News

Komentari 1

Završila je milijunska parnica: Vladar Dubaija bivšoj supruzi mora dati 733 milijuna dolara

Završila je milijunska parnica: Vladar Dubaija bivšoj supruzi mora dati 733 milijuna dolara

"Zaista želim biti slobodna i želim da oni budu slobodni", rekla je 47-godišnja Haja na sudu. Londonski sud potvrdio je da joj je bivši prijetio i zastrašivao je te da je prije oteo i maltretirao svoje dvije kćeri iz drugog braka

Vladar Dubaija, šeik Muhamed bin Rašid al-Maktum (72) mora po odluci suda u Londonu platiti više od 554 milijuna funti (733 milijuna američkih dolara) za zaključenje parnice o skrbništvu nad svoje dvoje djece.

Većina velikog iznosa pokrit će doživotno osiguranje za princezu Haju bint al-Husein, polusestru jordanskog kralja Abdulaha i njihovo dvoje djece, zbog mogućih terorista i "velikog rizika" koji za njih predstavlja sam šeik. To uključuje flotu blindiranih vozila koja će se mijenjati svakih nekoliko godina.

Sudac je naložio Muhamedu da jednokratno isplati 251,5 milijuna funti u roku od tri mjeseca za održavanje njezinih britanskih imanja, kao naknadu za novac za nakit i trkaće konje koje je prodala i za njezine buduće troškove osiguranja.

Šeik, potpredsjednik i premijer Ujedinjenih Arapskim Emirata, treba platiti i tri milijuna funti za obrazovanje Džalile (14) i Zajeda (9) te 9,6 milijuna funti koliko za to duguje. Mora također plaćati 11,2 milijuna funti na godinu za uzdržavanje djece i za njihovo osiguranje kada odrastu.

Ukupan iznos ipak je značajno manji od 1,4 milijardi funti koliko je princeza u početku tražila.

"Zaista želim biti slobodna i želim da oni budu slobodni", rekla je 47-godišnja Haja na sudu.

Nakon izricanja sudske odluke, šeikov glasnogovornik naglasio je da se "on uvijek brinuo da njegova djeca budu zbrinuta" i zatražio od medija da poštuju njihovu privatnost.

Nagodba je nova epizoda u pravnoj sagi koja je počela kada je princeza pobjegla u Britaniju u travnju 2019., strahujući za svoju sigurnost pošto je započela ljubavnu aferu sa svojim tjelohraniteljem i mjesec dana pošto je zatražila razvod.

Londonski sud kasnije je te godine potvrdio da joj je Muhamed prijetio i zastrašivao je te da je prije također oteo i maltretirao svoje dvije kćeri iz drugog braka.

Haja nije tražila naknadu za razvod premda je mogla tražiti milijarde kao bivša supruga jednog od najbogatijih ljudi na svijetu.

Šeikovi odvjetnici tvrdili su da su njezini zahtjevi pretjerani i da zapravo traži novac za sebe pod krinkom djece. Optužili su je i da je pronevjerila novac svoje djece jer je platila 6,7 milijuna funti ucjenjivačima koji su bili dio njezina osiguranja kako bi sakrili aferu.

Haja je kazala da je novac s dječjih računa iskoristila jer se bojala.

Njezin odvjetnik Nicholas Cusworth rekao je da pravni troškovi za proces koji je trajao više od dvije i pol godine iznose više od 70 milijuna funti.

Hajini odvjetnici rekli su sucu da su princeza i njezina djeca u Dubaiju imali pristup "neograničenoj" količini novca, mogli su koristiti desetak luksuznih kuća, jahtu vrijednu 400 milijuna funti i flotu privatnih zrakoplova. Princeza je raspolagala s godišnjim proračunom od više od 83 milijuna funti za svoje kućanstvo te je za potrošnju imala još devet milijuna funti.

"Ona, u kontekstu ovog predmeta, nije bogata", ustvrdio je njezin odvjetnik Cusworth.

Muhamed je, primjerice, jedno ljeto na svojem seoskom imanju sjeveroistočno od Londona potrošio samo na jagode dva milijuna funti.

Presuda otkriva da je princeza morala prodati imovinu vrijednu 15,6 milijuna funti, uključujući konje i nakit kako bi preživjela do rješenja slučaja.

Dosad najveći iznos dosuđen na britanskom sudu bio je 453,6 milijuna funti koliko je ruski milijarder Farkad Ahmedov morao platiti za razvod 2016. godine.

Najčitaniji članci