Obavijesti

Tech

Komentari 4

Zaigrali smo MediEvil: Kultni klasik preveden je na hrvatski

Zaigrali smo MediEvil: Kultni klasik preveden je na hrvatski
1

Nova-stara videoigra iz Sonyjeve radionice ekskluziva sutra stiže na PS4, više od dva desetljeća nakon svojeg debija.

VIDEO

MediEvil je ranije ovaj mjesec proslavio svoj 21. rođendan, a od sutra ćete ovu legendarnu akcijsku avanturu inspiriranu jednim od najpoznatijih uradaka filmaša Tima Burtona moći zaigrati i na PlayStationu 4.

Mi smo s njome već proveli nekoliko dana i prisjetili se kako je ovaj žanr izgledao u doba kada je Sonyjev "sivonja" bio na vrhuncu slave. Na svu sreću, ova prerada koju potpisuje nezavisni studio Other Ocean Emeryville ipak uspijeva ne upasti u zamku slijepog držanja originalne formule koja više ne djeluje toliko intuitivno kao nekad. I dok krajnji rezultat nije radikalno drugačiji, još jedan posjet bizarnom svijetu luckastih mrtvaca služi kao dobra uvertira u Noć vještica za one koji se vole rezbariti bundeve uoči 31. listopada.

Sir Daniel Fortesque i dalje je jedna od najneobičnijih ikona PlayStationa, no ovaj se jednooki kostur palog viteza još uvijek jako dobro snalazi u ulozi protagonista jedne interaktivne avanture čiji je vizualni stil napravljen po uzoru na Burtonovu Predbožićnu noćnu moru.

MediEvil (2019) donosi neka nova oružja te predmete, uključujući nemalu količinu alata za borbu koji se slamaju nakon određenog broja upotreba. Developeri su nastavno na to igri dodali i pokoju dodatnu zagonetku, redizajnirali neke stare, poigrali se brojem i rasporedom neprijatelja u razinama te vidljivo oplemenili estetiku lokacija, pogotovo pozadinske scene. Upravo zbog toga i novih animacija MediEvil bez problema radi skok s danas mizernih 412x240 piksela na FHD i 4K rezolucije.

Još jedna zanimljiva odlika igre jest njena hrvatska lokalizacija koja bi joj potencijalno mogla biti puno korisnija nego Days Goneu i God of Waru, PS4 ekskluzivama iz ove i prošle godine čije je prijevode na naš jezik Sony također financirao, ali i kojima je ciljao na nešto stariju publiku s boljim znanjem engleskog jezika. MediEvil pak dolazi preporukom klasifikacije PEGI 12, dakle nezavisni stručnjaci u Europi procjenjuju kako je unatoč ne pretjerano lakim motivima ova igra ipak prikladna za sve od 12 godina naviše, što ne iznenađuje s obzirom kako ovaj remake ne donosi ništa manje crtano nasilje bez pretjerano grafičkih prikaza.

Kontrole su više-manje ostale iste, s izuzetkom otvaranja inventara za koje je sada zadužen puno pristupačniji touchpad DualShocka 4. Nažalost, iako su autori ovog naslova preradili i njegovu kameru, po mnogima najproblematičniji element originala, rezultati tog pothvata i dalje su nedosljedni. Tako se kamera u ovogodišnjem MediEvilu uspijeva ponašati barem malo bolje nego što je to krajem '90-ih bio slučaj, pogotovo u ranijim razinama, ali i dalje se radi o fiksnoj perspektivi koja zna zapinjati u situacijama kada se na ekranu nađe već i samo šačica neprijatelja.

Ovdje stvari još malo ublažava alternativni pogled iza ramena našeg koščatog protagonista, samo što je ova opcija dostupna samo na posve otvorenim lokacijama, a nekada konzoli čak treba i sekunda učitavanja samo za tu promjenu perspektive. S obzirom kako novi MediEvil unatoč svom svojem šarmu nikako nije neko povijesno postignuće u području računalne grafike, ovdje se bez sumnje radi o lošoj optimizaciji.

Evo što ste prošli tjedan propustili u gamingu, a niste smjeli:

Pa ipak, sve ostale karakteristike MediEvila ovdje bez ikakve muke odnose prevagu, tako da je najnoviji remake jednog PlayStation klasika naslov koji je zaista teško ne preporučiti svima onima koji ovih dana traže igru za nekoga tko je premlad za Death Stranding, ali dovoljno star za obilje morbidnog humora.

Gaming nostalgičari također će naći razloga za uživanje u ovoj igri koja mehanički više nije toliko posebna, ali nudi puno više izazova od velike većine modernih akcijskih avantura, dok je njene probleme lakše previdjeti kada shvatite da izlazi sa cijenom koja je upola manja onoj koja inače krasi kutije novih PS4 ekskluziva.

MediEvil (2019) službeno stiže na Sonyjevu novu konzolu sutra, a osim fizičkog primjerka igre, putem interneta ćete moći kupiti i njenu digitalnu verziju s PlayStation Storea. Doduše, kako se radi o internoj produkciji, možda niti kratko čekanje ne bi bila loša odluka jer ovo je naslov koji bi se vrlo lako mogao naći na Sonyjevom popisu blagdanskih popusta koji kreću u prosincu.0

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno