Obavijesti

News

Komentari 31

Glasali prije odlaska na odmor: Nova pravila i kazne za vozače električnih romobila i bicikliste

Glasali prije odlaska na odmor: Nova pravila i kazne za vozače električnih romobila i bicikliste

Sabor je danas glasao o nizu važnih točaka. Zastupnici su potvrdili Marka Primorca za novog ministra financija te Olega Butkovića za potpredsjednika Vlade. Sad odlaze na dvomjesečnu stanku

VIDEO

Šef HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković okupio je u Saboru svoje zastupnike i odradio s njima posljednji sastanak uoči posljednjeg glasanja prije ljetne stanke. A tako je i jutro počelo opušteno pa je sabornica bila prazna. HDZ je, kao što smo već spomenuli, bio na sastanku sa šefom, a na raspravi o amandmanima nije bilo niti oporbe. Tek njih nekoliko, a na sam početak sjednice stiglo ih je troje.

Premijer nakon sastanka Kluba

Okupili su se svi u podne i izglasali nekoliko važnih točaka. Potvrdili su novog ministra financija Marka Primorca, kao i novog potpredsjednika Vlade za resor gospodarstva Olega Butkovića, a nakon što je ostavku dao Zdravko Marić. Mariću je danas posljednji dan na dužnosti u Vladi, a čim Primorac dobije povjerenje Sabora, obavit će primopredaju u Ministarstvu. Prije toga će u Saboru stati pred medije i dati izjavu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uživo glasanje:

Butkovića je podržalo 79 zastupnika, dva više nego HDZ ima većinu zbog čega se sabornicom prolomio pljesak, 49 je bilo protiv, a jedan suzdržan. Dvojac koji ga je podržao su bivši SDP-ovac koji je plakao pred kamerama, a sada nezavisni Stjepan Kovač te SDP-ova Sanja Radolović za koju iz stranke tvrde da je bila omaška.

Prije glasanja o Primorcu stanku je zatražila zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić kako bi ukazala da se ne zna kako će se novi ministar i Vlada postaviti kod rastuće inflacije.

- Apeliram na novog ministra da reagira prema Fondu za zaštitu okoliša i da se na drugačiji načn cilja prema najugroženijim građanima - rekla je. 

Odmah su prešli na glasanje, a Primorac je dobio podršku 77 zastupnika dok je 55 glasalo protiv. 

Obojica su odmah i prisegnula na nove dužnosti. 

U klupe se vraća HDZ-ovac Dražen Barišić

Zastupnici nakon ove sjednice odlaze na odmor. U saborske klupe se vraćaju za dva mjeseca, 15. rujna, ukoliko prije toga predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne sazove izvanrednu sjednicu, što je i najavio kao mogućnost ako će biti potrebe. Ljetna je to stanka u zasjedanju Sabora propisana Ustavom. 

A već od danas se u klupe vraća i Dražen Barišić, HDZ-ovac s optužnicom u aferi Janaf. Tako njegova zamjena, Mato Čičak, iz Sabora odlazi. Za odmrzavanje Barišićevog mandata je bilo 114 zastupnika dok su dva bila protiv. 

Očekivano, oporba nije uspjela smijeniti ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, čiji su opoziv tražila 32 oporbena zastupnika na inicijativu Suverenista. Za smjenu je glasalo 56 zastupnika, a 77 protiv. 

Sabor raspravljao o promjeni Ustava koji se tiče referenduma, stručnjak: 'To je dobro, ali...'
Sabor raspravljao o promjeni Ustava koji se tiče referenduma, stručnjak: 'To je dobro, ali...'

Švedska i Finska dobile podršku za ulazak u NATO

Sabor je ratificirao i protokole o pristupanju Švedske i Finske u NATO. Finska je podršku za ulazak u vojni savez dobila od 124 zastupnika dok ih je troje bilo protiv, a Švedska je dobila podršku 125 zastupnika, a troje ih je, također, bilo protiv.

