Obavijesti

News

Komentari 0

'Za vrijeme pandemije u svijetu raste transnacionalni kriminal'

'Za vrijeme pandemije u svijetu raste transnacionalni kriminal'
1

Uslijed svjetske pandemije i ekonomske krize organizirani zločini su se premjestili online, stoga sprečavanje međunarodne mreže organiziranih zločina online putem zahtijevaju međunarodnu kooperaciju

VIDEO

Prisustvovali smo 'Konvenciji protiv transnacionalnog organiziranog kriminala Ujedinjenih naroda'.  Predstavnici vlade, stručnjaci za kriminal i partneri iz civilnog društva sastali su se u Beču kako bi razgovarali o globalnim izazovima transnacionalnog organiziranog kriminala. Neki su prisustvovali online, a neki uživo.  Na otvaranju su se obratiti Ghada Waly, izvršna direktorica Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC) te predsjednik konvencije Mohamed Hamdy El Molla.

POGLEDAJTE VIDEO: United Nations Convention against Transnational organized crime conference. O globalnim izazovima uzrokovanim COVIDom-19...

- Ova konferencija je u posebnom trenutku kada je svijet suočen s COVIDom-19 što je utjecalo na sve živote i sve aspekte naših života. Konferencija se fokusira na suočavanje s pandemijom povezano s djelovanjem organiziranih kriminalnih grupa koje koriste pandemiju kako bi povećale svoje aktivnosti. UN i ODC se bave ovim problemom i pozivaju na internacionalnu solidarnost i kooperaciju. Hrvatska je važan partner u ovoj domeni. Imamo puno aspekata suradnje između UN-a i Hrvatske i nadamo se da ćemo ovom konferencijom lansirati te usvojiti 6 odluka povezanih s kibernetičkim kriminalnim aktivnostima -  rekao je za 24 sata predsjednik konvencije i predstavnik Egipta pri UN-u Mohamed Hamdy El Molla.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na desetom zasjedanju počele su rasprave o strategijama potrebnim za suzbijanje transnacionalnog organiziranog kriminala. Sudionici sastanka iz 145 zemalja usredotočili  su se na provedbu Konvencije UN-a i njezinih protokola protiv trgovine ljudima, trgovine javnim i kulturnim dobrom, krijumčarenja migranata, korupcije, ilegalne proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem te terorizma. Naglasak je također na implementaciji međunarodne suradnje u kaznenim procesima i sprečavanju novih zločina.

Pandemija je korone: Vrijeme je za izradu vremenske kapsule!
Pandemija je korone: Vrijeme je za izradu vremenske kapsule!

Cyber zločini su problematika s kojom se susrela apsolutna svaka zemlja u svojim izlaganjima. Trgovina lažnim lijekovima i opremom online putem trenutno je u fokusu kriminalaca kojima se gubi međunarodni trag. Uslijed svjetske pandemije i ekonomske krize organizirani zločini su se premjestili online, stoga sprečavanje međunarodne mreže organiziranih zločina online putem zahtijevaju međunarodnu kooperaciju te nove tehnološke alate.

Trgovina ljudima i krijumčarenje migrantima je problem svih zemalja 

Trgovina ljudima, posebno ženama i djecom za seksualnu eksploataciju ili radnu snagu čini one najranjivije žrtvama organiziranih zločina. Krijumčarenje migranata na vrhu je ljestvice organiziranog kriminala kojima se krše osnovna ljudska prava.

Prema podacima Frontexa, tijekom 2019. godine na balkanskoj ruti je detektirano više od 82.000 ilegalnih migranata, odnosno oko 46% više nego godinu ranije. Po podacima IOM-a za 2019. godinu, od ukupnog broja migranata njih 24% dolazi iz Pakistana, 18% iz Afganistana, 10% iz Sirije, 9% iz Maroka, 8% iz Iraka, a 31% iz ostalih država Azije i Afrike. Države na balkanskoj ruti nemaju dovoljne kapacitete za zbrinjavanje većeg broja migranata, a migrantski pritisak potiče jačanje krijumčarskih mreža.

Upozorenje UN-a: 'Pretvaramo Zemlju u nenastanjivi pakao!'
Upozorenje UN-a: 'Pretvaramo Zemlju u nenastanjivi pakao!'

Gospodarska recesija uzrokovana pandemijom negativno utječe na stanje globalne sigurnosti. Države koje nisu bile sposobne adekvatno odgovoriti na zahtjeve sprečavanja pandemije i ublažavanja gospodarskih posljedica mogle bi se suočiti s narušavanjem sigurnosnog stanja zbog nezadovoljstva stanovništva, raspada javnozdravstvenih sustava, širenja siromaštva, kao i jačanja kriminala, ekstremizma, društvenih sukoba, terorizma te unutarnjih i vanjskih migracija , stoji i u SOA-inom izvješću po pitanju COVIDA-a. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor