Tech

Komentari 23

Građani od jutra stajali u redu za poticaje za električna vozila

Ovakav interes građana je očekivan i smatram da daje pozitivnu sliku o tome koliko smo upoznati s električnim vozilima i spremni na njihovu primjenu, rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš

Jutros je u nepunih sat vremena prijemni ured Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaprimio više od 300 prijava za sufinanciranje električnih vozila - građani su čekali u redu od ranog jutra, a slična situacija bila je i u poštanskim uredima, doznaje Hina u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Ovakav interes građana je očekivan i smatram da daje pozitivnu sliku o tome koliko smo upoznati s električnim vozilima i spremni na njihovu primjenu. Kolege užurbano rade na unosu podataka, kako bismo vidjeli o kolikim se točno zahtjevima radi i za koja vozila, rekao je povodom otvaranja Javnog poziva za sufinanciranje eko vozila direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Najavio je da će nakon sufinanciranja električnih vozila građanima, uslijediti i program za tvrtke i lokalne jedinice te za projekte postavljanja punjača, kako bi cijeli sustav bio što bolje organiziran.

Nakon što je lani u samo par sati građanima dodijelio 12 milijuna kuna za električna vozila, koji osim osobnih automobila uključuju i električne bicikle te motocikle i mopede, Fond je danas objavio i novi Javni poziv.

Ovaj put je građanima ukupno dostupno 17 milijuna kuna, a najava poziva je uz prijavni obrazac objavljena ranije na stranicama Fonda, kako bi se građani na vrijeme pripremili. Za kupnju eko vozila građani mogu dobiti do 40 posto iznosa sredstava, odnosno od pet do 80 tisuća kuna, ovisno o kategoriji električnog vozila koje se nabavlja.

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kažu da je procedura prijave jednostavna - Fondu se poštom ili osobno treba dostaviti koverta s ispunjenim i vlastoručno potpisanim prijavnim obrascem, obrascem u elektronskom obliku, preslikom osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila te ponudom prodajnog salona. Zahtjevi će se razmatrati kronološki, prema datumu i vremenu njihovog zaprimanja, uz napomenu da se kod zahtjeva koji se šalju poštom gleda vrijeme predaje u poštanski ured, a ne vrijeme zaprimanja u Fond.

- Na taj način smo željeli omogućiti iste uvjete svima u Hrvatskoj - naglasio je direktor Fonda Ponoš, dodavši da se isti princip primjenjuje na sve Fondove pozive.

Podsjetio je da su prošle godine građanima sufinancirali kupnju oko 400 električnih automobila, bicikala i motocikla te plug-in električnih vozila.

- To su mali koraci, kojima se polako, ali sigurno mijenja prometni sustav u Hrvatskoj, u kojoj je prosječno osobno vozilo staro čak 13 godina. Naš je cilj da se građani uz poticaje lakše odluče za novo, električno vozilo, koje ima daleko manji negativni utjecaj na okoliš - poručio je Ponoš.