Sport

Komentari 3

Epska proslava Hrvata usred protivničkog terena! Kapetan se od sreće i euforije bacio na pod

Epska proslava Hrvata usred protivničkog terena! Kapetan se od sreće i euforije bacio na pod

Nakon šest godina hrvatski odbojkaši opet će igrati na Europskom prvenstvu. U zadnjoj utakmici protiv Nizozemske bio im je dovoljan i set, a kad su ga osvojili, krenulo je slavlje na terenu. Na kraju su i pobijedili 3-2

Kapetan Timofej Žukovski bacio se na pod, Sven Šarčević, libero koji je nekako uštopao Ter Horstovu bombu, odmah je pohitao provjeriti "diše li" kapetan, Filip Šestan, koji je "kuhanjem" i osvojio zadnji poen, završio je u čvrstom zagrljaju izbornika Zaninija... Razlog? Hrvatski odbojkaši upravo su izborili Europsko prvenstvo!

POGLEDAJTE VIDEO:

Netko neupućen i zalutao u dvoranu u Apeldoornu, gdje je upravo završio prvi set, pitao bi se što se događa i zašto Hrvati luduju, skaču i bacaju se od sreće, ali... Hrvatima je upravo taj jedan set, u zadnjoj utakmici kvalifikacija protiv Nizozemske, garantirao plasman na Euro, štoviše, konačno nakon šest godina čekanja! Stoga je objašnjivo čemu takvo slavlje jer hrvatske muške odbojke nije bilo na zadnja dva EP-a, pretprošle godine čak ni na prvom s 24 reprezentacije, tj. praktički pola Europe...

Tada, već nakon pola sata igre, više skoro pa nije bilo ni važno kako će završiti utakmica s Nizozemskom, a završila je hrvatskim šlagom na torti i signifikantnom pobjedom 3-2, jer zabetonirali smo mjesto među pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija u sedam kvalifikacijskih skupina, s obzirom da za prvo mjesto ionako nismo imali šanse nakon jučerašnje pobjede u pet setova i samo dva boda protiv Švedske. Baš se taj mali kiks činio da bi nas mogao koštati danas, ali poklopili su se drugi rezultati, izvadili smo nemoguće u tom setu i bukirali kasnoljetni put, od 1. do 19. rujna, prema Poljskoj, Češkoj, Estoniji i Finskoj. 

Tko zasluži, vrati mu se prije ili kasnije, a Hrvatskoj se vratilo već nakon tjedan dana jer tada, na prvom turniru u Zadru, izgubili smo prvi set od Nizozemske u "produžetku" 30-32 nakon četiri neiskorištene set-lopte. Danas smo mi spasili tri u, tako je izgledalo, bezizlaznoj situaciji kod 23-20 za domaćine. Na 23-24 izbornik u igru i na servis uvodi Zeljkovića koji uz pomoć mreže i zbunjenosti Nizozemaca pogađa as, a onda smo, opisano je u uvodu, koji trenutak kasnije finiširali preokret za epsko slavlje.

Međutim, bez obzira na zaostatak od tri-četiri poena u tom prvom setu, hrvatski napad pod dirigentskom palicom Žukovskog djelovao izuzetno dobro, Šestan i Andrić prolazili su uvjerljivo, solidno je radio i blok, jedino nije servis na kojem smo previše poklonili poena, a čak i nakon onakvog emotivnog pražnjenja nastavili smo istim tempom i u drugom setu u kojemu Nizozemcima nije pomoglo ni njihovo prvo ime, korektor Trentina Abdel-Aziz koji je, primjerice, prije deset godina u osječkom Gradskom vrtu igrao kao tehničar... Vremena se i pozicije u odbojci mijenjaju.

Eh sad, dobiti Nizozemce na njihovom terenu s čistih 3-0 nije baš bilo realno, morali su i oni proigrati, mi, s druge strane, i malo pasti nakon zaista visoke razine. Dao je Zanini predah Andriću, na korektora je ušao Raič i treći smo set brzo prekrižili. Za četvrti je nedostajao samo završni potez rukom da učinimo isto kod 20-24, no servisima Žukovskog smo izjednačili, ne i preokrenuli kao sat i pol ranije. Ali, da ne završi samo s plasmanom na Euro, odradili su Hrvati i drugu proslavu u istoj utakmici. Ovaj put s pobjedničkim plesom!

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo:

Nizozemska - Hrvatska 2-3 (25-27, 23-25, 25-19, 26-24, 13-15)

Najčitaniji članci