Sport

Komentari 79

Tko je natjerao Hrgovića? 'Eto, opet se moram tu dokazivati...'

Tko je natjerao Hrgovića? 'Eto, opet se moram tu dokazivati...'

Tri i pol godine nakon olimpijske bronce, četiri godine nakon što je zadnji put poharao Prvenstvo Hrvatske i nakon deset profi pobjeda, Hrgović ipak mora dokazati da je najbolji hrvatski teškaš

To je kao da od Luke Modrića tražite da odigra četiri utakmice u nekakvoj podsaveznoj ligi da bi mogao u reprezentaciju.

Tako je nastup Filipa Hrgovića na Prvenstvu Hrvatske opisao Željko Mavrović (50), nekad izazivač svjetske titule, danas direktor Hrvatskog boksačkog saveza.

Izbornik je bio Leonard Pijetraj (54), koji je žestoko branio stav da Hrgović na PH mora dokazati da je najbolji u Hrvatskoj i zaslužiti da bude hrvatski adut na kvalifikacijama za OI. I zbog tog stava, i preteških optužbi i niskih udaraca na račun Hrgovića i Mavrovića koje je izrekao usput, dobio otkaz.

Kad ono, četiri mjeseca kasnije počele prijave za PH i eto Hrgovića!

- Moram odraditi taj kvalifikacijski meč da bih stekao status najboljeg u Hrvatskoj, koji uza sve dosadašnje rezultate ipak moram dokazati. Želim ispuniti želju Milunu i njegovom treneru (Pijetraju, s kojim je Hrgović radio prije nego što su završili na sudu,. nap. a.), jer sam mjesecima prozivan zbog tog sparinga - rekao je Hrgović za RTL, a za 24sata naglasio:

- Sada imam taj izborni meč. Mogu to izgubiti i ne otići, tako da je opet sve u mojim rukama. Oni su mogli biti pametni i profesionalni i odlučiti da sam ja ipak na jednoj većoj razini nego taj mladi Marko Milun i olakšati mi, ali ne, ja sad u sred svojih priprema za profesionalni meč moram se pripremati i za to, što ne ide baš zajedno...

Hrgović se žali da nikad nije ni imao pravu podršku HOO-a i pogotovo HBS-a, a sada se mora vratiti među amatere. Tri i pol godine nakon što je u svojoj posljednjoj amaterskoj borbi izgubio od Tonya Yoke u polufinalu OI u Riju i osvojio brončanu medalju, te četiri godine nakon što je poharao PH, gdje je osvojio zlato u teškoj kategoriji i bio proglašen najboljim borcem cijelog prvenstva.

Zašto? Kako sad odjednom? Odakle taj obrat?

Hrgović očigledno i danas ne misli da bi ikome na blo kakav način trebao dokazivati da je najbolji hrvatski teškaš. Pa tko ga je onda natjerao da ode na PH? I prekida si pripreme za nastavak pohoda na profesionalni svjetski tron.

Je li to bila 'tiha diplomacija' Zlatka Mateše? Vječno pomirljivi šef HOO-a odašiljao je stav na tragu Mavrovićeva, da se Hrgović nema što dokazivati. A njemu je jedini interes potencijalna medalja Hrvatske u Tokiju.

Ili su čelnici Saveza nekako pritisnuli Filipa? Ili se možda Hrgović ipak pobojao da bi Milun mogao proći europske kvalifikacije u ožujku i time mu automatski zatvoriti vrata Tokija jer svaka država smije dati na OI samo jednog borca u jednoj kategoriji? A HBS je prijavio Miluna za one prve, europske.

Ma nije ni važno. Ova se boksačka saga ipak raspliće najpoštenije: Hrgović će morati dokazati da je najbolji u Hrvatskoj, Milun će dobiti šansu pokazati suprotno, a Hrvatska će na kvalifikacijama za OI imati borca u čiji status nitko neće sumnjati, čiji nastup na kvalifikacijskom turniru neće razjedinjavati boksačku Hrvatsku. Ukratko - najboljeg.

Nedostaje još samo jedan segment: olimpijsko zlato. Tada će sretni biti svi. A Filip to može.

A EVO KOGA FILIP HRGOVIĆ ŽELI DA MU PJEVA PRIJE BORBE: 

Najčitaniji članci