Obavijesti

Sport

Komentari 6

Giggs u problemima: Većina igrača ni ne igra u klubovima

Giggs u problemima: Većina igrača ni ne igra u klubovima
1

Wales nakon pet kola ima sedam bodova i četvrti su u našoj skupini, ali njihovi igrači nisu baš u nekoj formi. Većina njih skoro ni ne igra u svojim klubovima, a Giggs vjerojatno neće računati ni na Ramseyja...

VIDEO

Prije samo tri godine, Velšani su bili pravi hit Eura u Francuskoj. Rušili su Slovake, Ruse, Belgijce i tako dogurali do polufinala gdje su Portugalci ipak bili prejaki. Gareth Bale i Aaron Ramsey igrali su u vrhunskoj formi, a Joe Allen bio je pokretač veznog reda. 

Pokretanje videa...

02:56

Prošle su tri godine, Wales nije nastupao na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a na klupi više nema Chrisa Colemana koji je napravio pravo čudo dovevši momčad do polufinala Eura. U međuvremenu ih je preuzeo legendarni Ryan Giggs.

Godinama spavao s bratovom ženom, otac ga se odrekao...
Godinama spavao s bratovom ženom, otac ga se odrekao...

Nakon pet kola, Velšani su na četvrtom mjestu u kvalifikacijama za Euro i imaju sedam bodova, odnosno šest manje od Hrvatske koja je na 13 bodova. Realno gledajući, daleko su od one forme koju su imali prije tri godine, a to se itekako vidi i na terenu. Jako malo zabijaju (5), ali i primaju (5).

Cardiff: Konferencija za medije Walesa uoči kvalifikacijske utakmice s Hrvatskom

Wales je na Fifinoj ljestvici 23., dvostruko bolje rangiran od Mađarske. Ali Giggs ima velike probleme. Bale nije u nekoj formi, Ramsey je upitan i nije odigrao ni jednu utakmicu u kvalifikacijama, golman Hennessey branio je samo u jednoj utakmici ove sezone, Ampadu uopće ne igra za Leipzig. I kako riješiti te probleme? E to ne zna ni sam Giggs.

Kapetan baš i nije u formi

Ime kapetana Garetha Balea ove se godine više spominjalo uz neke druge stvari nego uz sjajne igre i golove. Njegov odlazak iz Reala je u ljetnom prijelaznom roku bio samo formalnost, on i Zidane jednostavno se nisu podnosili, no nekim čudom, najbolji velški igrač je na kraju ostao. Polako se diže u formi i pokazuje znakove života, ali nije to onaj Gareth otprije par godina. Zabio je samo dva gola u pet utakmica i to nije baš ono na što se Giggs može osloniti u utakmici protiv nas. Ali igrač Reala je klasa i svima je znano da on jednim potezom može preokrenuti utakmicu.

Euro 2020 Qualifier - Group E - Slovakia v Wales

Druga violina Walesa je Aaron Ramsey koji je godinama igrao u Arsenalu, ali je u ljetnom prijelaznom roku došao u Juventus kao slobodan igrač. Odigrao je samo tri utakmice i zabio jedan gol, ali kakav je njegov karton? Pa Ramsey je više po bolnicama nego na terenu, a nije odigrao nijednu utakmicu u kvalifikacijama i vidi se da Wales nije prava momčad bez njega. 

Champions League - Group D - Juventus v Bayer Leverkusen

Veznjak je upitan i za utakmicu protiv nas jer se muči s ozljedama, ali Giggs se nada da bi se mogao oporaviti.

-  Vidjet ćemo, još nismo sigurni hoće li zaigrati Aaron Ramsey, sve je moguće. On još nije odigrao niti jednu utakmicu u ovim kvalifikacijama, a nama za ovakve utakmice trebaju i najbolji igrači. Još imamo 24 sata, vidjet ćemo kakvo će stanje s njim biti na dan utakmice. I to je odluka koja nije jednostavna, ali koju sutra moram donijeti - rekao je izbornik Walesa.

Gdje gledati susret iz Cardiffa između Hrvatske i Walesa..
Gdje gledati susret iz Cardiffa između Hrvatske i Walesa..

Joe Allen je i dalje u reprezentaciji, to je zahvalan igrač koji uvijek obavi svoj zadatak, ali nije ni on u formi u kakvoj je nekada bio. Igra u drugoligaškom Stokeu i sve je dalje i dalje od Premier lige. Odigrao je ove sezone devet utakmice, i bez nekog podcjenjivanja, nema on što tražiti nasuprot Modrića i Brozovića.

Euro 2020 Qualifier - Group E - Slovakia v Wales

Brani golman koji se ne sjeća kada je zadnji put branio

Što se tiče golmana, Velšani su tu tek u velikim problemima. Wayne Hennessey skoro ni ne igra, više služi kao radijator na klupi Crystal Palacea. Posljednje službene utakmice za klub više se ni on ne sjeća, a to je bilo tamo početkom ožujka kada je njegova momčad pobijedila Burnley. Poslije toga je igrao samo prijateljske utakmice i branio je za reprezentaciju jer Velšani zapravo ni nemaju boljeg golmana. U ovim kvalifikacijama je primio pet golova, a Hrvatska mu je u lipnju u Gradskom vrtu zabila dva komada. 

Euro 2020 Qualifier - Group E - Slovakia v Wales

Odličan je to golman koji na Transfermarktu vrijedi pet milijuna eura, ali nema kontinuitet igranja. I najveći golmani su griješili nakon što bi nekoliko utakmica presjedili na klupi, a nije ni on imun na to.

S Vlašićem ili Kovačićem, baš je svejedno, donesite taj Euro!
S Vlašićem ili Kovačićem, baš je svejedno, donesite taj Euro!

Prvi napadač momčadi je Kieffer Moore koji ove sezone nije zabio još ni gol za svoj Wigan. Zabio je Slovacima u četvrtak (1-1) i tako osigurao svojoj momčadi veliki remi, no nije baš da je neka velška uzdanica. Posljednji klupski gol zabio je u svibnju.

Euro 2020 Qualifier - Group E - Slovakia v Wales

- Kiefer Moore je pružio dobru predstavu protiv Slovaka, zadovoljan sam tom njegovom predstavom, ali imamo velik izbor igrača za početni sastav. Ethan Ampadu i Jonathan Williams su trenirali punim intenzitetom, a dobra je stvar što nitko od njih nije u četvrtak na travnjaku bio svih 90 minuta - pričao je izbornik Walesa na pressici.

'Neće biti puno promjena. Broz i još dvije, ali samo u napadu'
'Neće biti puno promjena. Broz i još dvije, ali samo u napadu'

 

Od stožernih igrača, tu je je i mladi Daniel James koji je sigurno i najveće iznenađenje ove reprezentacije. On je ovo ljeto stigao u United iz Swansea i zapravo je najviše pokazao od svih tih zvjezdica. Zabio je tri gola u osam utakmica, no na lijevom krilu je pokazao strašnu eksplozivnost i brzinu, i prema našem mišljenju, od njega će prijetiti i najveća opasnost. Tin Jedvaj je taj koji će se boriti s njim tako da možemo očekivati njegovu defenzivniju igru. 

Newcastle United v Manchester United - Premier League - St James

Što se tiče obrane, na prvoj liniji su stoperi Tom Lockyer koji igra za Charlton i Joe Rodon koji je standardni član Swanseaja. Na lijevom beku bi trebao zaigrati Ben Davies koji više ne igra nego igra u svom Tottenhamu. 

Minutažom se ne može baš pohvaliti ni mladi talent Chelseaja i zadnji vezni Ethan Ampadu (19) koji je otišao u Leipzig kako bi igrao, a zapravo je suprotno. Nijemci su ga očito doveli da im grije klupu. Nije odigrao niti jednu utakmicu, a reprezentacija mu jedino i služi za skupljanje minutaže. 

Bale: Ma, uvijek isto. Lijepo bi bilo konačno pobijediti Modrića
Bale: Ma, uvijek isto. Lijepo bi bilo konačno pobijediti Modrića

Ukupna vrijednost Giggsove momčadi je 207 milijuna eura i samo troje njih igra u domaćim klubovima, u odnosu na Hrvatsku koja vrijedi 330 milijuna eura. Razlika u vrijednosti i nije toliko velika, ali zato je razlika u formi. Većina Velšana skoro pa i ne igra u svojim klubovima dok neki naši igrači briljiraju. Najvrijedniji je Gareth Bale koji prema Transfermarktu vrijedi 60 milijuna eura, Ramsey je na 40 milijuna, a James i Davies vrijede po 25 milijuna eura. Što se tiče Hrvatske, najviše vrijedi Marcelo Brozović (50 milijuna eura), pa Rebić koji je procijenjen na 40 milijuna, Rakitić i Kovačić su na 35 milijuna, Modrić, Lovren i Vlašić vrijede 20 milijuna eura svaki...

Euro 2020 Qualifier - Wales Training

Većina tih igrača nema kontinuitet i upravo je to ogromna prilika koju naši reprezentativci moraju iskoristiti. U prvoj utakmici 'vatreni' su pobijedili 2-1, ali od tada se jako puno toga promijenilo. Giggs ima velike glavobolje kako složiti momčad, ali to su već njegovi problemi s kojima se mora boriti samo on i njegov stručni stožer.

Utakmica se igra u Cardiffu u nedjelju od 20 i 45...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića