Vani je trenutno milijun stupnjeva što znači da je savršeno vrijeme za pečenje kolača. No, ukoliko se zasitite lubenica i dinja, mojito-a i salata, evo recepta za obožavatelje čokolade.
Zbog ovog tarta od čokolade i lješnjaka vrijedi upaliti pećnicu
Zapravo, ovaj je tart napravljen prošli tjedan dok je trajalo ono ugodno ohlađenje zraka i sugeriram da ga radite kada malo zahladi, ne toliko zbog pripreme jer realno pečenja ima svega 15 minuta, nego zbog njegove ”težine” i punoće okusa.
Sastojci:
- 250 g oštrog brašna
- 1 žlica kakaa
- 130 g maslaca
- 12 žlica hladne vode
_____________________________
- 5 dcl slatkog vrnhja
- 350 g tamne čokolade
- 1 žlica meda
- 1 banana
- prstohvat soli
- 100 g prženih lješnjaka
Priprema:
- Od prvog dijela sastojaka umijesite glatko tijesto. Imajte na umu da koristite hladan maslac i malo tekućine tako da ćete trebati uposliti ruke nekih dvadesetak minuta, no dobit ćete savršeno tijesto za tart, ni preprhko, ni prežilavo.
- Kad ste umijesili tijesto, umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru pola sata.
- Potom tijesto razvaljajte te obložite njime kalup za tart. Tu trebate prstima utiskiviati tijesto u kalup neko dok ne bude jednake debljine posvuda. Popikajte vilicom i stavite u škrinju na 15 minuta.
- Potom stavite peći u sredinu pećnice zagrijane na 180 Celzijevih stupnjeva, 15 minuta.
- Dok se podloga peče, na pari otopite čokolade sa slatkim vrhnjem, prebacite u blender zajedno s bananom, medom i prstohvatom soli tekratko izblendajte.
- Ulijte smjesu u ohlađenu podlogu i stavite u frižider, najbolje preko noći. Prije serviranja posipajte prženim lješnjacima.
Savjeti i trikovi:
- Ukoliko želite gluten free verziju pšenično brašno zamijenite ječmenovim, kestenovim, raženim ili kombinacijom ta tri. Tijesto će biti žilavije, tako da ćete ga trebati duže mijesiti.
- Ukoliko želite vegansku opciju maslac zamijenite kokosovim uljem, čokoladu veganskom čokoladom ili kombinacijom sirovog kakaa i kokosovog ulja, med agavom, a slatko vrhnje zgusnutim kokosovim mlijekom (samo ga stavite u frižder na 48 sati, na jače hlađenje).
- Servirajte tanje kriške budući da je kolač jako zasitan.
U slast,
T :)
Inspiracija: Mrvicu svaki dan, Željka Klemenčić
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan načinU Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebnoVozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode