Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Zimnica s okusom ljeta: Sir od dunja, arancini, pekmez, sirup

Zimnica s okusom ljeta: Sir od dunja, arancini, pekmez, sirup

Želite sačuvati taj okus kupine, šljive ili marelice? Skuhajte slasni džem, napravite slatko ili kompot. Delicije mogu potrajati mjesecima, a uz naše recepte naučite kako ih pripremiti

Zimnica podrazumijeva spremanje slatke i slane hrane, a završetak ljeta odlično je vrijeme za pripremu slatkih delicija.

POGLEDAJTE VIDEO: Ljekovite ljetne namirnice

Pokretanje videa...

Top 20 ljekovitih namirnica za ljeto 01:36

Mnogi će se ograničiti na pekmeze i džemove zaboravljajući da postoje i druge metode dugoročnog čuvanja hrane u obliku zimnice. Donosimo recepte koji će probuditi vašu maštu i potaknuti vas na stvaranje čarolije u kuhinji.

Jednostavni džem od slatkih marelica

Sastojci:
1 kg marelica, 1 kg šećera

Priprema:
Marelice operite, očistite od koštica i izrežite oštećene dijelove plodova. Pomiješajte ih sa šećerom i ostavite da odstoje nekoliko sati kako bi pustile sok.

Top 12 slatkih zimnica: Žele od voća, sokovi, pekmezi, kompoti
Top 12 slatkih zimnica: Žele od voća, sokovi, pekmezi, kompoti

Potom stavite na štednjak i kuhajte na jakoj vatri od 10 do 15 minuta stalno miješajući. Pri kraju kuhanja uklonite višak pjene. Gotovi džem ulijevajte u vruće i sterilizirane staklenke. Potom ih odmah dobro zatvorite i vratite u toplu ugašenu pećnicu te ondje ostavite da se potpuno ohlade. Ohlađene, spremajte ih na tamno i hladno mjesto.

Fotolia

Aromatičan pekmez od šljiva uz malo ruma

Sastojci:
2,5 kg zrelih šljiva, 25 dag šećera, pola žličice mljevenih klinčića, korica limuna, pola žličice cimeta, 2 dcl ruma
Priprema:
Šljive operite i očistite od koštica. U lonac složite red šljiva, red šećera, te kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kad je većina tekućine isparila i smjesa postala gušća, dodajte cimet, klinčiće i limun. Pred kraj kuhanja dodajte rum te nastavite kuhati dok smjesa ne postane tamna i gusta.

Top 12 slatkih zimnica od voća - pekmez, žele, sirup, kompot...
Top 12 slatkih zimnica od voća - pekmez, žele, sirup, kompot...


Ukupno vrijeme kuhanja je od četiri do pet sati, uz stalno miješanje kako smjesa ne bi zagorjela. Kad ste skuhali pekmez, vrućeg ga prelijte u sterilizirane tople staklenke, zatvorite poklopcem te ih zatim vratite u toplu pećnicu kako bi se ondje ohladile. Prije svakog ulijevanja u sljedeću staklenku dobro promiješajte smjesu kako bi gustoća ostala ravnomjerna i jednaka u svim staklenkama.

Kompot od jabuka

Sastojci:
2 kg jabuka, 35 dag šećera, 0,5 l bijelog vina, 9 klinčića, 9 mahuna vanilije, 9 štapića cimeta i 9 komadića limunove korice
Priprema:
Jabuke izrezati na kocke. Prokuhati šećer, vino i vodu. Jabuke staviti u staklenke, dodati začine i preliti sirupom. Staklenke zatvoriti i stavite na lim za pečenje u koji ste nalili vodu. Pećnicu zagrijati na 175 stupnjeva i lim staviti na najnižu rešetku. Kad se u staklenkama pojave mjehurići, počinje kuhanje. Ostaviti staklenke u isključenoj pećnici pola sata i ohladiti.

Mirisna bakina zimnica u boci: Deset domaćih likera od voća
Mirisna bakina zimnica u boci: Deset domaćih likera od voća

Slatki sirup od kupina za okus ljeta usred zime

Sastojci:
1 kg kupina, 1 kg šećera
Priprema:
Kupine operite, zgnječite i stavite u veliku staklenku. Dodajte 200 g šećera i ostavite poklopljenu staklenku na hladnijem mjestu tijekom sljedeća dva do tri dana, dok kupine ne provriju. Potom ih procijedite kroz gazu i dodajte 800 g šećera, dobro promiješajte i stavite u posudu s vrućom vodom da se sirup pasterizira.

Vrući sirup izlijte u sterilizirane boce i začepite plutenim čepovima koje ste prethodno prokuhali. Ako želite sirup s manje šećera, započnite izradu po ovom receptu, no nakon što ste procijedili kupine, dodajte samo 300 g šećera i zagrijavajte sok miješajući te ga kuhajte pet minuta prije ulijevanja u boce i spremanja.

Slatka zimnica: 20 recepata za domaće pekmeze, sirupe, likere
Slatka zimnica: 20 recepata za domaće pekmeze, sirupe, likere

Slatko od svježih smokvi

Sastojci:
2 kg smokvi, 2 kg šećera, 2 dcl vode, 1 limun
Priprema:
U lonac staviti vodu i šećer te limun narezan na kolutove i zakuhati. Kad se smjesa zgusne kao sirup, dodati smokve koje ste oprali i probušili na nekoliko mjesta vilicom kako ne bi pukle tijekom kuhanja te dobro upile sirup. Kuhajte oko sat vremena dok kora ne omekša. Prekrijte lonac suhom kuhinjskom krpom i ostavite do sljedećeg dana, a potom prelijte u sterilizirane teglice. Čuvati na suhom i tamnome mjestu.

Sir od dunja, odnosno kitnkez ili konjtonata

Sastojci:
3 kg zrelih dunja, 3 - 4 jabuke, šećer, 1 -2 limuna te kristalni šećer za ukras na kraju
Priprema:
Očistite i prepolovite dunje, a manje ostavite cijele. Voće prelijte vodom tako da ga u cijelosti prekrije i kuhajte dok se ne raspadne. Iz lonca uklonite tvrde dijelove, a ostatak propasirajte. Izvažite smjesu pa joj dodajte istu količinu šećera i limunov sok te nastavite kuhati dok se ne stvrdne i ne odljepljuje s kuhače.

Fina zimnica za prste polizati: Sačuvajte okuse ljeta i jeseni
Fina zimnica za prste polizati: Sačuvajte okuse ljeta i jeseni

Dugoljasti lim obložite aluminijskom folijom te rasporedite smjesu i ostavite stajati 24 sata na toplom. Sir potom uvaljajte u šećer i ostavite još nekoliko dana da se suši na sobnoj temperaturi.

Domaći arancini ili slasni limuncini

Sastojci:
140 g korice limuna ili naranče narezane na trakice, 400 g šećera, 500 ml vode

Dreamstime


Priprema:
Trakice naranče ili limuna kuhati pet minuta na srednjoj vatri, izliti vodu i još dvaput ponoviti postupak. Potom uliti 500 ml vode i 400 g šećera, kad zakipi dodati arancine i kuhati 20 minuta. Na pek papir posuti šećer, uvaljati arancine i pustiti najmanje dva sata da se suše. Spremiti u kutiju na suho mjesto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Dnevni horoskop za ponedjeljak 8. prosinca: Raku se izlazi, a Lavu je dan idealan za romansu
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za ponedjeljak 8. prosinca: Raku se izlazi, a Lavu je dan idealan za romansu

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 08. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nakon tuširanja vas svrbi koža? Otkrivamo zašto se to događa
EVO ŠTO JE IRITIRA

Nakon tuširanja vas svrbi koža? Otkrivamo zašto se to događa

Što duže kožu izlažete vrućoj vodi, to će vam se više kože isušiti. A ako živite u području tvrde vode? Pa, to je odlična kombinacija faktora koja će uzorkovati svrbež