Obavijesti

Sport

Komentari 6

Mihić treći najbrži igrač Eura, a nije uputio šut. Martinović prvi strijelac, Jelinić je najviše trčao

Mihić treći najbrži igrač Eura, a nije uputio šut. Martinović prvi strijelac, Jelinić je najviše trčao

Među 30 igrača koji su igrali na Europskom prvenstvu svakako se istaknuo Tin Lučin koji je u vrhu po broju golova i asistencija. Golmani se nisu previše istaknuli

VIDEO

Hrvatska se u srijedu oprostila od Europskoga rukometnog prvenstva remijem protiv Nizozemske 28-28 i drugo veliko natjecanje zaredom neće sudjelovati u borbi za medalje. 

POGLEDAJTE VIDEO: Navijači u Mađarskoj

Pokretanje videa...

Navijači u Mađarskoj 00:54

Ne samo to, neće igrati ni za peto mjesto ni izravan plasman na Svjetsko prvenstvo koje se iduće godine igra u Poljskoj i Švedskoj. "Kauboji" su završili osmi pa će mjesto na Mundijalu morati izboriti preko travanjskih kvalifikacija koje im mogu donijeti i opasne selekcije poput Slovenije i Portugala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nikad viđeni turnir na kojem je izbornik Hrvoje Horvat zbog pandemije korona virusa morao koristiti čak 30 igrača neke je prometnuo u nositelje igre Hrvatske, a EHF je ponudio i neke zanimljive statističke podatke.

Mihić treći najbrži igrač Eura

Recimo, Lovro Mihić, iako je igrao samo jednu utakmicu, protiv Francuske (21 minutu), i nije uputio udarac na gol, postigao je treću najveću brzinu na Euru s 8,82 metra u sekundi, odnosno 31,75 kilometara na sat. Brži od njega samo su Ukrajinac Dmitro Artemenko (31,82 km/h) i Francuz Dylan Nahi (32 km/h).

Za usporedbu, prosječna brzina Usaina Bolta tijekom utrke u kojoj je 2009. oborio svjetski rekord na 100 metara iznosila je 37,58 kilometara na sat.

Jelinić najviše pretrčao

Ako se gleda ukupna pretrčana udaljenost, među hrvatskim rukometašima najbolji je Marin Jelinić s 25,78 kilometara u šest utakmica, više od Ivana Martinovića koji je u jednoj utakmici više pretrčao 270 metara manje, kao i Ivan Čupić. Njih su trojica na devetom, odnosno desetom mjestu ukupno, a najviše je pretrčao Sigvaldi Bjorn Gudjonsson (33,44 kilometra).

Najbolji strijelac Hrvatske na Euru je Ivan Martinović koji je s 12 komada Nizozemcima izbio na vrh. Zabio je ukupno 37, osam više od Ivana Čupića i devet više od Tina Lučina, otkrića ovog Europskog prvenstva. Deveti je strijelac Eura ukupno, a postotak šuta mu je skromnih 57,8 posto.

Gidsel promašio jedan od 36 šuteva

Islanđanin Omar Ingi Magnusson zabio je 49 golova i moći će poboljšati učinak u utakmici za peto mjesto u petak protiv Norveške. Poljak Arkadiusz Moryto (46) neće ga moći stići, kao ni Nizozemac Kay Smits (45), a šansu još imaju Šveđanin Wanne Hampus (41 gol) i danci Mikkel Hansen (39) i Mathias Gidsel (35), koji imaju još dvije utakmice. Gidsel je pritom promašio jedan jedini šut.

Dvojica Hrvata nalaze se među najboljih sedam dodavača Eura, što je pokazatelj koji ne znači previše u rukometu. Ivan Martinović dodao je loptu 946 puta, Luka Cindrić ima jedno dodavanje manje. Ipak, kad se gledaju asistencije, Cindrić je tu daleko najbolji Hrvat s njih 24, Lučin ima 19, Martinović 11.

Hrvatska na Euru 2022.

  • najbolji strijelci: Ivan Martinović (37 golova), Ivan Čupić (29), Tin Lučin (28)
  • najbolji asistenti: Luka Cindrić (24), Tin Lučin (19), Ivan Martinović (11)
  • najbolji obrambeni igrači: Jakov Gojun (tri bloka, tri ukradene lopte), Zvonimir Srna (dva bloka, tri ukradene lopte)
  • najveća minutaža: Ivan Čupić (328), Ivan Martinović (323), Marin Jelinić (309)
  • najveća pretrčana udaljenost (km): Marin Jelinić (25,78), Ivan Martinović (25,51), Ivan Čupić (25,51)
  • obrane: Ivan Pešić 34 (5,6 po utakmici), Mirko Alilović 9 (4,5 po utakmici), Mate Šunjić 11 (3,6 po utakmici), Kristian Pilipović 3 (jedna po utakmici)
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

EHF uručio Francuzima 'drvenu' medalju. Porte: Ma to je s*anje
NOVA GLUPOST

EHF uručio Francuzima 'drvenu' medalju. Porte: Ma to je s*anje

Europska rukometna federacija je iznenadila javnost dodijelivši tzv. komemorativne medalje Francuzima, koji su izgubili u utakmici za broncu. Legendarni igrač nije bio previše oduševljen

Danski izbornik: Nadam se da je ovo zadnje ovakvo prvenstvo. Ovako stvarno više ne možemo
KORONA NATJECANJA

Danski izbornik: Nadam se da je ovo zadnje ovakvo prvenstvo. Ovako stvarno više ne možemo

Za dobro svih reprezentacija, igrača, navijača, nadam se da je ovo posljednje ovakvo prvenstvo jer ćemo inače svi poludjeti, rekao je danski izbornik Nikolaj Jacobsen nakon završetka Eura
Metličić i Šprem zakopali ratnu sjekiru: Evo što su rekli Horvatu
MIR, MIR, NITKO NIJE KRIV

Metličić i Šprem zakopali ratnu sjekiru: Evo što su rekli Horvatu

Legende hrvatskog rukometa odlučile su podvući crtu u studiju RTL-a i zaboraviti sve što se proteklih dana i tjedana događalo između njih i izbornika Hrvoja Horvata. Pružili su ruku pomirenja