Obavijesti

Kolumne

Komentari 366

Plenki je došao pobijediti. Bero je došao izgubiti. Na kraju, sučeljavanje je ispalo drugačije

Plenki je došao pobijediti. Bero je došao izgubiti. Na kraju, sučeljavanje je ispalo drugačije

Andrej Plenković mislio je da će obrisati pod s Davorom Bernardićem u debati, da bi se na kraju pretvorio u izazivača koji gubi živce. Bernardić je htio pokazati da može izdržati debatu s Plenkovićem i biti novi premijer.

VIDEO

U prvom redu, stvar je bila u očekivanjima.

Andrej Plenković nije mogao nadmašiti najave i očekivanja koja su se plasirala uoči predizbornog sučeljavanja. Davor Bernardić nije mogao biti gori od onoga što se od njega očekivalo, kao od onoga tko bježi od debate.

Na koncu, gledali smo prepirku, nekad i infantilnu, pa čak i uličarsku svađu dvojice lidera najvećih stranaka u kojoj nitko nije ispunio očekivanja. Plenković nije bio onako nadmoćan kao što se najavljivalo, Bernardić nije bio onako očajan kako se mislilo.

Doduše, ne znamo što bi se dogodilo da je netko otvorio vrata RTL-ova studija i da je propuh odnio papire, grafikone i statistike kojima je predsjednik SDP-a mahao čitavu večer.

Plenković: 'Stvorio vas je Bandić'; Bernardić: 'Vas je za rukicu u HDZ dovela Kosor'
Plenković: 'Stvorio vas je Bandić'; Bernardić: 'Vas je za rukicu u HDZ dovela Kosor'

Plenkijev teret

Andrej Plenković imao je stratešku prednost: donio je iskustvo vlasti, političku težinu i retoričku vještinu. Ali i jednu bitnu manu: teret te iste vlasti, teret promašaja, neuspjeha, afera, kritika.

Bernardić je imao bitnu prednost: kao izazivač nije vukao za sobom repove neuspjeha na vlasti i imao je mogućnost granatirati premijera na svim temama - i pomoću svih grafikona. Ali imao je i manu: nezrelost, neiskustvo i retoričku neuvjerljivost koju je Plenković obilato želio koristiti.

Plenković je u sučeljavanje ušao po principu "lako ćemo". Na koncu, doveo se do toga da bezobrazno upada u riječ, ne dozvoljava Bernardiću da dovrši rečenicu, da docira, omalovažava i ponižava, ponaša se kao izazivač koji je u jednom trenutku bio toliko uzdrman da je čak optužio Maju Sever da je radila istraživanje za SDP.

I ne samo to, omalovažavao je i vodećeg hrvatskog infektologa koji se, eto, usudio kritizirati Plenkovićevu politiku u vezi Covida-19.

Lete papiri

Bernardić je u debatu ušao vrlo dobro - možda i predobro - pripremljen, što se i očekivalo od čovjeka koji se hvali da je znanstvenik, a nikad nije dokazao da je političar. Naslonjen na gomile grafikona i papira kojima je mahao čitavu večer želio je argumentirati svoje tvrdnje, ali time je otvorio prostor kritikama da je štreber koji čita što mu pišu.

Te kritike u par navrata je preduhitrio birtijaškim dobacivanjima, nazivajući Plenkovića "ispuhanim balonom" i "genijalcem". Nije izgledalo da mu je to netko napisao na grafikonu.

Plenković se pak rugao Bernardiću da ne zna europske procedure, da je dao razočaravajuće intervjue, da mu savjetnici pišu natuknice, što mu nije pomoglo da pronađe uvjerljive argumente u obrani od napada u vezi afera, korupcije, Ine, Branka Bačića i naročito ministra Tomislava Ćorića.

No zato Beri nabio na nos Milana Bandića.

Infantilno šamaranje

Uglavnom, bilo je to iscrpljujuće sučeljavanje. Zamorno prepucavanje. Nekad uz infantilno šamaranje. Onaj gledatelj koji je dočekao kraj zaslužio je odlikovanje. Ili makar povlašenu mirovinu. A možda i neko od HDZ-ovih ili SDP-ovih predizbornih obećanja.

Posve očekivano, svatko se obraćao svojima. Plenković je svoje birače želio impresionirati nadmoćnim, pa i bahatim stavom koji je nekoliko puta ozbiljno uzdman. Bernardić je, pak, svoje birače želio uvjeriti da je  sposoban biti premijer.

Plenković je imao puno više toga izgubiti: svi su očekivali da će zgaziti svog konkurenta i sve manje od toga smatra se neuspjehom. 
Bernardić je mogao samo dobiti: izdržao je dva sata debate s Plenkovićem koji je prije četiri godine pobijedio čak i Zorana Milanovića, uspio ga je oznojiti, iznervirati i natjerati ga da posegne za argumentima s dna HDZ-ove kace.

Ukratko, Plenković je postao žrtvom svoje želje za debatom na koju bolje da nije išao.

A hrvatska publika, ona koja je mazohistički dočekala kraj, imala je dragocjenu priliku promatrati okršaj lidera koji se bore za titulu hrvatskog premijera. I pritom strepjeti od izbora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 366
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...