Vučić vjerojatno ostaje na vlasti i nakon izbora: 'Nepodnošljivo. Uzurpirao je sav javni prostor' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 47

Vučić vjerojatno ostaje na vlasti i nakon izbora: 'Nepodnošljivo. Uzurpirao je sav javni prostor'

Vučić vjerojatno ostaje na vlasti i nakon izbora: 'Nepodnošljivo. Uzurpirao je sav javni prostor'

Na televiziji se prikazuju, između ostaloga, i snimci na kojima Vučić navodno spašava dijete zarobljeno u snježnoj mećavi ili pak kori svoje pomoćnike. Na jednoj snimci uči njemački prateći govore Angele Merkel

VIDEO

S još jednom pobjedom na vidiku, srpski populistički predsjednik Aleksandar Vučić će, čini se, produžiti vladavinu zemljom nakon što je prethodno desetljeće jačao stisak nad svim polugama vlasti.

Prema mišljenju njegovih pristaša, Vučić je za vrijeme vlasti uveo red u zemlji i doveo milijarde stranih ulaganja, a sve to zahvaljujući spretnom balansiranju između istoka i zapada.

No, Vučićevi protivnici smatraju da sve više koristi autokratski način vladanja kako bi oslabio opoziciju i kontrolirao medije.

Vučić je na vlasti, u ovom ili onom obliku, od 2012. Prije toga je bio otvoreni ultranacionalist i saveznik srpskog vođe i ratnog zločinca Slobodana Miloševića.

U nedjelju su u Srbiji predsjednički izbori. Vučić je sveprisutan. Njegove su slike na reklamnim panoima i zidovima zgrada, snimke njegovih govora objavljuju se na društvenim mrežama i u televizijskim emisijama. Na nekim TV kanalima, koji se povezuju s Vučićevom vladom, takve se snimke vrte neprestano.

Nije za*ebancija, ima i video: Vučić u emisiji izašao iz frižidera i voditeljici poklonio krastavce
Nije za*ebancija, ima i video: Vučić u emisiji izašao iz frižidera i voditeljici poklonio krastavce

“Vučić je posvuda, na svim televizijama, u svim novinama, uzurpirao je sav javni prostor. To je nepodnošljivo”, rekao je 42-godišnji informatičar Nebojša Pantelić za AFP.

Dodao je da čak ni Milošević nije u toj mjeri “okupirao zemlju”.

Na televiziji se prikazuju, između ostaloga, i snimci na kojima Vučić navodno spašava dijete zarobljeno u snježnoj mećavi ili pak kori svoje pomoćnike. Na jednoj snimci uči njemački jezik prateći govore bivše njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Želi stvoriti sliku o sebi kao običnom čovjeku, ali istovremeno želi biti i junak, nadčovjek”, smatra politički analitičar Boban Stojanović iz Beograda.

Uistinu, 52-godišnji Vučić svugdje se prikazuje kao neumorni vođa, posvećen ulaganjima i otvaranju novih radnih mjesta.

Branitelj Kosova

Vučić u predizbornoj kampanji sebe predstavlja kao najboljeg vođu u vremenima neizvjesnosti koja su uslijedila nakon ruske invazije na Ukrajinu. Njegov posljednji slogan glasi: “Mir. Stabilnost. Vučić.”.

Ponosno ističe da je, kao predsjednik, nadgledao provođenje velikih infrastrukturnih projekata, između ostaloga izgradnju mreže autocesta i obnavljanje željezničke pruge.

"Naš je posao da gradimo, građani Srbije uvijek glasaju za one koji žele graditi budućnost", rekao je Vučić ranije ovog mjeseca na jednom skupu.

Vučić ne zaboravlja i na druga pitanja koja su važna njegovim biračima, kao što je Kosovo pa i dalje odbija priznati njegovu neovisnost.

Srbi u nedjelju izlaze na izbore: Biraju predsjednika, parlament i vlast u Beogradu. Vučić favorit
Srbi u nedjelju izlaze na izbore: Biraju predsjednika, parlament i vlast u Beogradu. Vučić favorit

“Vučić je običnim ljudima omogućio da žive bolje. Održao je svoja obećanja. On je nepokolebljivi branitelj našeg Kosova. Jednostavno je pravi čovjek za tu funkciju”, rekao je za AFP 47-godišnji Branislav Ristić, srpski građanin zaposlen u banci.

Smatra se da je Vučić zaslužan i za milijune doza cjepiva protiv covida-19 koje je Srbiji osigurao iz Kine, Rusije i zapadnih zemalja.

No, kada je u pitanju ruska invazija na Ukrajinu, Vučić tu hoda po tankom ledu.

Iako je Srbija pred Ujedinjenim narodima osudila rusku agresiju, odbila je sankcionirati Rusiju. Srbi se oslanjaju na ruski prirodni plin koji se prodaje po povoljnim cijenama i općenito su naklonjeni Rusiji.

“On je prema svima susretljiv. Kini je dopustio da dovede svoju prljavu industriju u Srbiju, a Rusiji da u Srbiji proširi svoj politički utjecaj. Kroz suradnju sa Zapadom dobiva podršku za svoju unutarnju politiku”, smatra analitičar Stojanović.

Kršenje prava

Vučić se uvelike transformirao, s obzirom na to da je riječ o čovjeku koji se na nacionalnu političku scenu probio kao Miloševićev tvrdolinijaški ministar informiranja tijekom rata na Kosovu.

Potom je nastupila iznenadna promjena. Vučić je 2008. napustio ultranacionalističku Radikalnu stranku i osnovao konzervativnu proeuropsku Srpsku naprednu stranku koja je pobijedila na izborima 2012. i utrla mu put do najviših pozicija.

Osim predsjednika, bio je premijer, zamjenik premijera, ministar obrane. No, iako se trudio izglancati svoj imidž, Vučić se nije odrekao nekih svojih ultranacionalističkih sklonosti.

'Problem isporuke nafte ćemo rješavati s Hrvatskom i EU-om'
'Problem isporuke nafte ćemo rješavati s Hrvatskom i EU-om'

Opetovano je odbijao osuditi vođe bosanskih Srba optužene za zločine tijekom rata devedesetih, a nekoliko je ratnih zločinaca rehabilitirao u medijima koje kontrolira država.

Njegovi ga kritičari optužuju i za sve izraženiju autokraciju, posebno kada je riječ o ušutkavanju onih koji se s njim ne slažu.

Te tvrdnje potkrepljuje izvješće neprofitne američke organizacije Freedom House iz 2021., prema kojem “Srpska napredna stranka stalno krši politička prava i građanske slobode, vrši pritisak na nezavisne medije, političku oporbu i organizacije civilnog društva”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 47

VIDEO

VIDEO Prepoznajete li ga? Ovo je muškarac kojeg sumnjiče za silovanje djevojke u Splitu
JAVITE POLICIJI

VIDEO Prepoznajete li ga? Ovo je muškarac kojeg sumnjiče za silovanje djevojke u Splitu

Splitska policija i dalje traga za monstrumom koji je 16. lipnja šipkom izudarao djevojku nakon čega ju je silovao

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava  za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...
RAT U DOMOVINSKOM POKRETU

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...

Nacional je objavio izjave visokog izvora iz DP-a da je Penava često bio u restoranu kod osuđenog vlasnika. Penava: Znam tko je taj visoki izvor, on je htio da u tom restoranu dočekamo rezultate, ali sam to uspio spriječiti...
Tko je karate HDZ-ovac koji je ispred klijeti prebio vojnika pa pobjegao? Jenkač ima crni pojas
INCIDENT U NOVOM MAROFU

Tko je karate HDZ-ovac koji je ispred klijeti prebio vojnika pa pobjegao? Jenkač ima crni pojas

Siniša Jenkač (45), HDZ-ov gradonačelnik Novog Marofa, sudjelovao je u tučnjavi