjeli su iz kontejnera na svježi zrak i trčkaraju dvorištem, njima je samo do igre. Mama Marcela kaže kako je sretna jer su dobra i poslušna djeca. Obožavaju Čokolino.- Oni su kao živo srebro - tepa baka. U potresu je oštećeno 25.000 zgrada, od toga (privremeno) neuporabljivo je više od 6000. Gradski ured za upravljanje imovinom pitali smo koliko je slobodnih gradskih stanova u Zagrebu i koje bi uvjete obitelj Zgombić trebala ispuniti kako bi dobili mjesto u jednom od njih. Dobili smo polovičan odgovor.

- Odlukom o najmu stanova uređuje se iznajmljivanje stanova, izvan liste reda prvenstva, do završene obnove kuće vlasnicima i zaštićenim najmoprimcima koji su stanovali i imali prijavljeno prebivalište u vrijeme potresa na adresi kuće koja je neupotrebljiva i nemaju u vlasništvu drugu kuću u Zagrebu te se nalaze u vrlo teškom socijalno-zdravstvenom položaju.

Grad je osigurao 44 prazna odmah useljiva stana u tu svrhu. Njih 38 u naselju Novi Jelkovec i šest u Podbrežju. Za prazne stanove Grad isporučiteljima komunalnih usluga plaća paušal. Dosad je Grad stambeno zbrinuo 22 obitelji, koje plaćaju zaštićenu najamninu - rekao je Zlatko Makar, pročelnik gradskog ureda.

Ako želite pomoći obitelji Zgombić, možete to učiniti uplatom na račun Marcele Zgombić otvoren u PBZ Banci

IBAN: HR1223400093110959375

Najčitaniji članci