Obavijesti

Sport

Komentari 11

Od nogometaša do boksačkog šampiona i vojnika: Mami su govorili da sam teško bolestan

Od nogometaša do boksačkog šampiona i vojnika: Mami su govorili da sam teško bolestan
7

Svjetski teškaški prvak rođen je na isti datum kao i Muhammad Ali, tek je treći teškaš koji je osvojio titule u dvije kategorije, a prije ulaska u ring s Joshuom morao je braniti domovinu

VIDEO

Ukrajinac Oleksandr Usik (35) u rujnu prošle godine nadboksao je prvaka Anthonyja Joshuu i pobijedio u spektakularnom meču na stadionu Tottenhama u Londonu čime si je priskrbio pojaseve u teškoj kategoriji po WBA-u, IBF-u, WBO-u i IBO-u. U subotu ih je ih protiv istog čovjeka obranio u skoro 5000 kilometara udaljenoj Džedi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Oleksandr Usik 01:02

Rođen je u Simferopolju na Krimu 17. siječnja 1987., na isti datum kad je rođen i legendarni Muhammad Ali. Usik se bavio amaterskim nogometom kao tinejdžer, igrao je u mlađim kategorijama današnjeg drugoligaša Tavrije, ali onda je shvatio da profesionalnu karijeru želi posvetiti boksu.

Već u amaterskoj karijeri pobijedio je čak 335 puta uz svega 15 poraza. Najveća je pobjeda došla na Olimpijskim igrama u Londonu, gdje je osvojio zlato u teškoj kategoriji pobijedivši u finalu Talijana Clementea Russa, dok je Joshua u superteškoj slavio zlato svladavši drugog Talijana Roberta Cammarellea.

Anthony Joshua v Oleksandr Usyk - Tottenham Hotspur Stadium

Kad se 2013. okrenuo profi boksu, nije gubio vrijeme nizajući protivnike bez prave kvalitete i težine, već je u desetoj borbi protiv Poljaka Krzysztofa Glowackog 2016. postao prvak WBO-a u lakoteškoj kategoriji. Bila je to prva pobjeda koju nije završio prekidom.

Pet borbi kasnije, u srpnju 2018., ujedinio je titule po WBC-u, WBA-u, IBF-u i The Ringu svladavši Rusa Murata Gasijeva u Moskvi. Britanca Tonyja Bellewa kasnije te godine poslao je u mirovinu pa su ga u Sports Illustratedu, ESPN-u i The Ringu proglasili borcem godine.

Zhang 15 kilograma teži! Hrgin trener tvrdi: Filip bi imao dobre šanse i protiv Joshue i Usika
Zhang 15 kilograma teži! Hrgin trener tvrdi: Filip bi imao dobre šanse i protiv Joshue i Usika

Prelaskom u tešku kategoriju samo su mu dvije pobjede trebale da dođe do meča protiv Joshue. Amerikanca Chazza Witherspoona pobijedio je prekidom u sedmoj rundi krajem 2019., sljedeće je godine u Londonu sudačkom odlukom svladao i Dereka Chisoru, a lani je napravio senzaciju svladavši i Joshuu.

- On je dobar ako mu dozvoliš da bude dobar. Ne smiješ mu dozvoliti da boksa svojim stilom, prići će ti i udariti te, moraš mu uzvratiti - prisjetio se Chisora.

Boxing - Oleksandr Usyk v Anthony Joshua - WBA, WBO and IBF Heavyweight World Title - Weigh-in

Oleksandr je ponovio uspjeh teškaša Evandera Holyfielda i Davida Hayea postavši prvak u dvije težinske kategorije u boksu.

Kao i većina Ukrajinaca, i Oleksandr je pravoslavni vjernik. Ispričao je kako ga je za vjeru zainteresirao razgovor s jednim svećenikom dok je kao dijete bio u bolnici.

- Dao nam je bombone, djeca su trčala oko njega. Sjeo sam pokraj njega i pitao ga gdje je Bog, kako mu prići, kako nas vidi i čuje. A onda mi je rekao: "Još si premali, zašto te to toliko zanima?". Rekao sam mu da ću ga brzo vidjeti jer čuo sam razgovor liječnika s mamom, rekli su joj da sam jako bolestan. Odgovorio mi je da ne odlučujem ja hoću li živjeti ili umrijeti, nego da je to Božja volja. Svaki mu dan zahvaljujem što sam preživio.

Oleksandr je i otac, sa suprugom Katerinom, koju je oženio točno 13 godina prije nego što je pobijedio Joshuu, dobio je troje djece, sinove Kirila (13) i Mihaila (9) te kćer Jelizavetu (7). Baš je o djeci govorio uoči prve borbe s Joshuom.

WBA, IBF & WBO Heavyweight Titles - Anthony Joshua v Oleksandr Usyk

- Ne razmišljam previše kako će on boksati, više me brine kako je sinu u školi jer baš je krenuo u prvi razred, a nije htio - kazao je Usik.

- Nikad se ne mijenja. Kad dođe u svlačionicu na samu noć meča, onda je drugačiji, onda je fokusiran na boks i molim druge ljude da ga puste. Tad se pretvara u borca. A prije nego što dođe u svlačionicu uvijek je isti - rekao je njegov menadžer Egis Klimas.

Od borbe u Londonu do ove proteklo je manje od godinu, a dogodilo se toliko toga u njegovoj Ukrajini. Boksač je i sam morao uzeti pušku u ruke i pridružiti se obrani Ukrajine. 

- Budu li htjeli oduzeti život meni ili meni bliskih ljudi, morat ću to napraviti. Ne želim to. Ne želim pucati, ne želim nikoga ubiti, ali neću imati izbora budu li htjeli ubiti mene - rekao je ukrajinski boksač u razgovoru za CNN.

Usik nije htio napustiti svoju ratom zahvaćenu domovinu, no na nagovor prijatelja ipak je to učinio.

- Prijatelji su mi rekli da ću za Ukrajinu učiniti više boksajući nego pucajući. Iako, moja je želja bila da ostanem i branim svoju domovinu. Neću se dugo zadržati u Češkoj, prijatelji su već stigli, a većinu priprema ću odraditi na lokaciji predviđenoj za održavanje ove borbe - rekao je tada Usik.

VIDEO Usik i Joshua 'oči u oči' dugih 45 sekundi pa Ukrajinac zapjevao patriotsku i ukrao šou
VIDEO Usik i Joshua 'oči u oči' dugih 45 sekundi pa Ukrajinac zapjevao patriotsku i ukrao šou
Bez TV prijenosa Hrgovićeva meča karijere? 'Kinez je opasan nekoliko rundi, a ja svih 12!'
Bez TV prijenosa Hrgovićeva meča karijere? 'Kinez je opasan nekoliko rundi, a ja svih 12!'

Rusi su mu tenkom uništili dvorište kuće u malom mjestu kraj Irpina, a Anthonyja Joshuu uzastopnim porazima natjerao ga je da razmišlja o kraju karijere. Na presici uoči meča 'ukrao' je šou pjevajući patriotsku pjesmu, a svom se narodu zahvalio i nakon pobjede.

Boxing - Oleksandr Usyk v Anthony Joshua - WBA, WBO and IBF Heavyweight World Title - Weigh-in

- Želim zahvaliti svima koji su se molili za mene. Hvala Bogu za pomoć koju mi je dao, dao mi je puno. Isus Krist je moj Gospodin. Hvala vam puno! Posvećujem ovu pobjedu mojoj zemlji, mom timu, obitelji, svima koji su branili moju državu. Puno im hvala.Samo Bog zna hoću li postati ujedinjeni prvak ili ne. Ali sva ova gospoda oko mene i moj tim pomoći će mi. Poruka za Ukrajinu? Slava Bogu za sve - rekao je Usik.

POGLEDAJTE NAJAVU ZELGA GALEŠIĆA ZA FNC 7 U PULI:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica