Sport

Komentari 19

'Kaubojima' prijete prvi topnik Eura i krilo koje ne promašuje

'Kaubojima' prijete prvi topnik Eura i krilo koje ne promašuje

Hrvatska rukometna reprezentacija drugi krug Eura otvara protiv Austrije. Domaćini će imati podršku 8000 navijača u Beču, a predvodi ih prvi topnik Eura Bilyk (23) sa 28 zabijenih golova, a krilo Weber (34) ima šut 18/21

Reprezentacija Austrije u rukometu, ma, ne zvuči previše opasno, a ni previše poznato. No, 'kauboji' dobro znaju kakva je situacija te da će domaćin možda imati i mali domaćinski poguranac kako to obično biva u rukometu. Oko 8000 austrijskih navijača očekuje se u Beču, a na terenu će biti Bilyk (23), Weber (34), Božović (34), Eichberger (26).

Ova imena i ne znače previše onima koji rukomet ne prate na redovnoj bazi. Ali vjerujte, kriju se tu ljudi kojima je ovo možda i posljednja prilika da osvoje nešto u reprezentativnoj karijeri poput Webera i Božovića, ili pak, kako mu mnogi pa i naš kapetan Duvnjak predviđaju, opasnog šutera koji ima predispozicije postati najbolji rukometaš na svijetu.

No, krenimo od gola. Ovo prvenstvo debitantsko je za Thomasa Eichbergera (26), golmana Graza koji bi mogao biti austrijski prvi izbor jer je sa gola istisnuo Thomasa Bauera (33) iskusnog golmana portugalske rukometne senzacije Porta. Debitant na velikim natjecanjima ima 35% obrana (31/89), a u posljednjem je susretu odličnim obranama u prvom poluvremenu izludio Makedonce.

No, austrijski su golmani na Euru obranili tek jedan od deset sedmeraca. Na desnom krilu tu je iskusni Thomas Weber (34) jedan od najboljih bundesligaških strijelaca u posljednjih deset godina. Ima dovoljno iskustva, a još je uvijek brz i okretan kao u najboljim danima. Krasi ga i širok repertoar šuta, a naši će golmani morati pripaziti i na udarce 'kroz glavu' koji mu nisu strani. Zabio je sva četiri sedmerca koja je pucao.

Na desnom vanjskom je još jedan prepun iskustva, a i najbolji aktivni strijelac Austrije sa 764 gola u 175 susreta. Austrijski Crnogorac Janko Božović (34) zabio je 19 golova na ovom prvenstvu uz postotak šuta od 63%. Nakon Webera provodi najviše minuta na terenu (155), a osim što ga krasi top u ruci, nemojte se čuditi ako se odluči na ubod i varku kroz našu obranu.

Razigravač je iskusni Gerald Zeiner (31) koji većinu karijere igra u austrijskoj Alphi. Visok je 190 centimetara i ima 87 kilograma te je tu da poslužuje dva topnika koji stoje uz njega. Na prvenstvu je zabio tri gola iz šest pokušaja, a mijenja se s Jochmannom (26) dok srednjeg zna odigrati i prvi topnik prvenstva.

Da, to je Nikola Bilyk (23) mladić kojem se predviđa blistava budućnost, a sad i pokazuje zašto. Austriju praktički 'nosi na leđima', nisu mu strani udarci s 9-10 metara, ali ni prodori sve do linije šest metara. Za svojih je 198 centimetara veoma okretan i spretan, a na njega će posebno morati pripaziti naša obrana. Jer ako se Nikola raspuca...

Na lijevom krilu igra Sebastian Frimmel (24) mladić od 190 centimetara koji bi komotno mogao igrati i na vanjskoj poziciji. Izborio se za početnu sedmorku ispred Santosa (27), a njegov visoki ritam pomaže Austrijancima u tranziciji. Zabio je devet golova iz 11 šuteva. Na crti je tu Fabian Posch (32) koji sa dva metra i 110 kilograma odlično surađuje sa Bilykom, kako u napadu, tako i obrani. Zabio je 11 golova iz 12 šuteva tako da kad nije tu da nekome stvori priliku, zabit će ono što dobije na crtu.

S klupe ih vodi Aleš Pajovič (41), Petru Metličiću dobro poznati kolega koji mu je 2004. umalo iskopao oko. Slovenac zadnjih pet godina živi u Grazu, a posljednjih osam mjeseci izbornik je Austrije. Za prvi trenerski posao i 'nije loše', a kakav bi mu skalp bila pobjeda protiv Hrvatske...

No, nadamo se da se ona neće dogoditi. Utakmica počinje u 18 sati i 15 minuta u Wiener Stadthalleu. Domaći će imati podršku oko 8000 navijača, ali vjerujemo da će se i 2000 Hrvata jako dobro čuti s tribina.

Najčitaniji članci