Obavijesti

News

Komentari 1

Zadnji je dan da prijavite ako ćete glasati izvan prebivališta. Ovako to možete napraviti

Zadnji je dan da prijavite ako ćete glasati izvan prebivališta. Ovako to možete napraviti

Danas istječe rok do kojega birači, a kako kaže ministarstvo, zahtjevi se mogu predati neposredno u nadležnom upravnom tijelu ili putem sustava e-Građani

VIDEO

Danas je zadnji dan u kojem birači mogu pregledati, dopuniti i promijeniti podatke koji su upisani u registar birača. Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo je kako birači mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju. 

Butković: 'Ne sjećam se poruka s Rimac. Možda su fabricirane'
Butković: 'Ne sjećam se poruka s Rimac. Možda su fabricirane'

Svoje podatke upisane u registar birača možete provjeriti na poveznici. Kako kaže ministarstvo, zahtjevi se mogu predati neposredno u nadležnom upravnom tijelu ili putem sustava e-Građani

Ministarstvo poziva birače, pripadnike nacionalnih manjina, koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti neposredno u nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba koje vodi registar birača ili putem sustava e-Građani. Na dan izbora birači se ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti osim onih koji nisu upisani u registar birača.

Grmoja: 'Postoje samo dva spola, muškarac i žena. Protiv Istanbulske konvencije sam'
Grmoja: 'Postoje samo dva spola, muškarac i žena. Protiv Istanbulske konvencije sam'

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

Birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta, mogu zatražiti privremeni upis (ako žele glasati izvan mjesta svog prebivališta) ili prethodnu registraciju (ako žele glasovati u inozemstvu).

Za privremeni upis birači se privremeno upisuju u registar birača za mjesto gdje će se zateći na dan održavanja izbora, stoji u obavijesti ministasrtva. Birači zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta mogu podnijeti nadležnom upravnom tijelu u županiji koje vodi registar birača, neovisno o mjestu upisa u registar birača.

SDP me dva dana nakon objave teksta zvao na upoznavanje: 'Bitno je da si slatka i poštena'
SDP me dva dana nakon objave teksta zvao na upoznavanje: 'Bitno je da si slatka i poštena'

Birači koji su zatražili privremeni upis izvan mjesta prebivališta glasuju za svoju izbornu jedinicu, a moći će glasovati samo na biračkom mjestu koje će odrediti nadležno izborno povjerenstvo za privremeno upisane birače. Kako javlja ministarstvo, iznimno se biraču može na njegov zahtjev omogućiti privremeni upis u registar birača unutar istoga grada ili općine, ukoliko će se na dan izbora za Hrvatski sabor zateći na području drugog naselja unutar istoga grada ili općine u kojoj ima prebivalište i radi se o istoj izbornoj jedinici. Tada birač glasuje na redovnom biračkom mjestu.

Za prethodnu registraciju birači se prethodno registriraju za državu odnosno konzularno područje gdje će se zateći na dan održavanja izbora u inozemstvu. Zahtjev za prethodnu registraciju birači mogu podnijeti nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača.

Cijena stranačke iskaznice: 36 eura za Socijaldemokrate, za IDS i Most ne plaća se članstvo
Cijena stranačke iskaznice: 36 eura za Socijaldemokrate, za IDS i Most ne plaća se članstvo

Nadalje, birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora će se zateći izvan mjesta svog prebivališta ili u inozemstvu iznimno mogu zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta s naznakom mjesta boravka u Republici Hrvatskoj odnosno države i konzularnog područja na kojem će se zateći na dan izbora, objasnilo je ministasrtvo.

Zahtjev za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta birači podnose nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača prema mjestu svog prebivališta.

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Hrvatskoj, moraju podnijeti Zahtjev za aktivnu registraciju, navodi ministarstvo. 

Milanović napao Butkovića oko poruka s Rimac, Sandra Benčić imala lakšu prometnu nesreću
Milanović napao Butkovića oko poruka s Rimac, Sandra Benčić imala lakšu prometnu nesreću

- Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju već će se po službenoj dužnosti aktivno registrirati za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici - dodaje ministarstvo u obavijesti.

Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na području druge diplomatske misije, konzularnog ureda u inozemstvu, Hrvatskoj ili imaju prijavljeno prebivalište na adresi različitoj od navedene u osobnoj iskaznici s inozemnom adresom moraju podnijeti Zahtjev za mjesta aktivne registracije. Birač koji ne promijeni mjesto aktivne registracije, moći će glasovati samo u mjestu gdje je već aktivno registriran po službenoj dužnosti za državu i konzularno područje prema inozemnoj adresi navedenoj u osobnoj iskaznici.

Benčić o prometnoj nezgodi: Ma pukla nam je guma, morali smo čekati da dođe auto po nas
Benčić o prometnoj nezgodi: Ma pukla nam je guma, morali smo čekati da dođe auto po nas

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj. Zahtjev za aktivnu registraciju birači mogu podnijeti u najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača, ako će se na dan održavanja izbora nalaziti u Republici Hrvatskoj, stoji u objavi ministarstva.

e-Građani

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju te izmjene istih zahtjeva, putem sustava e-Građani.

Izdavanje potvrda za glasovanje na dan održavanja izbora 

Samo birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i važeće osobne iskaznice ulaze u popis birača i nalazit će se na izvacima iz popisa birača koji će biti dostavljeni na biračka mjesta. Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a dolaskom na biračko mjesto su im utvrdili da nisu upisani u izvatke iz popisa birača jer primjerice nemaju važeću osobnu iskaznicu, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja s potvrdom za glasovanje koju izdaju nadležna upravna tijela županija odnosno Grada Zagreba prema mjestu prebivališta birača, dodaju iz ministarstva.

Jandroković: Konkurencija koristi izbore za destruktivne, proste i vulgarne napade
Jandroković: Konkurencija koristi izbore za destruktivne, proste i vulgarne napade

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatska misija ili konzularni ured Republike Hrvatske u inozemstvu.

Prema službenim informacijama DIP-a, ako se birač na dan održavanja izbora zatekne na području Republike Hrvatske, ali izvan mjesta prebivališta, biračko pravo može ostvariti na drugom redovnom biračkom mjestu unutar svoje izborne jedinice pod nekoliko uvjeta - ako je nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba neovisno o mjestu upisa u registar birača, najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora, podnio zahtjev za privremeni upis te mu je odobren i ako je nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba u kojem je upisan u registar birača, najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora, podnio odgovarajući zahtjev te mu je iznimno izdana potvrda za glasanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda).

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina