Obavijesti

Sport

Komentari 0

Danas na SP-u igraju još dva velikana i dva teška autsajdera

Danas na SP-u igraju još dva velikana i dva teška autsajdera
5

U skupini E na SP-u u Katru nalaze se bivši prvaci Španjolska i Njemačka, s njima je uvijek neugodan Japan i reprezentacija Kostarike, koja se nada ponoviti čudo iz Brazila

VIDEO

Treći je dan Svjetskog prvenstva u Katru iza nas. Saudijska Arabija se s pobjedom 2-1 protiv Argentine pobrinula za veliko iznenađenje prvenstva na samom početku. Čak 36 uzastopnih utakmica izabranici Lionela Scalonija nisu znali za poraz, Leo Messi (35) zabio je za vodstvo u prvom poluvremenu, ali Argentina je naučila da na SP-u nitko nema status favorita.

POGLEDAJTE EMISIJU UŽIVO: 

Četvrtog dana SP-a svoje će utakmice odigrati reprezentacije iz skupine E i skupine F. Ove su dvije skupine posebno zanimljive zato što se križaju u osmini finala, a dan će u 11 sati započeti utakmica Hrvatske i Maroka. Njemačka i Japan igraju prvu utakmicu u skupini E u 14 sati. Španjolska i Kostarika igraju u 17 sati, a od 20 sati u večernjem terminu igraju Belgija i Kanada.

Ovdje možete pročitati sve što trebate znati o utakmici Hrvatske, a u nastavku donosimo detalje o reprezentacijama Njemačke, Španjolske, Kostarike i Japana koji igraju u skupini E, koja se križa s skupinom F u osmini finala.

'Vatreni' s nikad jačim gardom: Idemo obraniti to rusko srebro!
'Vatreni' s nikad jačim gardom: Idemo obraniti to rusko srebro!

POGLEDAJTE VIDEO: VELIKA HRVATSKA ZASTAVA UOČI UTAKMICE S MAROKOM

Pokretanje videa...

Najveća hrvatska navijačka zastava 01:38

Španjolska: Mogu i bez igrača Reala

Osam je država osvajalo Svjetsko prvenstvo, a u Kataru od njih nećemo vidjeti samo jednu - Italiju. Španjolska je, uz Englesku, jedini osvajač Mundijala, koji je podigao pobjednički trofej samo jednom (2010.). Zanimljivo, Furija je Mundijal u Južnoafričkoj Republici otvorila porazom od Švicarske da bi sa sljedeće dvije pobjede prošla grupu i na koncu osvojila naslov sa tek četiri postignuta gola u 'nokaut-fazi'. Idealno raspoređenim golovima (1-0), rušili su Portugalce, Paragvajce, Nijemce i za kraj - Nizozemce. Točnije, Iniesta u 116. minuti.

Bila je to samo potvrda dominacije koju je Španjolska prezentirala dvije godine ranije na Euru u Austriji i Švicarskoj, a kada se su osvojili i drugi Euro zaredom (Poljska i Ukrajina 2012.), odnosno ukupno treće veliko natjecanje zaredom, mnogi su mislili da im baš nitko neće moći stati na kraj. Svima nam je poznata ona "sve što je dobro, ne može dugo trajati".

FIFA World Cup Qatar 2022 - Spain Training

Luis Enrique proveo je smjenu generacije, ugradio stil igre koji je godinama gajio u Blaugrani i sada je Španjolska ponovno 'ugodna oku', a i rezultati ne izostaju. Na minulom Euru, izbacila ih je Italija nakon boljeg izvođenja kaznenih udaraca. Kako god, Euro 2020. (igrao se 2021.) ostat će upamćen u povijesti španjolskog nogometa kao prvo veliko natjecanje na kojem je Furija nastupila bez igrača Real Madrida!

Španjolska je plasman u Katar izborila u ne preteškoj skupini (Švedska, Grčka, Gruzija i Kosovo) sa 19 od mogućih 24 boda, dok su jedini poraz pretrpjeli na gostovanju u Švedskoj. Teško je reći tko je najveća zvijezda 'ove' Španjolske, koja prema Transfermarktu vrijedi više od 870 milijuna eura. Najviše je golova u kvalifikacijama zabio novi igrač Barcelone Ferran Torres, no tu su i njegovi klupski suigrači Pedri i Gavi, Cityjev Rodri pa Morata, Llorente, ali i bivši dinamovac Dani Olmo. Dakako, to je sami dio 'mašinerije' koju posjeduje Enrique. Furija će, bez sumnje, u Kataru biti jedan od favorita za osvajanje naslova.

Popiš Španjolske

Golmani: Unai Simon, Robert Sanchez, David Raya  

Obrana: Cesar Azpilicueta, Dani Carvajal, Eric Garcia, Hugo Guillamon, Pau Torres, Aymeric Laporte, Jordi Alba, Jose Gaya  

Vezni red: Sergio Busquets, Rodri Hernandez, Gavi, Carlos Soler, Marcos Llorente, Pedri Gonzalez, Koke Resurreccion

Napadači: Ferran Torres, Nico Williams, Yeremi Pino, Alvaro Morata, Marco Asensio, Pablo Sarabia, Dani Olmo, Ansu Fati

Njemačka: Nakon kraha u Rusiji nosokopač je otišao, ali momčad se još traži

Prije četiri godine Njemačka je na Svjetsko prvenstvo otišla s gotovo zastrašujućim nizom od 21 utakmice bez poraza, s trofejem Kupa konfederacija i s rekordna 43 gola u kvalifikacijama. Pa u Rusiji doživjela ponajveći debakl u povijesti nogometa: izgubila je od Meksika pa pobijedila Švedsku, da bi joj u zadnjem kolu Južna Koreja trijumfom 2-0 dala ispisnicu sa SP-a odmah u skupini.  U Njemačkoj je ispala drama, prvi put od 1998. „elf“ nije došao do polufinala, no ni taj krah nije stajao izborničke funkcije Joachima Löwa. Čovjeku koji je vodio reprezentaciju od 2006. dali su još jednu šansu, na Euru 2020. Ah, ti Švabe... 

Löw u tri godine nije donio drastičniji pomak i Njemačka je povezala potope na dva velika natjecanja za redom. U skupini smrti izgubila je od Francuske, pobijedila Portugal pa remizirala s Mađarskom, da bi je kući u osmini finala poslali Englezi (2-0). Što, da još više zaboli, uopće nije bilo iznenađenje.  

Njemačka ministrica s trakom u duginim bojama sjedila pokraj šeika i predsjednika Fife
Njemačka ministrica s trakom u duginim bojama sjedila pokraj šeika i predsjednika Fife

Hansi Flick, koji je iz Bayernove fotelje izgurao Niku Kovača, preuzeo je momčad nakon Eura, ali zapravo sve je to dosta bljedunjavo. Između dva SP-a 24 pobjede, 11 remija i sedam poraza, više kao da gledamo učinak, recimo, Švedske ili Poljske, a ne veselile kao što je Njemačka. Flick je krenuo s osam pobjeda i remijem, zvuči impresivno, ali tih je osam pobjeda bilo protiv Izraela, Rumunjske, Makedonije, Armenije i Lihtenštajna, dok jedinog poštenog suparnika, Nizozemsku, nije savladao. 

Pa opet, Njemačka je prema kladionicama peti favorit za osvajanje zlata u Kataru, koeficijent na „elf“ je 10, jedino je na Brazil, Francusku, Englesku i Španjolsku niži. Njemačka prema Transfermarktu ima popis od 26 igrača vrijedan 885 milijuna eura, što je malo više od Španjolske. Zvijezde poput Kimmicha, Sanea, Havertza, Musiale, Ter Stegena... i starih asova Gündogana, Müllera, Neuera... daju nadu navijačima da u Kataru opet možemo gledati jaku Njemačku. I sigurno je nitko od nositelja neće poželjeti u ždrijebu.

Popis Njemačke

Golmani: Manuel Neuer, Marc-Andre ter Stegen, Kevin Trapp

Braniči: Matthias Ginter, Antonio Ruediger, Niklas Suele, Nico Schlotterbeck, Thilo Kehrer, David Raum, Lukas Klostermann, Armel Bella Kotchap, Christian Guenter  

Veznjaci: Ilkay Gündogan, Jonas Hofmann, Leon Goretzka, Serge Gnabry, Leroy Sane, Jamal Musiala, Joshua Kimmich, Thomas Mueller, Julian Brandt, Mario Goetze 

Napadači: Kai Havertz, Youssoufa Moukoko, Niklas Fuellkrug, Karim Adeyemi 

Japan: Nikad dalje od osmine finala

Iako nikada nije ostvarila značajniji rezultat, a najbolji podvizi su joj bili plasmani u osminu finala 2002., 2010. i 2018., japanska nogometna reprezentacija uživa respektabilan imidž svjetske nogometne javnosti. Na Svjetskom prvenstvu prvi su put nastupili 1998. godine i izgubili sve tri utakmice grupne faze, no od tada su zaigrali na sve i jednom Mundijalu pa će im nastup u Kataru biti sedmi u povijesti, ujedno i sedmi u nizu. Tamo su se kvalificirali kao prvi u skupini B azijskih kvalifikacija ispred Saudijske Arabije i Australije sa sedam pobjeda u deset utakmica.

Japance će na SP-u u Kataru voditi domaći izbornik Hajime Moriyasu, legenda Sanfrecce Hiroshime i bivši veznjak, koji je za japansku nacionalnu vrstu odigrao 35 utakmica.

Japanci opet oduševili! Počistili stadion, a njihovi nisu ni igrali
Japanci opet oduševili! Počistili stadion, a njihovi nisu ni igrali

Reprezentaciju 'zemlje izlazećeg sunca' na Svjetskom prvenstvu će predvoditi kapetan Maya Yoshida, inače stasiti stoper Sampdorije dok će po lijevom boku probijati neuništivi i prekaljeni Yuto Nagatomo (35). Lijevi bek danas je član FC Tokya odakle je i započeo internacionalnu karijeru, no nekad je bio standardna uzdanica milanskog Intera za koji je u sedam godina odigrao ukupno 210 utakmica. Ujedno je i igrač s najviše nastupa za Japan u trenutnom sastavu (134) te drugi u povijesti reprezentacije iza nacionalnog heroja Japana Yasuhita Enda (152).

Mrežu bi trebao čuvati Shuichi Gonda koji je za Japan branio u svim utakmicama kvalifikacija dok će u momčadi biti i zvijezde poput Liverpoolova krila Takumija Minamina (ujedno i najvrjedniji igrač Japana s 12 milijuna eura), veznjaka Union Berlina Genkija Haraguchija, tu će biti i 20-godišnji ofenzivac Real Madrida Takefusa Kubo premda je pitanje hoće li igrati u udarnom sastavu. No za Watarua Enda, zadnjeg veznog iz Stuttgarta, mjesto u prvih 11 morali bi biti zagarantirano. Reprezentacija Japana prema Transfermarktu vrijedi ukupno 154 milijuna eura, a najskuplji je Daichi Kamada koij vrijedi 30 milijuna eura.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Japan Training

Popis Japana:

Golmani: Eiji Kawashima, Shuichi Gonda, Daniel Schmidt  

Braniči: Shogo Taniguchi, Yuto Nagatomo, Miki Yamane, Yuta Nakayama, Maya Yoshida, Hiroki Sakai, Hiroki Ito, Ko Itakura

Veznjaci: Gaku Shibasaki, Takumi Minamino, Takefusa Kubo, Hidemasa Morita, Wataru Endo, Junya Ito, Ao Tanaka, Kaoru Mitoma, Daichi Kamada, Ritsu Doan, Yuki Soma

Napadači: Ayase Ueda, Takuma Asano, Daizen Maeda

Kostarika: Postali redovni na SP-u

Reprezentacija Kostarike čekala je čak 60 godina na prvi nastup na Svjetskom prvenstvu. Bilo je to na SP-u 1990. u Italiji, a radilo se o jedinom nastupu Kostarike na SP-u u 20. stoljeću. Međutim, Kostarika je nastupila na svakom Mundijalu u 21. stoljeću uz izuzetak 2010., kada su došli vrlo blizu kvalificiranja u Južnu Afriku. Najbolji rezultat u povijesti ostvarili su 2014. u Brazilu kada su završili u "skupini smrti" s Engleskom, Italijom i Urugvajom.  Kostarika je završila prvenstvo u Brazilu kao jedna od osam najboljih reprezentacija na svijetu, sa samo dva primljena pogotka i bez poraza, a izgubili su nakon izvođenja penala protiv Nizozemske. 

Bryan Ruiz nosi kapetansku vrpcu Kostarike. Radi se o napadačkom veznjaku koji odlično igra lijevom nogom, a za Kostariku nastupa već 17 godina. Ruiz na leđima ima 37 godina i čak 146 nastupa za reprezentaciju u kojima je zabio 29 golova. Međutim, glavna zvijezda momčadi ostaje golman PSG-a Keylor Navas. Nakon fantastičnog SP-a u Brazilu Navas se pridružio Real Madridu, s kojim je osvojio tri titule Lige prvaka. Iako je postao prvi međunarodni golman sa 100 nastupa u dresu Reala, Navas se u ljeto 2019. pridružio PSG-u na četverogodišnjem ugovoru. 

FILE PHOTO: World Cup - Group E - Brazil vs Costa Rica

Na klupi Kostarike sjedi Luis Fernando Suarez, rodom iz Kolumbije. Suarez je cijelu karijeru proveo u Južnoj Americi, od 2004. do 2007. bio je izbornik Ekvadora, a Honduras je vodio od 2011. do 2014. godine. Nakon toga se vratio u klupski nogomet, a od ljeta 2021. je izbornik Kostarike. U 25 utakmica sa Suarezom Kostarika je upisala 14 pobjeda, šest remija i pet izgubljenih utakmica.  Prema procjeni Transfermarkta sastav Kostarike vrijedi samo 18 milijuna eura, a najvrjedniji je Keylor Navas, kojeg se procjenjuje na pet milijuna eura.

Popis Kostarike

Golmani: Keylor Navas, Esteban Alvarado, Patrick Sequeira

Braniči: Francisco Calvo, Juan Pablo Vargas, Kendall Waston, Oscar Duarte, Daniel Chacon , Keysher Fuller, Carlos Martínez , Bryan Oviedo, Ronald Matarrita

Veznjaci: Yeltsin Tejeda, Celso Borges, Youstin Salas, Roan Wilson, Gerson Torres, Douglas López, Jewison Bennette, Álvaro Zamora, Anthony Hernández, Brandon Aguilera, Bryan Ruiz

Napadači: Joel Campbell, Anthony Contreras, Johan Venegas 

POGLEDAJTE VIDEO: HRVATSKA ZASTAVA DUGAČKA 201 METAR 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu