News

Komentari 8

USKOK traži pritvor za 16 osumnjičenih da su kao lažni policajci i bankari varali starce

USKOK traži pritvor za 16 osumnjičenih da su kao lažni policajci i bankari varali starce

Građanima su tvrdili da kod sebe ili na računu u banci imaju krivotvorene novčanice i da ih je potrebno provjeriti te da će im policijski službenik izdati potvrdu s kojom mogu u FINI krivotvoreni novac zamijeniti za pravi

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 17 okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja. Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio je određivanje istražnog zatvora protiv 16 okrivljenika, dok se jedan  od ranije nalazi u istražnom zatvoru u drugom predmetu.

Osnovano se sumnja da je, navodi USKOK, Romano Beganović u razdoblju od listopada do 23. studenoga 2022. u Zagrebu, isplanirao niz prevara te povezao ostale okrivljenike i druge zasad nepoznate osobe u zajedničko djelovanje. Cilj im je bio  pribavljanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na način da ljudima starije životne dobi neistinito predočavaju da su policijski službenici koji vode istragu protiv djelatnika banke zbog stavljanja u opticaj krivotvorenih novčanica na njihovu štetu te ujedno osiguravaju zlatni nakit koji posjeduju.

Realizacijom planiranog djelovanja rukovodio je Beganović koji je davao upute  dijelu ostalih okrivljenika koji su prema opisanom scenariju najprije iz pozivnih centara telefonski pozivali starije osobe te su se predstavljali kao policijski službenici koji rade na zaštiti njihove imovine. Potom su im neistinito predočavali da je, zbog sumnje da kod sebe ili na računu u banci imaju krivotvorene novčanice, potrebno da policijski službenik provjeri novac i izda im potvrdu s kojom mogu u FINI krivotvoreni novac zamijeniti za pravi. Također su im neistinito predočavali će policijski službenik ujedno osigurati njihov zlatni nakit.

Nakon što bi im pozivani povjerovali  te im otkrili koji iznos novca imaju i koliko zlatnog nakita posjeduju, prema uputama koje im je davao prvookrivljeni osobno ili posredstvom suokrivljenika, na njihove adrese su odlazili sedmorica ostalih okrivljenika koristeći se vozilima koja je Beganović prethodno osigurao u tu svrhu. Potom su, na ime navodnog pregleda, od starijih osoba uzimali novac i zlatni nakit te ga, navodi USKOK, predavali Beganoviću koji ga je sukladno njihovim ulogama međusobno dijelio.

Na opisani način okrivljenici su na štetu većeg broja osoba pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 1.299.854 kune.

 

Najčitaniji članci