Obavijesti

News

Komentari 26

U Osijeku je napadalo 90 litara kiše po četvornome metru: Za nedjelju su izdali crveni alarm

U Osijeku je napadalo 90 litara kiše po četvornome metru: Za nedjelju su izdali crveni alarm

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su crveno upozorenje za područje osječke regije zbog lokalno obilne kiše, uglavnom u Posavini. Moguće su urbane i bujične poplave

Tijekom nevremena koje je u subotu poslijepodne pogodilo Osijek u kratkome vremenu palo je oko 90 litara kiše po četvornome metru, a sve važne službe su brzo, u roku pola sata reagirale i sanirale štetu, izvijestili su u subotu navečer iz osječke Gradske uprave.

POGLEDAJTE VIDEO: Poplava u Osijeku 

Pokretanje videa ...

Na teren su izašle i dodatne snage javne vatrogasne postrojbe, ali i osječka dobrovoljna vatrogasna društva. U pola sata je, izvjestili su, promptno reagirali i u roku od pola sata nakon prestanka nevremena je situacija sanirana - očistili su prometnice te je omogućen tramvajski i autobusni promet. 

Jako nevrijeme u Osijeku: Jak vjetar odnio krov, poplavljene ceste, tramvaji ne mogu voziti
Jako nevrijeme u Osijeku: Jak vjetar odnio krov, poplavljene  ceste, tramvaji ne mogu voziti

Zbog jakog vjetra u Ulici Matije Gupca je srušen dio limeni krov. U prigradskom naselju Višnjevcu je zbog pada stabla oštećena elektroenergetska instalacija. Tvrtka "Unikom" je imala više od 15 intervencija zbog pada grana, a nekoliko prometnica u gradu bilo je poplavljeno, zbog čega je promet bio u prekidu.

POGLEDAJTE VIDEO: Vjetar otpuhao krov u Osijeku 

Pokretanje videa ...

Gradonačelnik Ivan Radić ističe kako su sve službe hitno reagirale "pa je promet svuda u gradu ubrzo ponovno uspostavljen, tramvajske linije funkcioniraju, a nakon saniranja prometnica, vatrogasne službe prema prioritetima kreću sa sanacijama podruma."

Upozorio je kako je najavljen crveni alarm i za nedjelju, a sve su službe, kao i u subotu, u stanju pripravnosti i spremne reagirati odmah. 

Nevrijeme opet pogodilo područje Nove Gradiške 

Osim u Osijeku, velika količina kiše pala je i na širem području Nove Gradiške. U Rešetarima su ceste i podrume kuća poplavile jake bujice. 

Načelnik općine Rešetari Zlatko Aga odmah je aktivirao sve prateće službe kako bi se eventualne štete što prije otklonile.

POGLEDAJTE VIDEO: Bujice u Rešetarima 

Pokretanje videa ...

- Bilo je grozno, u nepunih sat vremena palo je iznimno mnogo kiše, između 100 i 120 litara po četvornom metru i odvodni kanali, iako su vrlo čisti u kratkom vremenu nisu mogli primiti svu tu silnu količinu vode. Obišao sam odmah terene onih mjesta koja su bila po najvećim naletom oborinskih voda, u Drežniku, Rešetarima i Adžamovcima - ispričao nam je načelnik u subotu poslijepodne. 

Bujice u Rešetarima poplavile kuće i ceste, načelnik: 'Kanali tu količinu nisu mogli podnijeti'
Bujice u Rešetarima poplavile kuće i ceste, načelnik: 'Kanali tu količinu nisu mogli podnijeti'

Direktor Hrvatskih voda: Najveći dio problema je prošao

Generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đurokovović,  je u subotu za Dnevnik HTV-a rekao kako je najveći dio problema prošao, no da "moramo biti budni još dan, dan i pol". 

- Oborina ne bi trebalo biti toliko puno, ali mogući su izraženiji lokalni pljuskovi između 50 i 100 milimetara kiše. Što se pokazalo da je primjerice na Novogradiškom području je palo oko 150 milimetara kiše što je izazvalo probleme u kanalizacijskom sustavu i sustavu odvodnje oborinskih voda - rekao je. 

Nova Gradiška sanira štete: 'Kad vidimo ovo iz Njemačke, moram reći da smo dobro prošli'
Nova Gradiška sanira štete: 'Kad vidimo ovo iz Njemačke, moram reći da smo dobro prošli'

- Mi nemamo veću oborina na ukupnom području Republike Hrvatske. Nama su osnovni vodotoci rijeka praktično bez ikakvih mjera obrane od poplava, znači mogu bez problema prihvatiti manje vodotoke. Problemi mogu biti lokalni kao što se i pokazalo na području Belog Manastira, Nove Gradiške, Slavonskog Broda, a i Osijeka - poručio je. 

Na pitanje može li se ponoviti situacija kao što je bila u Gunji, Đuroković tvrdi da ne može. 

DHMZ: Crveni alarm za osječku regiju 

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su crveno upozorenje za područje osječke regije zbog lokalno obilne kiše, uglavnom u Posavini. Moguće su urbane i bujične poplave. Očekuje se količina oborine 60-90 mm.

- Poduzmite mjere kako bi se zaštitili. Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima - stoji na stranicama Stožera za civilnu zaštitu. 

Posljedice nevremena: Deseci poziva, vatrogasci 100 puta ispumpavali poplavljene kuće
Posljedice nevremena: Deseci poziva, vatrogasci 100 puta ispumpavali poplavljene kuće

Narančasto upozorenje za obilnu kišu izdano je u zagrebačkoj, karlovačkoj i gospićkoj regiji. Očekuje se količina oborine između 30 i 90 mm. Moguće su bujične poplave. Žuto upozorenje izdano je za izraženije pljuskove s grmljavinom u kninskoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji te žuto upozorenje za vjetar na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mogući su olujni udari bure.

- Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom - stoji u upozorenju.