Obavijesti

Sport

Komentari 19

Po uvjetima im nikad nećemo parirati. Ali srcem hoćemo...

Po uvjetima im nikad nećemo parirati. Ali srcem hoćemo...
1

Ovo je najveći uspjeh Hrvatske na bilo kojem Uefinom natjecanju ikad. Ni u nogometu u bilo kojem uzrastu, ni u ženskom nogometu, futsalu... nikad nismo bili u finalu Eura. Do danas

Dok su neki naši igrači još brisali suze, u špaliru su ih čekali Španjolci. Pobjednici, europski prvaci. Čestitali su, a dok su mladi Hrvati hodali po srebrne medalje, španjolski su navijači prekinuli pjesmu i od srca pljeskali.

Kad su se momci okitili srebrom, vratili su se pod tribine zahvaliti svojim navijačima, a sa španjolske tribine odjednom je zagrmilo "Croacia, Croacia!" Brojčano nadmoćni španjolski navijači, uglavnom vojnici na misiji u Rigi, skandirali su Hrvatima.

Pokretanje videa ...

Ma tko zna, možda je i Rigu u tim trenucima okupao pljusak, kao što je u Moskvi dok su 'vatreni' primali srebrne medalje, a Ivan Rakitić rekao je kako i nebo plače. Jer 'mali' su opet napravili pravi pothvat i ostali koračić do trona. Baš kao u Rusiji.

Hrvatska je futsal reprezentacija na Europskom prvenstvu igrača do 19 godina u finalu izgubila od Španjolske 6-1. A sam ulazak u finale i pobjedu nad Portugalom neki su usporedili kao da u nogometu Farski Otoci pobijede Hrvatsku. Da, tolika je razlika između prvaka i doprvaka, između poraženog polufinalista Portugala i doprvaka, pa i između Talijana koji nisu ni došli na Euro i doprvaka. U ulaganjima, uvjetima, infrastrukturi... svugdje osim na terenu. Jer na terenu igra i talent, vic, srce... A tu je Hrvatska na vrhu.

Da je netko iz vodećih španjolskih klubova ili iz njihova saveza pročitao kako je Split Tommy uložio dva milijuna kuna u omladinski pogon, cerekao bi se u nevjerici "čime se to ovi hvale".

Ma naši su klinci napravili nešto veliko, ogromno. Čak i statistički, to je jedan od najvećih uspjeha na bilo kojem Uefinom natjecanju ikad! Momčad Nogometnog središta Zagreb osvojila je 2017. Uefin kup regija, amatersko natjecanje za najbolje momčadi Europe. A osim toga nikad hrvatska reprezentacija nije bila u europskom finalu, ni nogometna u bilo kojem uzrastu, ni u ženskom nogometu, ni u futsalu.

Hrvatska je viceprvak Europe! Španjolci nas potukli u finalu
Hrvatska je viceprvak Europe! Španjolci nas potukli u finalu

I neće oni sad dobiti ugovore kao Bruno Petković, neće se njihovi transferi pratiti kao Olmov, niti će im na prvenstvenu utakmicu u dvoranu u Splitu, Zagrebu ili Osijeku doći 5000 ljudi.

Ali još više će se novih klinaca sa zelenog travnjaka preseliti u dvoranu, a neka iduća U-19 generacija imat će još bolje uvjete. Pa možda i koju dnevnicu...

- Puno se poboljšao odnos prema futsalu, uvjeti, nama nije bilo ni približno tako. Svaka čast, dečki! - govorili su nam ovih dana majstori hakla ili malog baluna, koji su parketima harali prije 10 ili 20 godina.

Španjolci skandirali uplakanim Hrvatima: "Croacia! Croacia!"
Španjolci skandirali uplakanim Hrvatima: "Croacia! Croacia!"

Premda futsal nije bio na naslovnicama još od Eura 2012. kojem smo bili domaćini, kad je Hrvatska iznenađujuće ušla u polufinale, i rijetki znaju tko je prvak ili mogu nabrojati tri igrača reprezentacije, ovaj će rezultat nešto donijeti budućim naraštajima. Sigurno.

I oni će srcem pobjeđivati i parirati moćnijima. Jer to je Hrvatska.