Obavijesti

News

Komentari 93

Susjedi su ubojicu iz Lošinja vidjeli da pred kućom oštri nož

Susjedi su ubojicu iz Lošinja vidjeli da pred kućom oštri nož
17

Lupao je redom na vrata. Nitko nije otvarao osim L. T. H. Nju je napao. Njezinu kći (16), koja je pokušala obraniti majku, Rafajac je usmrtio nožem i uspio pobjeći. Vratio se u svoj unajmljeni stan

VIDEO

Ti si kuja. Nećeš smjeti doći po svoje stvari, nećeš smjeti nogom kročiti na Lošinj! Gdje si ostavila novac? Ti si kučka bezobrazna, kada dođeš kući, istući ću te...

Tim riječima prijetio je Branko Rafajac (41) bivšoj supruzi B. M. Ona ga je zato prijavila policiji. Ostavila ga je dva mjeseca prije nego što je počinio stravično ubojstvo u Malom Lošinju - u petak u 6.20 sati ubio je 16-godišnju susjedu ubodom nožem.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:45

Prije toga navodno je cijelu noć pio. Sat vremena prije ubojstva, oko pet sati, izbezumljen je provalio u stan susjedu ispod kojeg je živio u ulici Malin.

Potom je krenuo put Ulice lošinjskih brodograditelja, samo 50-ak metara dalje. Lupao je redom na vrata. Nitko nije otvarao osim L. T. H. Nju je napao. Njezinu kći (16), koja je pokušala obraniti majku, Rafajac je usmrtio nožem i uspio pobjeći. Vratio se u svoj unajmljeni stan.

- Imao je neku šiltericu na glavi. Pričao je sam sa sobom i govorio si: ‘Neće meni nitko ništa’ - kaže nam uznemirena susjeda.

Policija ga je pronašla u njegovu unajmljenom stanu. U subotu su ga doveli na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci. Potom je stao pred istražnu sutkinju, koja mu je odredila pritvor.

Rafajcu odredili zatvor: Otkrili detalje ubojstva djevojke (16)
Rafajcu odredili zatvor: Otkrili detalje ubojstva djevojke (16)

- On je ludovao dan i noć prije ubojstva. Galamio je i svađao se sam sa sobom. Pa susjeda ga je vidjela u četvrtak kako sjedi u svom autu, koji je bio parkiran blizu zgrade i parka. Oštrio je nekakav nož i maknula se što dalje! Lovio je često ribe, pa smo mislili da mu za to treba. Ne znam je li imao taj nož u petak kraj sebe - kazao nam je vidno uznemiren i umoran susjed pomahnitalog Rafajca.

- Njegove roditelje vidjeli smo samo nakon što se vratio sa psihijatrije. Dovezli su ga doma. Jedino dok ga nije bilo vladao je mir u zgradi. On je napadao sve redom! Uredili smo vrt, a on je puštao psa da u njemu vrši nuždu. Nikad nije kupio za njim. Žao nam je i te njegove žene. Uvijek bi prošla kraj nas spuštene glave. Sramotio ju je, a ona ga je uvijek pokušavala smiriti da nam ne smeta - prisjetili su se susjedi dvogodišnje torture u ulici Malin.

Nezamisliva tuga vlada u Malom Lošinju. Na zgradi općine crna zastava na pola koplja. Pred kućom ubijene djevojke deseci ljudi. Obitelj, prijatelji, susjedi... bez riječi su dolazili u Ulicu lošinjskih brodograditelja izraziti sućut roditeljima ubijene djevojke. Nikad se ništa strašnije nije dogodilo u njihovu gradiću. Djevojku koja nikome ništa nažao nije učinila ubio je nožem pomahnitali Rafajac.


- Znate, kod nas na otoku je običaj da se za preminule tri večeri zaredom moli krunica... Molili smo u petak, molit ćemo i u subotu i u nedjelju. U večernjim satima došao sam do obitelji ubijene djevojke, okupila se rodbina. Teško im je. Predvodio sam molitvu u kojoj oni mogu naći utjehu. Kasnije na misi okupili su se svi mještani, njezini prijatelji i učenici iz škole - kazao nam je jučer, susprežući suze, velečasni Robert Zubović, župnik Župe Rođenja Blažene Djevice Marije Mali Lošinj.


Nezapamćen zločin 

Taj grad od 8000 stanovnika, najveće naseljeno mjesto na svim jadranskim otocima, ne pamti takav zločin. 
Nikome nije jasno kako se to moglo dogoditi, kako je očito izbezumljeni Rafajac završio baš pred vratima nesretne obitelji i nožem ubo 16-godišnju djevojku koja je branila majku?! Kao što baš nikome nije jasno kako je Rafajac, uz sve prijašnje i evidentirane probleme s drogom, psihičkim problemima i agresivnim ispadima, ozbiljnim prijetnjama bivšoj nevjenčanoj supruzi, bio na slobodi.

Od 2006. do 2010. godine ubojica je živio u Osijeku. Potom je neko vrijeme živio s roditeljima u Opatiji, ali ubrzo je prekinuo praktički svaku vezu s njima. Prema riječima njegova oca, više su se čuli sa - sad već bivšom - snahom nego s vlastitim sinom.

Ubojica s Lošinja nije se branio šutnjom, iznio je svoju obranu
Ubojica s Lošinja nije se branio šutnjom, iznio je svoju obranu

Branko Rafajac bavio se ronjenjem i podvodnim ribolovom.

Početkom veljače 2018. ubojicu su lošinjski policajci zaustavili da pod utjecajem droge vozi automobil. Test je pokazao da je konzumirao THC. Uhićen je. Ubrzo su mu u supruginu vozilu našli vrećicu s malo više od devet grama marihuane.

Pušten je na slobodu uz zarađene optužne prijedloge za zlouporabu droge, a ostao je i bez vozačke dozvole.

U međuvremenu je vodio nekakve svoje “Facebook- ratove” s gradonačelnikom, policijom, vatrogascima... Statusi koje je objavljivao sugeriraju da je imao ozbiljnih psihičkih problema.

Zapečaćeni stan i auto 

I izvan virtualne stvarnosti, kažu gotovo svi s kojima smo jučer u Malom Lošinju razgovarali, u najmanju ruku bio je problematičan čovjek. Bili smo jučer pred unajmljenim stanom u ulici Malin, gdje ga je policija zatekla sat vremena nakon ubojstva djevojke. Ulazna vrata stana bila su zapečaćena, kao i vrata automobila Citroën Berlingo kojim se koristio Rafajac. Baš u tom automobilu susjeda ga je bila vidjela kako oštri nož u četvrtak, manje od 24 sata prije ubojstva.

Mali Lošinj: Policijski očevid u kući gdje je ubijena ženska osoba

- Ma to vam je susjed iz pakla! Psiho, luđak... - rekao nam je jedan od susjeda kad smo jučer pitali za Branka Rafajca.

On je 2018. neko vrijeme proveo na liječenju u psihijatrijskoj ustanovi na Rabu. Bio je itekako dobro poznat i policiji i lokalnom Centru za socijalnu skrb. No nažalost, sustav je opet zakazao...

Svađa s gazdom stana 

Nedavno su ga, doznajemo, obišle tri radnice Centra za socijalnu skrb. Zvonile su susjedima i raspitivale su se što radi. Kad su ih uputili na njega, da se nalazi u stanu, rekle su im: “Ne možemo do njega. Čim pokucamo, on ne želi otvoriti”.

Lani, posljednjeg dana kolovoza, ubojica je bio uhićen jer se nasilnički ponašao prema nevjenčanoj supruzi B. M. Tad su još živjeli na istoj adresi, Malin 21. Vrijeđao ju je i telefonom joj prijetio, nazivao ju je kujom, prijetio da će je pretući... Zadržali su ga u pritvoru, prijavili i potom pustili.

Otac osumnjičenog: 'Kao da je moje dijete ubijeno, to je užas'
Otac osumnjičenog: 'Kao da je moje dijete ubijeno, to je užas'

Nešto kasnije, sredinom studenog, ubojica Rafajac i tadašnji stanodavac gotovo su se potukli u zgradi lošinjske policije. Vikali su jedan na drugog. Razlog prepirke bio je taj što se ubojica žalio na T. K. da mu plaća stanarinu 2000 kuna mjesečno, a da ga ovaj uopće nije prijavio. Obojica su zaradili optužne prijedloge za prekršaj. Rafajac je opet pušten na slobodu.

Samo mjesec dana prije ubojstva Rafajac je sam ušetao u lošinjsku policiju. Opet je prijavio stanodavca, ovaj put S. L. iz Lošinja, za prijevaru pri plaćanju i korištenju stana u najmu u ulici Vršak.

Baš sve je upućivalo na to da je Branko Rafajac problematičan i opasan čovjek. Ali nitko nije reagirao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu