Show

Komentari 73

Zatajeni dio karijere Gabrijele Žalac: Glumila u spotu, Škoro je uzeo jer se nije bojala jahanja

Zatajeni dio karijere Gabrijele Žalac: Glumila u spotu, Škoro je uzeo jer se nije bojala jahanja

Ima jedna livada, na njoj drvo javora, ono tužnu priču zna, o nesretna srca dva... Tako ide slavna Škorina pjesma, a u glazbenom videu ulogu jednog tužnog srca igra mlada elegantna ljepotica Gabrijela...

U srijedu ujutro iz PNUSKOK-a je stigla vijest da je uhićeno četvero ljudi, a među njima i bivša ministrica. Gabrijela Žalac. U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a mi smo se prisjetili doba kad je mlada Žalac gostovala u spotu Miroslava Škore.

Ima jedna livada, na njoj drvo javora, ono tužnu priču zna, o nesretna srca dva... Tako ide slavna Škorina pjesma, a u glazbenom videu ulogu jednog tužnog srca igra mlada elegantna ljepotica Gabrijela.

POGLEDAJTE VIDEO:

Spot je folklorizirana slavonska ljubavna storija. Žalac je odjevena u tradicionalnu bijelu slavonsku nošnju. Mladi vitki Škoro stoji ispred drveta i, s gitarom u rukama, pjeva baladu o nesretnoj ljubavi. Ljubavnike - koje sudbina razdvaja, ali oni žive u nadi da će se opet sresti - glume Žalac i neki mladić. Oni sjede ispred slavonske kuće, šeću livadom, drže se za ruke. On odlazi, ona u kući raspliće kosu i gleda se u ogledalo, potom baca čeznutljive poglede kroz prozor, nadajući se da će ga ugledati... “Šumi, šumi javore/Neka grane govore/Pa da čuje zemlja sva/Kako ljubav bolit zna”, pjeva Škoro pa završava:

“Podno vita javora/Ona dragog čekala/Puno ljeta proteklo/On se nije vratio...”.

Život, međutim, piše drugačije pjesme. Škoro se bio vratio u život Gabrijele Žalac, ali kao rival predsjedničke kandidatkinje njezine stranke.

Miroslav Škoro je angažirao Gabrijelu Žalac u još jednom spotu, za slavnu pjesmu “Ne dirajte mi ravnicu”, jedan od najvećih domoljubnih hitova u hrvatskoj glazbenoj povijesti uopće. Tu je dobila ulogu zahvaljujući tome što se nije bojala jahati. Gabrijela Žalac je imala baku na selu, kod koje joj je već od djetinjstva nestao strah od konja.

- Gabrijela se jedina nije bojala konja - rekla nam je njezina prijateljica Marija Pavković, koja kaže da je Žalac od malih nogu bila izrazito svestrana i nadarena. U spotu “Ne dirajte mi ravnicu” nastupa Kulturno-umjetničko društvo “Lisinski”, a ona tu jedina jaše, uz jednog mladića.

- Škoro je taj spot snimio na VHS kasetu. U to vrijeme još nije bilo DVD-ova i stickova, pa ga je prodavao u dobrotvorne svrhe - nastavlja gospođa Pavković. Tako zarađeni novac išao je za pomoć prognanicima i izbjeglicama, kojih je tad u Hrvatskoj bilo više od pola milijuna i svaka je kuna bila dobrodošla.

- Bila je jedna od najboljih plesačica, tad je imala manekensku figuru za razliku od danas - kaže nam Danijel Šota.

- I stasom i glasom, kao i vještinom, zasluživala je status prvakinje ansambla.

No Miroslav Škoro i Gabrijela Žalac razvili su i neumjetničku suradnju, točnije, tvrtka u kojoj Škoro ima pet posto vlasništva - Omega software - dobiva veliki novac od ministarstva Gabrijele Žalac. 

Gabrijela Žalac, rođena 1979. godine u Vinkovcima kao Gabrijela Ivanković, kći je majke ekonomistice i oca koji je radio u Jugoslavenskim željeznicama. Početkom 1990-ih roditelji su se učlanili u HDZ i postupno postali dio vinkovačkog, ali i istočnoslavonskog establišmenta. U ranoj mladosti nije se činilo da će Gabrijela Ivanković postati žena od karijere. Udala se rano, već u 4. razredu gimnazije, i prije mature rodila prvo od četvero djece. Ključnu ulogu u poticanju njezinih ambicija i otvaranju vrata koja su mnogim pripadnicima njezine generacije u Slavoniji ostala zatvorena imala je, rekli su novinarima Jutarnjeg lista upućeni sugovornici, njezina majka. Probitačna Vinka Ivanković postala je stečajna upraviteljica, a kćeri je, činilo se donedavno, samo nebo bilo granica - ona je mezimica Andreja Plenkovića, koji je zove Gabi i namijenio joj je sudbinu europarlamentarke, no prometna nesreća, nevažeća vozačka dozvola i serijsko muljanje o skandalu stajali su je promaknuća. Nije stavljena na listu za EU izbore pa je ostala ministrica, na dva i pol puta manjoj plaći. Prije izbora nagađalo se čak da je Plenković namjerava poslati na funkciju povjerenika (ministra) u Europskoj komisiji, što bi bio vrtoglav uzlet, koji bi nosio i plaću od stotinjak tisuća kuna.

Žalac je nakon prometne nesreće u kojoj je ozlijedila djevojčicu, pješakinju, otkrila da joj je vozačka dozvola istekla tri godine prije nesreće. Potom je u dvorištu obiteljske kuće osvanuo Mercedes, oko kojega je prilično muljala.

Na kraju se pokazalo da je Mercedes navodno u lizingu od tvrtke Josipa Stojanovića Jollyja, šibenskog poduzetnika koji je u prijateljskim odnosima s ministricom. Jollyjeva tvrtka je prije toga dobila milijunski iznos na natječaju za autobuse, koji je raspisalo njezino ministarstvo.     

Neslužbeno, Gabrijelu Žalac su jutros odveli na razgovor s istražiteljima OLAF-a zbog afere Softver.+

Žalac i još troje ljudi uhićeni su u srijedu ujutro zbog sumnje na prijevaru u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, izvijestili su iz Ureda europskog javnog tužitelja. Više pročitajte OVDJE.

 

Najčitaniji članci