Obavijesti

News

Komentari 391

Uhićena i stečajna upraviteljica Iva Petanjek: S Kovačićem iz firmi izvukla 30 milijuna kuna

Uhićena i stečajna upraviteljica Iva Petanjek: S Kovačićem iz firmi izvukla 30 milijuna kuna

Iz javno dostupnih podataka stečajne upraviteljice očito je da je voljela luksuz. Na društvenim mrežama objavila niz fotografija s egzotičnih putovanja, u skupoj odjeći i luksuznim automobilima

VIDEO

Stečajna upraviteljica Iva Petanjek uhićena je zajedno sa sucem Trgovačkog suda u Zagrebu Mihaelom Kovačićem koji je priznao višegodišnje milijunske malverzacije u stečajevima.

Ivu Petanjek u posao sa stečajima uveo je njezin otac Branko Petanjek, a blisko je surađivala i sa sucem Trgovačkog suda u Zagrebu Mihaelom Kovačićem s kojim se, kao i sa svojim ocem Brankom, sada nalazi iza zidova istražnog zatvora u Zagrebu, piše u subotu Telegram.

USKOK ih sve sumnjiči da su od 2009. preko stečajeva više firmi izvukli oko 30 milijuna kuna. Novac su dijelili među sobom, te s onima koji su im pomagali.

Iz javno dostupnih podataka stečajne upraviteljice očito je da je voljela luksuz. Na društvenim mrežama objavila niz fotografija s egzotičnih putovanja, u skupoj odjeći i luksuznim automobilima.

Osumnjičeni za milijunske malverzacije: Sudac Kovačić dao izjavu i odgovarao na pitanja
Osumnjičeni za milijunske malverzacije: Sudac Kovačić dao izjavu i odgovarao na pitanja

Kako se bližio trenutak uhićenja Iva Petanjek bila je sve nervoznija. Zato čak vlasnicu jedne od tvrtki preko koje su, kako se sumnja, prali izvučeni novac, upozorava da joj sudac “poručuje da ga iz sigurnosnih razloga ne zove”.

Snimljeni razgovori s prijateljicom

Nervoza se može čuti i iz snimljenih razgovora s prijateljicom, inače sudskom tumačicom za engleski i njemački jezik. Njoj opisuje sastanke sa sucem u svom uredu.

Istražitelji su utvrdili da su se sudac Kovačić i stečajna upraviteljica često sastajali i to na raznim mjestima od njezinog ureda, njegove vikendice, restorana. Pratili su ih i snimali od rujna prošle godine.

“Pričali smo o troškovima koje u izvješću moramo izmisliti”, objašnjavala je 10. veljače ove godine Iva Petanjek prijateljici. Je li tim riječima potvrdila da su ona i sudac novac izvlačili fingiravši troškove stečajnog postupka, bit će utvrđeno u nastavku procesa.

Ona za sada krivnju negira, dok je sudac sve priznao.

Lažirani milijuni kuna

USKOK za sada tvrdi da je u stečajnom postupku građevinske tvrtke Tempo lažirala milijun kuna vrijedne zaštitarske usluge, dok je iz stečajne mase Generalturista naplatila oko 600 tisuća kuna vlastite nagrade iako nikakve posebne radnje, prema dostupnoj dokumentaciji, nije poduzimala.

Sudac Kovačić ipak je sve te fakture odobrio.

Otkriveno je i da su još u siječnju ove godine ona i sudac s računa Generalturista izvukli 501 tisuću kuna.

Članovi obitelji suca su preko svojih tvrtki izvlačili milijune iz tvrtki koje su bile u stečajevima
Članovi obitelji suca su preko svojih tvrtki izvlačili milijune iz tvrtki koje su bile u stečajevima

Dio je isplaćen tvrtki Dot pot, a dio na račun Confirmo eco d.o.o. Obje su u vlasništvu stečajne upraviteljice Petanjek.

Nakon toga se svojoj prijateljici požalila: “On još toliko toga želi da se napravi. Ne znam kako misli to završiti”.

“Pa privodi se kraju, al’ nemaš ti pojma kakve on ideje sve ima i kaj sve treba još napraviti”, objašnjava dalje stečajna upraviteljica dok ju istražitelji prisluškuju, objavio je Telegram.

Brojni tajno snimljeni razgovori

Snimljen je tako i razgovor u kojem je opisivala kakve je sve troškove Udruge Piko knjižila. Riječ je o udruzi koju je osnovao Patrik Kovačić, sin uhićenog suca, a služila je, sumnja se, za pranje nezakonito izvučenog novca stečajnih dužnika.

“Došla je i kartica za gorivo. Imaju ih pet. Ne znam tko sve to koristi. Ja neću točiti na tu karticu jer ne znam kako ću to opravdati”, žali se ponovno prijateljici i dodaje: “A znaš odakle su novci”.

DORH objavio detalje suca Kovačića: Izvlačio novac iz firmi, kupovao kuće, aute, dionice ...
DORH objavio detalje suca Kovačića:  Izvlačio novac iz firmi, kupovao kuće, aute, dionice ...

Prijateljica izražava nadu da će sve za tri-četiri mjeseca završiti, na što Iva Petanjek kaže: “Znaš ti kaj može u ta tri-četiri mjeseca biti. Svega…”. “Valjda neće ako nije do sada”, uvjerava ju prijateljica. Ipak, uslijedilo je uhićenje.

Kamo je ulagala izvučeni novac?

Iz stečaja tvrtke Tempo u nekoliko godina Iva Petanjek uz pomoć suca Kovačića, kako je on i priznao, izvukla je više od četiri i pol milijuna kuna. Milijunski iznos isplatili su si i nakon stečaja Generalturista iako stečajna upraviteljica u postupak ulazi na samom kraju i zapravo, kako proizlazi iz dokumentacije, ne obavlja nikakve radnje. Osim tih isplata.

U studenom 2017., stečajna upraviteljica je, kako tvrdi USKOK, oštetila i Hyundai auto Zagreb čiji je stečaj vodila. Naime, 6. studenog jedan od dužnika uplatio je u stečajnu masu 2,8 milijuna kuna, no umjesto da ga proknjiži Hyundaiju, Iva Petanjek, sumnja se, prebacuje dio novca svojoj majci, te Frani Križanoviću, šogoru svog tadašnjeg partnera Darka Marijanovića.

Suca su zvali 'šef' ili 'gazda': 'Malo ćemo viška uzeti, hiljadu eura, moj Miha će sve priznati'
Suca su zvali 'šef' ili 'gazda': 'Malo ćemo viška uzeti, hiljadu eura, moj Miha će sve priznati'

Samom Marijanoviću, hoteljeru i vlasniku tvrtke Liquidus projekti, Iva Petanjek uplaćuje oko dva i pol milijuna kuna. S financiranjem njegovog hotelskog biznisa učestalo se i hvalila ljudima s kojima je razgovarala. Istražitelji su uvjereni da je sudac Kovačić znao za što ona troši novac, piše Telegram.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 391
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori