News

Komentari 33

Zrak je opet loš u Zagrebu, u Slavonskom Brodu je najgori

Zrak je opet loš u Zagrebu, u Slavonskom Brodu je najgori

Prema podacima mjernih postaja u Vukvarskoj ulici, Dubravi i Dugavama u Zagrebu kvaliteta zraka ponovno je loša. Stanje nije dobro ni u ostatku Hrvatske, a najgore je u Slavonskom Brodu

Po podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu s mjernih postaja Zagreb 1, 2 i 3, zrak na širem području Zagreba u četvrtak je ponovno loše kvalitete.

Mjerna postaja Zagreb 1, kraj upravne zgrade Zagrebačkog holdinga, pokazuje da je broj lebdećih čestica (PM10) 51,43 ug/m3, čime je kvaliteta zraka klasificirana kao loša.

Indeks lebdećih čestica (PM10) određuje da je klasifikacija loša kada broj čestica prelazi 50 ug/m3, a vrlo loša kada prelazi 100.

Mjerna postaja Zagreb 2 na okretištu Dubrava mjeri 53,48 ug/m3, i također je loše kvalitete. U Dugavama na mjernoj postaji Zagreb 3 najviša je vrijednost lebdećih čestica - 69,89 ug/m3.

Loša ili vrlo loša kvaliteta zraka utvrđena je u Dugavama prošlog tjedna, kao i u nekoliko navrata prije toga, a glavni razlog za to je blizina smetlišta Jakuševec, na čije se onečišćavanje okoliša žale brojne aktivističke i građanske udruge.

Stanje kvalitete zraka nije dobro ni u ostatku Hrvatske, a najgore je u Slavonskom Brodu gdje je izmjereno 85,38 ug/m3 lebdećih čestica, pa je kvaliteta zraka vrlo loša.

Prošloga tjedna su zbog vrlo loše kvalitete zraka reagirali Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, koji su preporučili građanima da izbjegavaju dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku.

- Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl, navedeno je u preporukama.

Osim toga, savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza te izbjegavanje korištenja osobnih automobila i ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa. Također se preporuča izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Najčitaniji članci