Obavijesti

Potrošač

Komentari 5

U energetskim pločicama koje su jeftine je pregršt - šećera

U energetskim pločicama koje su jeftine je pregršt - šećera
1

Mnogi ih smatraju zdravim obrokom, no po sastavu su slične slatkišima. One bez štetnih sastojaka su nekoliko puta skuplje i time mnogima ipak nedostupne...

VIDEO

Sve analizirane žitne pločice prelivene su čokoladom, ali uglavnom mliječnom. Samo Power system sadrži tamnu čokoladu koja je bogatija kakaom i zdravija.

Žitarice koje čine većinu naših pločica nisu uvijek integralne. Cornyja uglavnom sadrži neintegralno brašno, a to znači da je manje zdravo jer je lišeno ljuski. Upravo u ljuski žitarica su vlakna dobra za probavu te vitamini i minerali. Žitarice u našim pločicama su uglavnom pšenica, riža, kukuruz, zob i ječam. Sve su bogate vitaminima B skupine, bjelančevinama i mineralima. Ječam i zob imaju nešto veću nutritivnu vrijednost od riže i kukuruza jer sadrže više vitamina i minerala koji štite živce, a lakše se i probavljaju. 

Zob također štiti živčani sustav i snižava razinu kolesterola u krvi. Bogata je silicijem i fosforom koji štite živčani sustav, naročito dječji. Iako smo nastojali ujednačiti pločice, dvije se po sastavu razlikuju. Power System je bogata bjelančevinama, a Frutabela, osim čokolade, ima dosta voća. No svim pločicama ne manjka šećera. Ima ga u raznim oblicima. To su najčešće glukozno-fruktozni sirup i karamelizirani šećerni sirup.

Dodani stolni šećer brzo podiže razinu šećera u krvi što za posljedicu ima porast koncentracije inzulina u krvi. Velike količine inzulina djeluju tako da pohranjuju šećer u stanice. Šećera potom u krvi ponestane, a to dovodi do osjećaja slabosti i organizam traži još šećera, čime se stvara začarani krug. Zbog toga neki stručnjaci šećer kojeg ima u gotovo svim industrijski obrađenim namirnicama nazivaju ovisnošću 21. stoljeća te je trenutačno jedan od glavnih krivaca za epidemiju debljine. 

Šećer je prvenstveno izvor energije, ali se ne preporučuje da ga ima više od pet posto ukupnog dnevnog unosa energije. Masti koje pločice sadrže su biljnog podrijetla. One su bogatije zasićenim masnim kiselinama štetnim za zdravlje srca. Ne bismo je očekivali, ali u našim pločicama ima i soli koju se ne preporučuje jesti više od šest grama dnevno zato što od nje raste krvni tlak. U pločicama je ima manje od grama. K Plus i Crownfield sadrže kikiriki, bademe i lješnjak koji su bogati nezasićenim masnim kiselinama. 

 One štite zdravlje srca. Ovi orašasti plodovi imaju vrlo vrijedne bjelančevine. Kod kupnje pločica potrebno je obratiti pozornost na energetsku vrijednost te količinu šećera, masti i soli. Iako smo analizirali pločice koje stoje po nekoliko kuna, u onim skupljima možda ima manje šećera i kalorija. Prednost bismo trebali dati pločicama koje sadrže integralne žitarice, voće i orašaste plodove.     

24sata


24sata


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode