Tech

Komentari 7

Složni kritičari: Nintendo je apsolutni kralj gaming ljeta

Složni kritičari: Nintendo je apsolutni kralj gaming ljeta

Nintendo Switch konzola pokazala se kao najbolji gaming uređaj ovog ljeta, što zbog svojeg prijenosnog faktora, a što zbog fantastičnih ekskluziva koje je dobila u zadnjih nekoliko mjeseci.

Nedugo nakon što je proslavio drugu obljetnicu izlaska svoje Switch konzole, Nintendo je proživio jedan izuzetno uspješan period, i kao izdavač i kao kreator igara.

Switch je tako samo u zadnjih mjesec dana dobio čak dvije ogromne ekskluzive - strategija na poteze Fire Emblem: Three Houses i stilizirana akcijska avantura Astral Chain. Obje igre mogu se pohvaliti obiljem (gotovo) savršenih ocjena kritičara diljem svijeta, a i prvotni prodajni rezultati djeluju obećavajuće; tako je npr. Three Houses već sada zaslužio titulu najboljeg debitanta u dugogodišnjem serijalu.

Vremena kada su NES i SNES bili dominantne konzole na Balkanu ipak su daleko iza nas, a Switch na našim prostorima nije naišao na usporediv uspjeh. Izuzev Xboxa 360, pobjednik zadnjih nekoliko generacija gaming konzola u Hrvatskoj i regiji bez sumnje je Sony čiji PlayStation hardver ostaje prvi izbor domaćih gamera.

Neovisno o tome, Switch na globalnoj razini uživa status fenomena još od svojeg izlaska početkom 2017.

Nintendo je svojim najnovijom konzolom uspio privući široku demografiju gamera, a sada se okreće jednoj od posljednjih publika koja mu objektivno nedostaje - onoj zainteresiranoj za esport, odnosno kompetitivno igranje.

Tako smo ovaj tjedan dočekali najavu Switch porta popularne online pucačine Overwatch koju potpisuje Blizzard, studio iza hitova kao što su World of Warcraft i Hearthstone. Overwatch stiže na Switch 15. listopada, i to po cijeni od 40 eura.

Dakako, Nintendova reputacija na Balkanu i dalje je samo sjena onoga što je bila krajem '90-ih, no s obzirom na trenutačni tempo i nedavne uspjehe japanskog giganta, ne bi bilo iznenađujuće da se Switch pridruži postavi Esports prvenstva Hrvatske u jednoj od njenih budućih sezona. Switch portovi FIFA igara možda se ne mogu nositi s ostalim platformama po pitanju tehnologije i sadržaja, no barem je Fortnite već preko godinu dana dostupan na Nintendovoj prijenosnoj konzoli koja to nije, i to u svom svojem crtanom sjaju.