Zastupnici su glasali i o HDZ-ovoj inicijativi da se krene u postupak izmjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma. Treba naglasiti da je to samo prvi korak. Nakon što to danas izglasaju, slijede dugotrajne rasprave i pregovori zastupnika o konačnom prijedlogu tih izmjena. To može potrajati i nekoliko mjeseci. Kad se usuglasi prijedlog, onda ga kao takvog raspravljaju u Saboru, izglasavaju, za što je potrebna dvotrećinska većina i tek onda se Ustav može izmijeniti.

SDP je svoju podršku uvjetovao. Tražili su da se u raspravi o konačnom prijedlogu izmjena Ustava razmotri i njihov prijedlog da se u Ustav vrati pravo na pobačaj. U tom smislu su podnijeli i amandman, no vladajući su ga danas odbili. 

Rasprava zbog izmjena Ustava

Mostov Nikola Grmoja zatražio je prije glasanja o tome stanku. 

- Nema nikakvog razloga zašto bi opozicija podržala ove HDZ-ove izmjene Ustava. Lijeva oporba je pregovarala s njima i dobili ste figu, nisu vam uvažili niti jedan prijedlog. Ovo je oduzimanje vlasti od naroda - poručio je Grmoja. 

Domovinski pokret, naglasio je Stipo Mlinarić Ćipe, također neće podržati ovu inicijativu jer se ne slažu s prijedlogom HDZ-a.

Davorko Vidović je u ime Socijaldemokrata izrazio stav da je potrebno ići u izmjene Ustava.

- Prijedlog koji smo dobili od HDZ-a je dobra osnova za tu vrstu rasprave. Predlažemo da se pokrene cjelovita rasprava i da se ide u ustavnu reformu, došlo je vrijeme da se preispita čitav niz instituta - istaknuo je. 

Šef HSS-a Krešo Beljak poručio je Grmoji da ne trpa sve zastupnike ljevice u isti koš.

- Samo da upozorim kolege iz Mosta da nas ne trpa sve u isti koš, mi ćemo glasati protiv ovog prijedloga. Nismo nikada niti ćemo sudjelovati u bilo kakvim trgovinama - poručio je. 

IDS-ov Emil Daus je istaknuo kako su za izmjene Ustava, ali da će danas ipak biti suzdržani kod glasanja. Grmoji je ostao upaljen mikrofon pa se čulo kako govori da "sve ide po planu."

Miroslav Škoro je u ime Kluba za pravednu Hrvatsku pozvao sve da glasaju po svojoj savjesti. I on će, kaže biti, suzdržan.

- Svoju političku karijeru sam započeo traženjem većih ovlasti onih koji nas ovdje šalju. Ja sam za to da se ozbiljno odredimo prema ovome, a to znači da ne možemo ovako partikularno i navrat nanos posljednji dan zasjedanja provlačiti ovu točku. Ovako će se dogoditi da će se onemogućiti referendumi - rekao je. 

U Saboru rasprava o izmjenama Ustava: 'HDZ strahuje od naroda i želi ubiti referendum'
U Saboru rasprava o izmjenama Ustava: 'HDZ strahuje od naroda i želi ubiti referendum'

Šef SDP-a Peđa Grbin ogorčen je što su vladajući odbili na raspravu ovog tjedna staviti i njihov prijedlog izmjene Ustava oko pobačaja već su stavili samo svoj koji se tiče referenduma.

HDZ-ov Branko Bačić istaknuo je kako je njihov prijedlog na tragu rasprava stručnjaka, ali i oporbe. 

- Jasno smo rekli da smo spremni na daljnje razgovore oko prijedloga ovih izmjena, ali smo isto tako rekli da nećemo ulaziti u druge izmjene nego samo oko referenduma. Mi se nećemo dati ucjenjivati - rekao je. 

Ovo je antinarodni prijedlog, poručio je Mostov Miro Bulj. 

Nezavisni Hrvoje Zekanović naglasio je, pak, kako su Mostovci bili "ubojice" dva referenduma, a danas se bore za narod. 

Prvi korak da se pristupi procesu izmjene Ustava podržalo 80 zastupnika

Naposlijetku su ovaj prvi korak, kojim se pristupa procesu izmjene Ustava, podržala 80 zastupnika dok ih je 11 bilo suzdržano, a 19 protiv. Među onima koji su glasali "za" su Erik Fabijanić iz Kluba Socijaldemokrata, Dario Zurovec (Fokus) te nezavisni Hrvoje Zekanović. Kako su i najavili, SDP-ovci nisu ni glasali.

- Dobro smo ih stisli - opet se čuo razgovor Grmoje i Bulja. 

Roditeljske naknade rastu i postojećim korisnicima, očinski dopust premijer neće koristiti
Roditeljske naknade rastu i postojećim korisnicima, očinski dopust premijer neće koristiti

Usvojeno i uvođenje očinskog dopusta te povećanje limita roditeljskih naknada

Zastupnici su sa 110 glasova za, 14 suzdržanih i šest glasova protiv usvojili i izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama, koji se usklađuje s EU direktivom, a koja propisuje uvođenje očinskog dopusta u trajanju od minimalno 10 dana. Naime, to smo morali uvesti do kolovoza ove godine.

Osim što uvodimo u posljednji tren, Vlada se odlučila upravo za taj minimalni broj od 10 radnih dana koji očevi mogu iskoristiti do šestog mjeseca djetetova života, a u potpunosti su plaćeni na teret države. U javnom savjetovanju Središnji državni ured za demografiju i mlade odgovara kako će razmotriti da se u budućnosti taj period i poveća. Vlada povećava i roditeljske naknade za drugih šest mjeseci porodiljnog. Diže limit s 5600 na 7500 kuna. 

Izglasali su i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se redefinira model obiteljskih mirovina. 

Vladajući su odbacili zaključak predsjednice GLAS-a Anke Mrak Taritaš kojim traži da Sabor obveže Ministarstvo zdravstvo da do kraja ove godine osigura u bolnicama pružanje zdravstvene zaštite u pogledu prekida trudnoće na zahtjev. Podsjetimo, zakonom je definirano kako je to moguće do 10. tjedna trudnoće, no u praksi dolazi do problema zbog pozivanja liječnika na priziv savjesti.

Velika pobjeda! Božinović ipak popustio: Liječnici pacijentima neće oduzimati vozačke dozvole
Velika pobjeda! Božinović ipak popustio: Liječnici pacijentima neće oduzimati vozačke dozvole

Zakon o sigurnosti na cestama: Liječnici iznjedrili pobjedu, uređuje se korištenje električnih romobila

A konačno je na dnevni red glasanja došao i Zakon o sigurnosti na cestama koji je bio na čekanju zbog žestokih kritika liječnika. Vlada je u četvrtak prihvatila amandmane te tako uvažila argumente liječničke struke koji su se usprotivili da liječnici zbog privremenih bolesti pacijentima vozačima oduzimaju vozačke dozvole. Amandmanima se predlaže da se u konačnom prijedlogu Zakona izmijene odredbe koje u bitnom propisuju obvezu svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku da o privremenoj nesposobnosti upozori vozača te dano upozorenje evidentira u medicinskoj dokumentaciji. Dakle, liječnici će upozorenje upisati u medicinsku dokumentaciju, no neće morati prijavljivati policiji. 

Ovim zakonskim izmjenama se, također, kazna za brzinu neprilagođenu uvjetima na cesti povećava s 500 na 1000 kuna te se regulira sudjelovanje u prometu osobnih prijevoznih sredstava, kao što su električni romobili, električni monocikli, segwayi i slično.

Za korištenje slušalica u oba uha tijekom vožnje tim prijevoznim sredstvima kazna se ipak smanjuje s 1000 na 300 kuna. Izmjenama Zakona će sve popularniji električni romobili, umjesto u svojstvu pješaka, u prometu imati prava i obveze biciklista, a vozači će morati nositi zaštitnu kacige pri vožnji, kao što moraju činiti i svi drugi vozači osobnih prijevoznih sredstava. Ako pak biciklističkih staza ili trakova nema, romobilisti će se moći kretati i u pješačkoj zoni, ali jednako brzo, odnosno sporo kao pješaci.  

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.