Sport

Komentari 27

Srbi nisu dobri? Pa igrači im igraju u Barceloni i Veszpremu

Srbi nisu dobri? Pa igrači im igraju u Barceloni i Veszpremu

Proljetos je Hrvatska slavila na Višnjiku i upravo se preko Srba plasirala na EP s 27-23. Imali su susjedi tada i drugačiji sastav, isto kao i Hrvatska koju su predvodili Štrlek (kojega sada nema) i kapetan Duvnjak...

Srbija se nije proslavila u pripremnim utakmicama za Euro. Prvo ju je pobijedila Francuska 40-26, a onda i Norveška s čak deset golova razlike 38-28 (16-16). Njihova je generalna proba bila puno bolnija od hrvatske. Ali i njihova grupna faza na Euru jer su izgubili od Bjelorusije 35-30 i Crne Gore 22-21.

Nisu se toliko davno vidjeli Hrvati i Srbi na terenu 40x20. Proljetos je Hrvatska slavila na Višnjiku i upravo se preko Srba plasirala na EP u 4. kolu kvalifikacija rezultatom 27-23. Imali su susjedi tada i nešto drugačiji sastav, isto kao i Hrvatska koju su među strijelcima predvodili Štrlek (kojega sada nema) i kapetan Domagoj Duvnjak.

Gostima su u Zadru nedostajali Ivanišević (poveli su Milosavljeva uz Cuparu kao prvog golmana koji je tada 'ubrao' 12 obrana), a najbolji strijelci bili su Pušica, Pešić, Nemanja Ilić i Zelenović, svaki s po tri gola. Nije bilo niti Bogdana Radivojevića, bundesligaškog krila iz redova velikog RN Löwena. 

Za ovo je prvenstvo Nenad Peruničić pripremio golmane Vladimira Cuparu (Veszprem) i Tibora Ivaniševića (Wetzlar) koji će zasigurno jako dobro braniti gol Srbije, unatoč nedostatku Dejana Milosavljeva koji je s popisa otpao zbog lakše operacije koljena.

S vanjskih linija Hrvatima će prijetiti Ivan Mošić (Ademar Leon), Stevan Sretenović (Željezničar), Nikola Crnoglavac (Bacau), Aleksa Kolaković (Saint-Raphaël Var Handball), Miljan Pušica (Minden), Lazar Kukić (Ciudad de Logrono). Na krilima su Milan Đukić, Bogdan Radivojević (RN Löwen), Nemanja Ilić (kapetan, Barca), Vanja Ilić (C' Chartres Métropole handball), a na šest metara od gola će biti Živan Pešić (Nexe), Zoran Nikolić (Constanta) i Mijajlo Marsenić (Füchse Berlin).

S EP-a su otišli desni vanjski Nemanja Zelenović koji je slomio šaku, dok je Stefan Vujić već ranije otišao zbog viroze. Ova utakmica, doduše, neće imati toliko natjecateljskog naboja jer je Hrvatska sigurno prva u skupini, dok Srbija nema nikakve šanse za pomak sa začelja.

Srbija je stigla do EP-a kroz jako loše kvalifikacije u kojima su ih spasila posljednja dva susreta s Belgijom i Švicarskom, a za sada im najveći uspjeh i dalje ostaje srebrna medalja iz 2012. Ipak, nakon 12. mjesta na posljednjem Euru, Srbi se nadaju drugom krugu predvođeni kapetanom Nemanjom Ilićem, koji je na posudbi u Barci.

Najčitaniji članci